Ursula Balas: Sanjam nastup na Olimpijadi

Nekoliko zadnjih godina najbolja sportašica Grada Crikvenice je mlada sedamnaestogodišnja jedriličarka „Vala“ Ursula Balas. Potvrdio je to i ovogodišnji izbor portala crikva.hr u kojem su crikvenički sportaši, baš kao i prošle godine, uvjerljivo izabrali Ursulu za najbolju.

Jedriličari „Vala“, pa tako i Ursula trenutno imaju kraću pauzu od treninga zbog loših vremenski uvjeta, a počeli su s ovogodišnjim treninzima i izlascima na more prije nekih mjesec dana. Jedva su dočekali otvaranje teretana koje su zbog epidemioloških mjera bile zatvorene duže vrijeme, a neizvjesno je još kad će se organizirati prve ovogodišnje regate. Sve to dosta je poremetilo Ursuline planove:
- Bez obzira na neizvjesnost hoće li se planirane regate održati, mi se maksimalno pripremamo kao da je sve uobičajeno. Nedostajao nam je rad u teretani, morali smo dosta improvizirati, ali, što je tu je. Po rasporedu bi trebali najprije nastupiti u Splitu na „Velikoj nagradi Mornara“, a onda je polovicom ožujka naša „Crikvenička regata“. Nadam se da ćemo moći nastupiti na velikim regatama Europa Cupa u Italiji, Švicarskoj i Francuskoj te naravno na Europskom i Svjetskom prvenstvu.

Kako si se zapravo počela baviti jedrenjem?
- To me često pitaju i moram priznati da ne znam točno to objasniti. Jednostavno mi je „došlo“, pa smo u ljeto 2011. moja prijateljica Nika Manestar i ja došle u Školu jedrenja JD „Val“ koju je vodio Robert Jurinčić. Bilo je jako zanimljivo, svidjelo nam se i ostale smo u jedrenju sve do danas. Ja i inače jako volim more i nisam imala baš nikakvog straha kad smo isplovljavali na prve treninge. Najviše sam i naučila na samom moru, gledala sam što rade drugi jedriličari i pomalo stjecala znanja. Nisam od onih koji za stolom s trenerom uče teoriju, više sam tip koji uči u praksi.

Vrlo brzo počeli su se redati i uspjesi?
- Već u drugoj godini jedrenja, 2013. nastupila sam na najvećoj međunarodnoj regati za klasu Optimist - Lake Garda Meeting na jezeru Lago di Garda u Italiji. Lake Garda Meeting je regata s najvećim brojem jedriličara na svijetu (potvrđeno i u Guinnissovoj knjizi rekorda), a ja sam na toj regati koja je imala 1127 sudionika (892 juniora, 283 kadeta) iz čak 30 nacija zauzela sjajno 3. mjesto djevojčice u kategoriji kadeta 9-11 godina. To je inače jedan od najboljih rezultata koji sam postigla u dosadašnjoj jedriličarskoj karijeri.

Kakvi su ti planovi za budućnost?
- Svi moji planovi su vezani uz jedrenje. Sada sam maturantica u Srednjoj školi dr. Antuna Barca i nakon mature planiram upisati fakultet uz koji ću moći nastaviti jedriličarsku karijeru. Želja mi je da to bude biologija mora, što bi podrazumijevalo odlazak u Split ili Pulu. Međutim, opcija je i neki drugi fakultet u Rijeci i ostanak u Crikvenici. San mi je odlazak na Olimpijske igre, a postoje šanse da to bude već u Parizu 2024. godine. Trenutno sam treća seniorka u Hrvatskoj u mojoj klasi Laser radial, ispred mene su Splićanke Elena Vorobeva i Sandra Lulić, a na meni je da u naredne dvije godine postignem rezultate kojima ću izboriti mjesto u reprezentaciji. To mi je ogroman motiv i nadam se da će se moji planovi ostvariti – optimistična je Ursula.

 

Kratko i jasno

Najveći uspjeh u karijeri: 2. mjesto na Europskom juniorskom prvenstvu u Francuskoj 2019.
Trenutak za pamćenje: nastup na Svjetskom prvenstvu u Kanadi 2019. g., zbog odlične atmosfere, zabave i načina kako smo se mi iz Europe držali zajedno na natjecanju na drugom kontinentu
Najdraže priznanje: priznanje za najbolju sportašicu juniorskog uzrasta u Primorsko-goranskoj županiji 2019. godine
Najvažnije osobe u karijeri: mama Kornelija, tata Albin i brat Karlo te treneri Brada, Sven i Leo. Zahvalna sam i razrednici Ljubici Dunđerović za podršku i razumijevanje
Uzor u jedrenju: Tina Mihelić
Sportski uzor: ima ih više
Drugi sportovi: pratim sva velika sportska natjecanja i F-1
Navija za: NK „Rijeka“
Glazba: svi žanrovi osim cajki, volim glazbu iz osamdesetih
Film: komedije i krimić
Knjiga: što mi dođe pod ruku
TV-program: serije s tinejdžerskom tematikom i kriminalističke
Najdraže jelo: pašta na sve načine
Praznovjerje: nemam neki posebni ritual, ali stalno slušam glazbu prije nastupa i to mi pomaže da se koncentriram.

SPORTSKA KARIJERA

Rođena: Rijeka, 6.6.2002.
Klub: Jedriličarsko društvo „Val“ od 2011.
Treneri: Robert Jurinčić, Sven Katnić i Leo Mišković
Kategorija: vrhunska sportašica 4. kategorije po kategorizaciji HOO-a

Najveći uspjesi:
Europsko juniorsko prvenstvo (Francuska, 2019.) - 2. mjesto – Laser 4.7
Europsko juniorsko prvenstvo (Grčka, 2018.) - 3. mjesto – Laser 4.7
Svjetsko juniorsko prvenstvo (Kanada, 2019.) - 9. mjesto – Laser 4.7
Svjetsko juniorsko prvenstvo (Poljska, 2018.) - 10. mjesto – Laser 4.7
Prvenstvo Hrvatske za juniore (2017.) - 1. mjesto – Laser 4.7
Prvenstvo Hrvatske za juniore (2019.) - 1. mjesto – Laser 4.7
Prvenstvo Hrvatske za juniore (2018.) - 2. mjesto – Laser 4.7
Prvenstvo Hrvatske za seniorke (2020.) - 3. mjesto – Laser radial
Prvenstvo Hrvatske za seniorke U21 (2020.) - 1. mjesto – Laser radial
Prvenstvo Hrvatske za juniore U19 (2020.) - 1. mjesto – Laser radial

Ivica Šubat

 

Podijelite