Valentinovske preporuke

Kako nam je Valentinovo jako blizu, odlučila sam vam ukazati na nekoliko naslova ljubavne tematike kojima biste mogli obilježiti nadolazeće razdoblje. Ja sam među onima koji će rado posegnuti za tim tzv. lakim štivom i ne ustručavam se to priznati, iako brojni čitatelji zaziru od takvih djela i ne cijene njihove ljubitelje.

Prije dva tjedna sam vas upoznala s knjigama Julie Quinn o obitelji Bridgerton za koje imate veliku preporuku. Osim tih knjiga, Julia je napisala i kraći serijal od tri knjige pod nazivom Bevelstoke. Prije nekoliko dana pročitala sam drugu knjigu iz serijala pod nazivom Što se to zbiva u Londonu? i mogu reći da je autorica opet oduševila. Likovi su pomno izgrađeni, dijalozi veoma zanimljivi i napeti, s dozom nadmetanja i humora. Radnja je brza, zanimljiva, opuštajuća i knjiga se lako čita. Savršena je za opuštanje i bijeg od stvarnosti. Ipak, uz svu tu radost i prpošnost, radnja donosi i dozu napetosti, taman kada i koliko treba bez da vas previše umori ili navede na negativne misli i previše promišljanja.

Još jedan serijal vrijedan pažnje jest onaj autorice Sarah MacLean. Ukupno četiri knjige skrivaju se iza naziva Pravila lopova. Kroz njih pratimo osnivače i voditelje zloglasne kockarnice Pali anđeo u koju brojna gospoda zalaze i ostavljaju svoju imovinu. Osim novca, ulažu i svoje tajne, ali i ponos, što ne prolazi uvijek najbolje. Možda najveća zanimljivost vezana za kockarnicu jest podatak da se zapravo ne zna tko je njezin osnivač, iako ga svi znaju pod imenom Cross, nitko ga nikada nije upoznao. Upravo posljednja knjiga Ne sudite damu po izgledu donosi priču o pravom Crossovom identitetu, a ona je ujedno i meni najdraža od sve četiri. Autorica je prikazala snažne, slojevite likove čiji odnosi su rasli, mijenjali se i napredovali. Radnje svih knjiga veoma se zanimljive i mame na daljnje čitanje iako je već na samom početku izvjestan konačan razvoj cijele priče.

Cecelia Ahern ime je koje automatski asocira na knjige ljubavne tematike. Meni nekako najdraže su P.S. Volim te i njen nastavak Klub P.S. Volim te. Prvi dio možda će nekima biti poznatiji s malih ekrana nego iz knjižnice, ali meni je knjiga definitivno broj jedan u ovom slučaju. Nešto više ću reći o nastavku koji još uvijek nije toliko popularan, a od kojeg sam imala strah jer je prvi dio ostavio zaista jak utisak. Kao što nam je poznato, prvom dijelu Gerry je umro i ostavio Holly, svojoj srodnoj duši, po jedno pismo za svaki mjesec u godini, kako bi joj pomogao da nastavi sa životom. Nastavak donosi odmak od sedam godina, ukazuje na to da je Holly nastavila sa životom iako se i dalje prisjeća neprežaljene ljubavi svog života. U novoj je vezi, zaposlena je i sve se čini kao da je u najboljem redu, sve do trenutka u kojem ne pristane sudjelovati u jednom podcastu u kojem treba govoriti o smrti. Upravo to sudjelovanje donosi brojne promjene u njen život, među kojima se nalaze i neke na koje nije u potpunosti spremna. Unatoč mom strahu, nastavak je jednako odličan kao prvi dio. Klub P. S. Volim te je prekrasna topla priča o životu, smrti, žalovanju, ljubavi, vjeri i nadi. Natjerat će vas na razmišljanje, ali i pokazati što je prava ljubav.

Za sve ljubitelje nešto klasičnijih priča, tu je knjiga Ponos i predrasude autorice Jane Austen. Iako postoji velika šansa da ste ju pročitali, ovo može biti tek maleni podsjetnik na nju, nije loše osvježiti pamćenje kada su ovakvi klasici u pitanju. Za sve vas koji niste čitali donosim kratak uvid u sadržaj. Središte knjige je obitelj Bennet koju uz oca i majku čini i pet kćeri. Ne moram niti naglašavati koliki pritisak su imali njihovi roditelji kako bi ih sve sretno i uspješno udali. Spas se ukaže u obliku bogatog i privlačnog gospodina Bingleya koji se doselio na obližnje imanje. Srećom, za oko mu zapne Jane Bennet s kojom uživa u razgovoru i plesu, dok se njegov prijatelj Darcy ponaša jako neprikladno prema Elizabeth Bennet, koja ga tada počne smatrati veoma ponosnim. Ukratko, njihovi putovi počinju se presijecati i dovode ih u brojne prikladne, ali i manje prikladne situacije. Ovu knjigu jednostavno obožavam, jedna je od onih koje su obilježile rađanje moje ljubavi prema čitanju, i koja je nakon toga s godinama samo rasla. Uvijek joj se rado vraćam i vjerujem da će vam pružiti poseban užitak. Knjiga je nekoliko puta ekranizirana i teško mi je odabrati najdražu verziju, tako da osim preporuke za knjigu, imate i preporuku za sve ekranizacije.

I za kraj, nešto domaće. Sanja Srdić Jungić ime je koje sam već spominjala u svojim kolumnama. Njezina prva knjiga Zvijezde među nama isto se može svrstati u ovu kategoriju (imate preporuku i za nju), no budući da sam već iznijela neke detalje o njoj, sada nešto više o nedavno izdanoj knjizi pod nazivom Ti si moje sve. Knjigu nisam još pročitala, čuvam ju za ovaj valentinovski vikend jer volim tako neke dane obilježiti prikladnom i posebnom knjigom. Mogu vam tek reći da ovo nije običan ljubavni roman, već sadrži i elemente drame. Glavna junakinja je tinejdžerica Elena kojoj se život mijenja iz temelja u samo jednom danu. Ona se također mijenja te ostaje bez prijatelja, a jedinu utjehu pruža joj Aleks, mladić iz škole koji bi mogao postati nešto više od ramena za plakanje. Nakon deset godina život joj ponudi drugu stranu priče i Elena je primorana izabrati između svoje obitelji i srodne duše. Vjerujem da autorica neće razočarati niti ovog puta, mene je njena prva knjiga oduševila, a svi komentari ukazuju na to da je ova još nekoliko stepenica iznad. Veselim se čitanju, a vama preporučujem isto.

Podijelite