Udruga za narodne običaje "Duga": Paradna sekcija čuvar tradicije maškara

Udruga za narodne običaje „Duga“ je osnovana 1981. godine na inicijativu mještana crikveničkog naselja Duga s ciljem očuvanja kulturne baštine i njegovanja tradicije, a neke od temeljnih zadaća Udruge su razvijanje međuljudskih odnosa, održavanje narodnih običaja, organizacija sportskih priredbi, suradnja s ostalim udrugama te svi ostali oblici druženja. Udruga, na čijem je čelu predsjednik Mile Pešut, danas broji oko 90 članova.

Paradna sekcija "Duga"

Najaktivnija te ujedno i najprepoznatljivija djelatnost Udruge je paradna sekcija. Osim što svake godine obilazi kuće na području naselja Duga, paradna sekcija sudjeluje na brojnim karnevalima i maškaranim događanjima od Crikvenice, Grižana, Rijeke pa sve do Samoborskog fašnika i poznatog karnevala u Veneciji.
Svake godine, već tradicionalno predvode i dječju i veliku maškaranu povorku u Crikvenici. Kapetan paradne sekcije "Duga", Aldo Plukavec, istaknuo je:
- “Duga” svojim nastupom i izgledom predstavlja Grad Crikvenicu i promiče brojne vrijednosti našega kraja, od gastronomske do turističke ponude.

Udruga ima dobru suradnju s ostalim maškaranim grupama iz Grada Crikvenice i okolice pa za vrijeme maškara odlaze u gostovanja okolnim grupama, ali i svakog vikenda pozovu nekoliko grupa koje ugoste u svojim prostorijama na Dugi. Prije pet godina, nakon višegodišnje pauze, Udruga je odlučila ponovno sudjelovati na Riječkom karnevalu. Njihova grupa redovito broji oko 250-300 sudionika što ih svake godine svrstava među najbrojnije karnevalske grupe.

Lea Knežević

Podijelite