U ponedjeljak u Gradskoj galeriji otvorenje izložbe Marijana Mavrića

S posebnim vas zadovoljstvom pozivamo na otvorenje samostalne izložbe Marijana Mavrića, koje će se održati u ponedjeljak, 7. studenoga 2022. u 18 sati u Gradskoj galeriji Crikvenica.

Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti mr. sc. Jasna Rodin, koja, uz ostalo, o umjetniku navodi sljedeće:

"Slikarstvo Marijana Mavrića autentično je i snažno, on stvara uranjajući u kraj, osjećajući njegove specifičnosti i ljepotu. U središtu njegovog stvaralaštva je krajolik. Suglasje je to površina, boja i linija, preklapanja i izviranja jer slika živi u slojevima, a naznake prepoznatljivog su sakrivene i nenametljive. U najnovijem ciklusu slike su u osnovi apstraktne, bazirane na realnosti sagledavaju kraj kroz metaforu i poetiku. Ponikve i škrape, kamenice, doline, polja, suhozidi i more, osjećajnost i energija sjaje iz njegovih platana punih pozitivizma i ljepote. Slikajući, on stvara sklad i ravnotežu krša i mora, ritma zemlje, vegetacije i tragova čovjeka. Blagim sivim tonovima kamena i stijene često uokviruje i kontrastira prizore unoseći odmjerenost i mirnoću.  (...) Svoje nam doživljaje i vizure Marijan Mavrić prenosi vrlo direktno i jasno, među mnogobrojnim novim pravcima i trendovima koji se javljaju danas, on uvijek ostaje dosljedan, kvalitetan i prepoznatljiv po svom bazičnom načelu, a njegova snažna autorska obilježja proizlaze iz suptilne sinteze crtačkog umijeća, slikarske poetike i osjećaja za krajolik. "

Marijan Mavrić rođen je 3. svibnja 1942. u Selcu. Grafičku školu završio je u Zagrebu 1960. Prvi put se predstavio 1966. na skupnoj izložbi u okviru slikarske kolonije u Biogradu na Moru. Svoju prvu samostalnu izložbu imao je 1977. u Crikvenici. Od tada je održao više od 100 samostalnih izložaba u zemlji i inozemstvu te sudjelovao na mnogim skupnim izložbama. Njegovi brojni radovi nalaze se u javnim prostorima i u privatnom vlasništvu diljem svijeta. Osim slikarstvom bavi se i grafičkim dizajnom. Od 1977. član je HDLU-a u Zagrebu, a potom i HDLU-a Rijeka, do umirovljenja bio je član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Ovaj je karizmatični i prepoznatljivi autor ove godine dobio i nagradu Grada Crikvenice za životno djelo.

Veselimo se vašem dolasku!

crikva.hr

Podijelite