Velika pobjeda "Svetog Jakova" protiv "Pazina"

SUPERLIGA - LIGA ZA OSTANAK

4. kolo: SVETI JAKOV - PAZIN  17:9 (249:218)

Rijeka, 22.4.2023. Boćarski centar Podvežica. Suci: Nenad Juričić i Slobodan Marelja-Bošnjak.

Pojedinačno klasično (2:0): Karlo Šaban - Benjamin Guštin 13:0; Pojedinačno klasično (2:0): Lovro Šipek - Nikola Hrelja  13:6; Parovi klasično (0:2): Adrian Šipek, Filip Klarić - Valter Ivančić, Ivan Lanča 6:9; Trojka klasično (2:0): Damir Poslek, Leon Petz, Žarko Jerčinović - Dajan Jurman, Marin Cetina, Martin Štihović  8:6; Brzinsko izbijanje (0:2): Filip Klarić - Benjamin Guštin  44/48:45/48; Brzinsko izbijanje (2:0): Lovro Šipek - Dajan Jurman  42/46:40/46; Precizno izbijanje (0:2): Karlo Šaban - Valter Ivančić  13:16: Precizno izbijanje (2:0): Damir Poslek - Nikola Hrelja  17:10; Brzinsko štefetno izbijanje (0:2): Filip Klarić, Žarko Jerčinović - Benjamin Guštin, Dajan Jurman  47/51:51/57; Bližanje i izbijanje u krug (1:1): Filip Klarić - Martin Štihović 20:20; Parovi klasično (2:0): Leon Petz, Karlo Šaban - Robert Sergo, Nikola Hrelja 10:6; Parovi klasično (2:0): Lovro Šipek, Žarko Jerčinović - Benjamin Guštin, Ivan Lanča  5:2; Parovi klasično (2:0): Adrian Šipek, Damir Poslek - Valter Ivančić, Marin Cetina  11:7.

Do velike pobjede došli su jučer boćari "Svetog Jakova" u utakmici protiv "Pazina", direktnog konkurenta u borbi za ostanak u Superligi. Ovom pobjedom sada su, dva kola prije kraja doigravanja, vrlo blizu ostanka, a ono što je najvažnije, sve drže u svojim rukama.
Jakovari su jučer protiv "Pazina" nad glavom imperativ pobjede, eventualni poraz sveo bi njihove izglede za ostanak na puku teoriju. Unatoč tom pritisku Jakovari su odlično ušli u utakmicu. Nakon prvih 25 minuta imali su vodstvo na sve 4 staze, a gosti u tom razdoblju nisu napravili niti jedan jedini punat, što je najbolji pokazatelj odlučnosti Jakovara da dobiju utakmicu.
Posebno dobro odigrali su Karlo Šaban i Lovro Šipek u pojedincima, od prve do zadnje boće bili su bolji od protivnika i upisali prve bodove za "Sveti Jakov". Još dva boda dodala je trojka Damir Poslek, Leon Petz i Žarko Jerčinović koja je povela 8:1 i to je vodstvo uspjela sačuvati do kraja. Gosti su bodove u prvim igrama zabilježili u parovima, Adrian Šipek i Damir Poslek su poveli 4:0, ali onda su im u jednoj butadi Ivančić i Lanča napravili 4 punta, preokrenuli rezultat i smanjili vodstvo "Svetog Jakova" na 6:2.
Znalo se da domaći i gosti imaju podjednake brzince, a to se pokazalo i u ovom susretu, podjelom bodova.
Najprije su odličnu trku istrčali Benjamin Guštin (promašio je samo jednu boću) i Filip Klarić koji je zamalo zaostao iza njega. Nakon toga je Lovro Šipek bio bolji od Benjamina Guština i Jakovari su sačuvali prednost (8:4).
Slično je bilo i u preciznom izbijanju, u kojem takmaci nisu bili naročito precizni. Valter Ivančić je pobijedio Karla Šabana, da bi Damir Poslek novom pobjedom (i novim pogotkom zadnjeg bulina) donio dva velika boda "Svetom Jakovu".
U štafeti su Guštin i Jurman bili bolji od Filipa i Žarka, pa se u posljednje discipline se ušlo vodstvom domaćih od 10:8. Prije zadnjih igara sve je još uvijek bilo otvoreno i napetost je rasla.
U krugu je Filip igrao protiv Martina Štihovića, međutim nije imao svoj dan. Gubio je većim dijelom susreta da bi prije zadnjeg kruga ipak uspio izjednačiti (19:19). zadnji je krug odigrao loše, ukoštao je samo jednu boću od četiri i Štihović je imao veliku priliku pobijediti (trebala su mu samo 2 pogotka) i izjednačiti rezultat, ali u tome nije uspio. Očito je pritisak na mladog boćara bio prevelik, promašio je tri boće, jednu je pogodio i krugovi su završili neriješeno 20:20. "Sveti Jakov" je tako sačuvao prednost od dva boda (11:9).
Preostala tri para na jogu vodila su veliku borbu, svaki je punat bio dragocjen, a konačni rasplet dogodio se u zadnjih 10 minuta. 
Leon Petz i Karlo Šaban imali su minus od 4 punta (0:4 i 2:6), ali su krajem utakmice, nakon Karlovog pogotka bulina uspjeli doći do pobjede. Lovro Šipek i Žarko Jerčinović su pak poveli 4:0, strpljivo sakupljajući punte iz butade u butadu i tu su prednost sačuvali do kraja. Adrian Šipek i Damir Poslek također su odigrali odlično, poveli su 6:0 protiv Ivančića i Cetine koji su im u samom finišu zaprijetili, smanjili su na 8:7. No odličnom butadom nakon toga domaći su digli prednost na 10:7 i došli do pobjede. T
reba reći da su gosti iz Pazina u zadnjih 10 minuta na tri staze u čak 5 navrata pogodili bulina za poništenje butade, ali ni to im nije pomoglo, "Sveti Jakov" je pobijedio s velikih 17:9.
Ova pobjeda širom otvara vrata ostanka u ligi "Svetom Jakovu" koji u preostale dvije utakmice igra još protiv "Sokol Orbica" (u Rijeci) i "Zrinjevca" u Zagrebu. "Sokol Orbico" je jučerašnjim porazom izgubio sve šanse za ostanak, pa će se borba voditi između "Zrinjevca", "Pazina" i "Svetog Jakova". Velika prednost "Svetog Jakova" je što ima bolji omjer u međusobnim ogledima s "Pazinom" i vjerojatno bi im pobjeda protiv "Sokol Orbica" sljedeće subote u Rijeci bila dovoljna. Ali, kombinacija ima puno, još je sve otvoreno, a i boća je okrugla ...

Ivica Šubat

 

Ljestvica:

1. ZRINJEVAC 4 2 0 2 137:123 18
2. PAZIN 4 2 1 1 136:124 16
3. SVETI JAKOV 4 2 1 1 127:133 16
4. SOKOLOORBICO 4 1 0 3 120:140 9

Boćari "Svetog Jakova": Loris Polić, Karlo Šaban, Lovro Šipek, Leon Petz, Damir Posle, Adrian Šipek, Žarko Jerčinović, Filip Klarić i Kristian Šipek.

Podijelite