Usvojene izmjene i dopune Prostornog plana: Reciklažno dvorište neće biti iznad Jadranova

Fotografije: Vijećnik Branko Kleković i zamjenik gradonačelnika Veselko Mutavgjić

Nakon Aktualnog sata vijećnici su nastavili odrađivati planiranih dvadeset točaka dnevnog reda. Međutim, ubrzo su s dnevnog reda skinute točke s Izvješćem o poslovanju KTD „Vodovod Žrnovnica“ za 2015.g. i prijedlog odluke o određivanju predstavnika Grada Crikvenice u Povjerenstvu za dodjelu zakupa na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu RH, koje su prebačene za iduću sjednicu. S dnevnog reda skinuto je i Izvješće o poslovanju „Eko Murvice“ u 2015. jer je direktoru Ratku Belobrajiću pozlilo, pa je morao napustiti sjednicu. Gradonačelnik Damir Rukavina podnio je Izvješće o trošenju proračunske zalihe za mjesec kolovoz 2016., Izvješće o tome što je radio u prvih šest mjeseci ove godine, te predložio polugodišnji izvještaj o o izvršenju Proračuna Grada Crikvenice za 2016. godinu. Bez rasprave i uz suzdržane glasove oporbe njegova su izlaganja prihvaćena. Jednoglasno su potom prihvaćene tri odluke o ukidanju statusa javnog dobra, kao i imenovanje Martine Magaš, ravnateljice Dječjeg vrtića „Radost“ za sutkinju porotnicu za mladež Općinskog suda u Rijeci. Predsjednik Savjeta mladih Gracian Čop je podnio izvješće o radu za 2015. g. koje su vijećnici jednoglasno prihvatili, a potom su jednoglasno donijeli odluku da se upravljanje pomoćnim nogometnim igralištem pokraj Gradske sportske dvorane dodijeli „Eko Murvici“.

Reciklažno dvorište može biti samo na prostoru kamenoloma ili na sadašnjoj lokaciji u Vinodolskoj

Najzanimljivija rasprava vodila se kod Prijedloga odluke o donošenju izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Crikvenice, o čemu je izvješće podnio zamjenik gradonačelnika Veselko Mutavgjić. Naglasio je kako je Prostorni plan dobio svoj konačni oblik te da je za izmjene koje su donošene, a odnose se najviše na određivanje granica građevinskog područja, vladao velik interes javnosti. Nastojalo se zaštiti prostor koji je posljednjih godina prilično izrauban, te spriječiti njegova dodatna devastacija i u tome se uspjelo. Ovim Prostornim planom skinuta je „markica“ kojom se lokacija reciklažnog dvorišta predviđala iznad Jadranova, nakon žestokog protivljenja žitelja mjesta. Veselko Mutavgjić je ovdje iznio stav koji se neće svidjeti mnogim Jakovarima. Mišljenja je da se odustajanjem od lokacije iznad Jadranova čini kriva stvar i da se time dugoročno nanosi šteta za naš kraj. Potom je vijećnik Branko Kleković tražio da se decidirano kaže na kojim se lokacijama na području Grada Crikvenici predviđa gradnja reciklažnog dvorišta. Mutavgjić je odgovorio da su sada moguće samo dvije lokacije – ona u prostoru kamenoloma u zaleđu Crikvenice i druga na postojećoj lokaciji u Vinodolskoj ulici. U perspektivi bi svako mjesto trebalo imati svoje manje reciklažno dvorište, o čemu bi se dogovaralo s mjesnim odborima i građanima. Prije glasovanja o usvajanju Prostornog plana vijećnik Kleković je rekao da će oporba podržati njegovo donošenje. Ovaj Prostorni plan sigurno kao i svaki drugi ima svojih nedostataka, međutim predložene izmjene omogućuju razvoj, smatra Kleković istaknuvši nužnost provođenja šire rasprave na temu kako će Grad Crikvenica izgledati u budućnosti. Potom su izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Crikvenice jednoglasno usvojene.

Platiti porez državi ili nabaviti nešto što bi bilo potrebno?

Sjednica je nastavljena podnošenjem izvješća o radu poduzeća u kojima Grad Crikvenica ima udjele ili ih podupire. Direktor „Murvice“ Jevgenij Prpić u svom je izvješću između ostalog istakao kako je tvrtka u 2015. uspješno poslovala, s dobitkom na koji je državi plaćen porez od oko 250.000 kuna. Uslijedila je burna reakcija vijećnika Darka Pavlića koji smatra kako bi bilo bolje da je „Murvica“ umjesto plaćanja poreza nabavila opremu ili nešto drugo potrebno za poslovanje, a iz klupa se čulo da se onda moglo građanima smanjiti naknadu za usluge. Direktor Prpić se s ovim nije složio smatrajući da plaćanje poreza državi nisu „hićeni soldi“. Uslijedila su izvješća o poslovanju Lokalne akcijske grupe „Vinodol“ i Poduzetničkog centra „Vinodol“ koje su podnijeli voditeljica ureda Silvana Manestar i direktor Ivica Jerčinović, Izvješće o poslovanju Zračne luke Rijeka koje je podnio direktor Tomislav Palalić i na koncu Izvješće o poslovanju „Jadrana“ koje je podnijela direktorica Službe hotelskih operacija Evelin Krajačić. Sva su izvješća jednoglasno prihvaćena, jer su svi ti subjekti u 2015. godini dobro poslovali. Na kraju trosatne sjednice jednoglasno je prihvaćeno i Izvješće o naplativosti potraživanja u direktnoj nadležnosti Grada Crikvenice na dan 30. lipnja 2016.g. Zaključno, naše dimnjake održavat će i čistiti tvrtka „MLD – USLUGE“ d.o.o. iz Koprivnice, koja je za to odlukom vijećnika dobila koncesiju.

Ivica Šubat

Podijelite