U posebnim okolnostima prikupljeno 57 doza krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Crikvenica, u suradnji s Transfuzijom KBC-a Rijeka, organiziralo je prvu ovogodišnju akciju dobrovoljnog darivanja krvi i to u dva dijela, 16. i 20.3.2020. 
Akcija je održana u specifičnim uvjetima epidemiološke krize izazvane širenjem koronavirusa (COVID-19).
Zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, svi darivatelji su unaprijed, putem web portala, kao i na samoj akciji bili upozoreni na pridržavanje posebnih mjera - potrebe dezinficiranja ruku prije i nakon darivanja, kao i držanja propisane udaljenosti tijekom čekanja na red.  
Akciji je pristupilo ukupno 58 darivatelja (45 muškaraca + 13 žena), od čega je odbijena jedna darivateljica, te je ukupno prikupljeno 57 doza krvi (45 muški + 12 žena).
Samo jedna odbijena darivateljica dokaz je da su se darivatelji pridržavali i preporuke preskakanja akcije ukoliko su putovali u inozemstvo, ili su imali kontakt sa zaraženom osobom ili osobom u samoizolaciji, odnosno ukoliko i sami imaju neke respiratorne smetnje.
Ovoj akciji odazvali su se članovi Kluba 100+, oni koji su dosad više od 100 puta darivali krvi: Želimir Mihalić (145 darivanja), Milorad Hajnić (139), Ivica Car (126), Boris Stopinšek (121), Nikola Rosić (119), Zoran Cvija (116) i Danijel Brozović (102).
Darivatelji koji su dosad više od 50 puta darivali krv, a to su napravili i na ovoj akciji su: Milojko Mikanović (92 darivanja), Dean Antić (91), Zvonko Pavličević (68), Danijel Tomić (67),  Elvis Čižmešija (62), Josip Friš (57),  Ljiljana Krišković (53), Nikica Antić (53) i Slaven Šopić (52).
Prvi put je krv darivao Domagoj Košuljandić.

Akciju su, dodatno pomogli i podržali Jadran Galenski Laboratorij doniravši određeni broj dezinfekcijskih sredstava putem Društva Crvenog križa PGŽ, preko kojeg su, specijalno za ovu akciju, bile angažirane i studentice 5. godine sanitarnog inženjerstva. Studentice su na ulazu dočekivale darivatelje, davale im savjete iz svoje domene, i uputile na dezinfekciju ruku.    

- Iako je odaziv, očekivano, bio nešto manji od planiranog, izuzetno smo zadovoljni rezultatima akcije obzirom na specifičnu situaciju. Stoga koristimo priliku da izrazimo posebnu zahvalnost svim darivateljima krvi koji su se odazvali i darivali krv, te prepoznali važnost osiguravanja dovoljne količine krvi, posebno u kriznim uvjetima. – rekla je Irena Gašparović, ravnateljica GD CK Crikvenica. 
Veliku zahvalu upućujemo i vodstvu “Thalassotherapije” Crikvenica koje nam je, u posebnim uvjetima rada svoje ustanove, osiguralo vrhunske uvjete za održavanje akcije.  

Volonterska izrada zaštitnih maskica  

- S obzirom na nedostatak zaštitinih maskica na tržištu, a u dogovoru s vodstvom bolnice dogovorili smo i angažiranje volontera koji bi pomogli u izradi platnenih maskica za potrebe djelatnika bolnice, budući da je, u trenutnoj situaciji, izuzetno važno funkcioniranje zdravstvenog sustava.  
Naše Društvo će u narednom razdoblju raditi na angažiranju svih zainteresiranih volontera koji nam mogu pomoći u izradi navedenih maskica, kako bi mogli zadovoljiti i potrebe šire zajednice, iako nam je prioritet zdravstveni sustav. Zbog nedostatka materijala, odnosno nemogućnosti nabavke materijala, molimo sve sugrađane koji nam mogu pomoći s gumama, odnosno tankom lastikom kojom se maskice pričvršuju, da nam se jave na telefon 677 - 217. Unaprijed zahvaljujemo na pomoći, svima koji će se uključiti u ovu akciju. – rekla je ravnateljica Gašparović.  

crikva.hr                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Podijelite