Važna godina za Martu Vukelić

1 - Marta Vukelić
2,3 - fotografije snimili Jean-Denis Beucher i Remy Gros

Puno je crikveničkih vrhunskih sportaša koji su prerasli našu lokalnu sredinu i karijeru nastavili u većim hrvatskim klubovima, a neki i u inozemstvu. Gotovo svi oni dolaze doma u Crikvenicu te u krugu obitelji provode božićno-novogodišnje blagdane i „pune baterije“ za nove sportske izazove.
Jedna od njih je mlada stolnotenisačica Marta Vukelić za koju je prošla 2020. godina bila godina značajnih promjena, o čemu smo više saznali kad nas je Marta posjetila u redakciji:
- Puno se toga u mom životu promijenilo u prošloj godini, a najveća je ta da sam nakon 5 godina promijenila klub i mjesto boravka. Iz Duge Rese, gdje sam 5 sezona igrala za „Aquaestil“ preselila sam u Zagreb gdje sada igram za zagrebački TIS. U Dugu Resu sam došla 2016. godine, još u osmom razredu osnovne škole, tu sam završila srednju školu i afirmirala se u seniorskom stolnom tenisu, tako da me za ovaj grad vežu jako lijepe uspomene.
No, došlo je vrijeme za novi iskorak, a najvažnije je što sam u Zagrebu upisala Kineziološki fakultet i vrlo sam sretna zbog toga. Bilo je dvojbi hoću li upisati kineziologiju ili arhitekturu, no prevagnula je sportska komponenta i vrlo sam zadovoljna tim izborom. Zadovoljna sam i u novom klubu gdje imam optimalne uvjete za igranje i treniranje, trenutno smo na drugom mjestu u HEP Superligi, izgubile smo samo jednu utakmicu protiv ekipe „Dr. Časl“.

Prošla godina je bila dobra i po postignutim rezultatima?
- Tako je, na seniorskom Prvenstvu Hrvatske osvojila sam srebrnu medalju u mješovitim parovima s Leonom Šantekom iz varaždinskog „Starra“, a u paru s Andreom Pavlović, bivšom suigračicom iz „Aquaestila“, osvojila sam brončanu medalju. Nakon toga imala sam vrlo dobar nastup na Europskom prvenstvu (U21) u 3. mjesecu u Varaždinu gdje sam u paru s Mađaricom Orsolyjom Feher došla do četvrtfinala.
Onda je došla pandemija Covida 19 i sve se poremetilo. Iz tjedna u tjedan smo se morali prilagođavati epidemiološkim mjerama, no ipak se uspjelo odigrati veći dio predviđenog rasporeda HEP Superlige.

Zanimljivo je da su među 10 najboljih igračica HEP Superlige tri stolnotenisačice iz našega Grada?
- Da, to odlično zvuči, nakon prvog dijela sezone HEP Superlige po postignutim rezultatima Andrea Pavlović, koja je počela u „Svetom Jakovu“, a sada igra za „Aquaestil“ je 2. igračica lige, Dorina Srebrnjak je 4., a ja sam 10. u ukupnom plasmanu najboljih igračica lige. Kad bi nas tri bile u istoj ekipi uvjerena sam da bi bile u konkurenciji za najbolju ekipu u Hrvatskoj. Sve to govori da je dugogodišnja tradicija stolnog tenisa u Crikvenici i Jadranovu dala konkretne rezultate i nadam se da će se uskoro pojaviti nove mlade stolnotenisačice koje će nastaviti niz uspjeha koje smo mi dosad postigle.

Uskoro se vraćaš u Zagreb, kakvi su ti planovi i ambicije?
- Moji planovi su prvenstveno vezani uz fakultet, a uz studiranje želim čim više napredovati u stolnom tenisu. S obzirom na to da sam vrhunska sportašica 3. kategorije logično je da su mi ambicije vezane uz nastupe u reprezentaciji i čim bolje rezultate u pojedinačnoj i ligaškoj konkurenciji.
Sada slijedi svakodnevna rutina – fakultetske obaveze, treninzi dva puta dnevno, teretana, ali nađe se vremena i za zabavu, primjerice igranje malog nogometa s ekipom.

Kad ćeš opet doći u Crikvenicu?
- Ne znam točno, sve ovisi o razvoju situacije s epidemiološkim mjerama i obavezama koje ću imati. Ali, svakako želim naglasiti da u Crikvenicu nastojim doći kad god mogu, u mom slučaju zaista nije fraza kad se kaže da je „doma najljepše“. Želim istaknuti i to da sam u čitavoj karijeri imala ogromnu podršku roditelja i starijih sestara na čemu sam im jako zahvalna. – rekla nam je Marta.

A mi smo uvjereni da ćemo o njenim budućim uspjesima još puno pisati, jer Marta je nedavno navršila tek 19 godina i već je u samom vrhu hrvatskog ženskog stolnog tenisa.

Ivica Šubat

Podijelite