U tijeku su završne pripreme za 17. "Ružicu Vinodola"

 

Novi Vinodolski će tradicionalno ove godine po 17. put u suradnji s Vinodolskom općinom organizirati svoju manifestaciju Ružica Vinodola. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se RUŽICA, djevojka koja je bila najljepša i najmarljivija. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke odveli u grad.

Na temelju te priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola. Svake godine krajem mjeseca kolovoza,12 djevojaka kroz tri dana vrlo atraktivnim igrama takmiči se za prestižnu titulu Ružice Vinodola. Igre su vezane uz vinarstvo i vinogradarstvo kao i običaje iz nekadašnjeg života u Vinodolu. Neke od najatraktivnijih igra održavaju se prvi dan u romantičnom ambijentu vinograda Pavlomir.

Ove će se godine manifestacija održati 12. kolovoza te 18.-20. kolovoza tako da će 12.8. biti predstavljanje natjecateljica za Ružicu Vinodola u Bribiru, 18.8. – prva večer natjecanja bit će održana u vinogradu Pavlomir, a druge dvije u Starom gradu u Novom Vinodolskom u večernjim satima, od 20:00 sati nadalje. Manifestaciju u prosjeku posjeti preko 2.000 ljudi. Atraktivne igre kao što su ručno i nožno mašćenje grožđa, pretakanje vina, zatvaranje i otvaranje boca samo su neke od igara koje će jednoj od djevojaka donijeti titulu nove Ružice Vinodola.

Ono što je možda najzanimljivije za buduće natjecateljice su i vrijedne nagrade koje će svaka od njih ponijeti.
Prva nagrada je tako sedmodnevno krstarenje Jadranom pod pokroviteljstvom Katarina Line-a, druga nagrada je vikend polupansion u Rovinju o hotelu Eden pod pokroviteljstvom Adria Mare Travel Agency, dok je treća nagrada posjet konobi Luce u Vrbniku (degustacija i ručak) također pod pokroviteljstvom navedene agencije Adria Mare. Osim toga, sve natjecateljice očekuje i pregršt manjih nagrada koje će ponijeti sa sobom kao uspomenu na ovo divno iskustvo, a najbolja od njih dobit će i posebnu medijsku pažnju.

Poziv izlagačima

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane izlagače (stari zanati, domaći proizvodi, rukotvorine i suveniri) koji žele izlagati na manifestaciji u centru Novog Vinodolskog – Trg Vinodolskog zakona, Frankopanski trg i dio ulice Korzo hrvatskih branitelja, u petak i subotu, 19. i 20. 8. 2022. godine, da se zaključno do utorka, 16.8.2019. godine prijave na e-mail adresu: [email protected]–vinodolski.hr i ispune Zahtjev za korištenje javne površine te će potom dobiti sve daljnje upute. 

Kušajte autohtone delicije ovog kraja, upoznajte čari vinske doline i Starog grada u novom ruhu praćene zvucima glazbenika. Sve to na još jednom izdanju Ružice Vinodola!

crikva.hr

Podijelite