Uvid u transparentan proračun Grada Crikvenice

U Gradskoj upravi Grada Crikvenice predstavljena je aplikacija za pregled isplata iz proračuna - Javna objava informacija o trošenju sredstava. Transparentnost proračuna ključna je za odgovorno upravljanje javnim sredstvima i omogućuje građanima uvid u prikupljanje i trošenje njihovog novca. Transparentnost trošenja proračunskih sredstava podrazumijeva objavljivanje informacija o isplatama pravnim i fizičkim osobama i primateljima sredstava iz proračuna po bilo kojoj osnovi i ključni je element u promicanju odgovornog upravljanja javnim sredstvima. Transparentan i razumljiv proračun omogućava građanima  da sudjeluju u fiskalnim odlukama i pridonose boljoj alokaciji resursa.

Zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović istaknula je važnost pristupačnosti podataka o proračunu: “Sretni smo što građani mogu na jednostavan način pristupiti informacijama o trošenju svakog eura iz gradskog proračuna. Dinamika objave podataka vršit će se jednom mjesečno za prethodni mjesec. S obzirom da se  radi o  javnom novcu, to je iznimno važno. Također, kroz zahtjev za pristup informacijama, svi građani u svakom trenutku mogu ostvariti pravo na pristup informaciji ili dodatna pojašnjenja. Vjerujemo da će biti velik interes građana koji će htjeti ostvariti uvid u podatke jer je to nešto novo, što do sada nije bilo moguće.“

Pročelnica Upravnog odjela za financije, turizam i gospodarstvo, Jasna Perhat predstavila je strukturu prikaza proračuna: “Podaci su objavljeni prije zakonskog roka na mrežnoj stranici Grada Crikvenice www.crikvenica.hr pod odjeljkom Proračun Grada Crikvenice, jasno prikazujući isplate iz proračuna u tri segmenta. Ažuriranje podataka vršit će se mjesečno, između 15. i 20. za prethodni mjesec.”– kazala je pročelnica Perhat.  

Foto: Grad Crikvenica

Podijelite