U petak otvorenje izložbe "Kronika hrvatske gluposti" karikaturista Nika Titanika

U petak, 26. svibnja 2023. u 19 h će u Gradskoj galeriji Crikvenica biti otvorena izložba Kronika hrvatske gluposti autora Nika Titanika.

Nikola Plečko (Zagreb, 1974.)
Nikola Plečko djeluje pod umjetničkim imenom Nik Titanik. Intenzivno se bavio crtanjem stripova tijekom osnovnoškolskoga, srednjoškolskoga i fakultetskoga obrazovanja (Ekonomski fakultet, 1994. - 1998.). Prvu je karikaturu nacrtao 1986., no tek krajem 1993. počinje se ozbiljnije baviti portretnom karikaturom i dobiva angažman u studentskom listu Puls, gdje mu je objavljen prvi rad u karijeri (karikatura Davora Gopca). Slijedi suradnja s tjednicima Danas, Panorama, NET itd. za koje, osim portretnih karikatura, crta i političke ilustracije. Krajem 1999. postaje članom Hrvatskoga društva karikaturista, a u travnju 2023. izabran je za predsjednika. Počinje slati karikature na festivale karikatura širom Hrvatske i svijeta te osvaja niz nagrada. Od 2000. objavljuje u Večernjem listu i Slobodnoj Dalmaciji te na Internet Monitoru, jednoj od najstarijih hrvatskih mrežnih stranica, i to pod pseudonimom Nik Titanik. Karikature su mu objavljivane i u Hrvatskom slovu te Nedjeljnom Vjesniku. Početkom 2001. objavljuje 1. hrvatski internetski animirani film Šatro na Internet Monitoru te pokreće službenu mrežnu stranicu Hrvatskoga društva karikaturista.
Od ožujka 2005. svakodnevno crta dvije karikature za dnevni list 24 sata, a do danas ih je nacrtao i objavio preko 13.500. Od početka 2007. je predsjednik hrvatskoga ogranka FECO-a (Europske federacije karikaturističkih organizacija) i redovni član Izvršnoga odbora HDK-a. U veljači 2008. primljen je u članstvo ULUPUH-a, a u travnju 2014. u Hrvatsko novinarsko društvo. Početkom 2017. dobiva stalni angažman na ilustriranju naslovnica za časopis RRiF (Računovodstvo, revizija i financije). Od 2006. do danas uspješno vodi vlastitu tvrtku Nik Titanik Studio.

Izložbu Kronika hrvatske gluposti otvorit će povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol, koja je, uz ostalo, o autoru kazala sljedeće:
U području situacijske karikature Nik Titanik na dnevnoj bazi izrađuje dvije karikature: dnevno-političku i sportsku. Dnevno-politička karikatura je najprikladnija za izražavanje kritike društva, a često poprima i karakter satire. Karikaturu svakodnevnice Nik često ističe kao najdraže područje i unutar njega na svakodnevnoj bazi obrađuje sport, a često i univerzalne društvene teme kao što su muško-ženski odnosi, seks, prijateljstvo, posao, obiteljski odnosi, a dotiče se i pitanja kulture, umjetnosti i ekologije. Važno je istaknuti kako Nik Titanik svoje djelovanje ne percipira kao posao već način života. Karikatura s jedne strane za njega predstavlja kritički korektiv društva, no s druge strane osobnu terapiju i borbu protiv sustava u kojem živimo. Doživljeno i spoznato Nik procesuira, obrađuje i pretače u karikaturu. Pregledom arhive koja broji oko 13.500 karikatura možemo pratiti aktualnosti i boljke našeg naroda koje se i nisu znatno promijenile u posljednjih dvadesetak godina.

crikva.hr

Podijelite