U "Thalassotherapiji" održan Seminar Hrvatske zajednice laringektomiranih

U crikveničkoj "Thalassotherapiji" Hrvatska zajednica laringektomiranih je, pod pokroviteljstvom Hrvatske lige protiv raka od 22.5.do 29.5.2024.organizirala XVII. Intenzivni seminar nadomjesnog govora, fizioterapije s inhalacijama, hidroterapije, njege traheostome i psihoonkološke potpore.
- Na Seminaru je bilo prisutnih 67 sudionika iz 8 klubova laringektomiranih (iz Splita, Bjelovara, Čakovca, Varaždina, Samobora, Rijeke, Pule i Zagreba). Sedam članova stručnog tima (logoped, medicinska sestra, fizioterapeut i psiholog) je intenzivno radilo sa sudionicima Seminara. Laringektomirane osobe su one kojima je radi maligne bolesti potpuno odstranjen govorni organ (grkljan). Nakon operacije izgubili su mogućnost glasnog govora, izgube osjet mirisa i dišu kroz otvor na vratu, ne mogu se tuširati i plivati bez pomagala. Ponovno uče gutati i govoriti. Zbog nedostatka stručnog kadra na području cijele RH seminari ovakvog tipa su prijeko potrebni i neophodni kako bi se osobe bez grkljana rehabilitirale i resocijalizira.  
U sklopu Seminara održana su i edukativna predavanja; tečaj pružanja prve pomoći (sa svim posebnostima za laringektomirane osobe). Predstavnici tvrtke FAHL i njihov edukator za plivanje, Edin Mešić, osposobili su tri naša člana za licencirane instruktore te je sedam novih članova uspješno savladalo tehniku korištenja uređaja za plivanje. - Seminar smo završili svečanom večerom uz glazbu, ples i s puno pozitivnih emocija i dojmova.- rekla je dr.sc.Tamara Živković Ivanović, prof.logopedije.
Zahvaljujemo predsjednici Hrvatske zajednice laringektomiranih, dr.sc.Tamari Živković Ivanović, prof.logopedije, na velikom angažmanu u organizaciji kao i svim sudionicima seminara. Iznimna nam je čast što možemo reći da imamo već dvadesetogodišnju tradiciju biti domaćini Hrvatskoj zajednice laringektomiranih. Nadamo se da smo uspjeli biti dobri domaćini i da se družimo i slijedećih godina– istakla je ravnateljica "Thalassotherapije" Nataša Manestar.


crikva.hr 

Podijelite