U petak i subotu 11. "(Sr)etno Selce"

Još nas nekoliko dana dijeli od jedne lijepe priče o ljudima i tradiciji. Riječ je o najvećoj selačkoj manifestaciji „(Sr)etno Selce“, koja povezuje narodne običaje, gastronomiju, kulturno-umjetničko stvaralaštvo i zabavu za sve generacije. 31. svibnja i 1. lipnja Selce će otvoriti prozor u svoj svijet, svoju nutrinu, kako bi pokazalo izvorne običaje, autohtone proizvode, tradicijski izričaj i ljepotu kulturno-povijesne baštine. U njegov šarm se jednostavno morate zaljubiti – ako već niste.

Oba će se dana uzduž promenade održavati sajam tradicijskih i eko proizvoda (proizvodi od lavande, med, drvene i kožne rukotvorine, pletene torbe i ukrasi…) te izložba starih predmeta i rukotvorina naziva „Kroz staru selačku poneštricu“. Svi posjetitelji moći će uživati u eno i gastro ponudi na otvorenom u centru mjesta, a mnogobrojne udruge će pripremati brudit u kotlićima.

Najveća vrijednost ove manifestacije je zasigurno prezentacija narodnih običaja i tradicije na zanimljiv način mlađim generacijama, kao i turistima, a starije generacije imaju priliku prisjetiti ih se s nostalgijom. Svi posjetitelji moći će uživati i ponešto naučiti jer će se prezentirati tradicionalne vještine i običaji poput pranja robe na perilu, šivanja na starinskoj šivaćoj mašini, pletenja ribarske mreže, kao i selačko kolo te nezaobilazna mlaća slame, jedinstveni običaj koji možete vidjeti samo u Selcu. Svi zaljubljenici u more moći će isprobati vožnju tradicijskim drvenim barkama i jedrilicama. Nakon što se Selčani fotografiraju u svojim tradicionalnim nošnjama, održat će i mimohod duž promenade. Atrakcija za naše najmlađe zasigurno će biti jahanje na magarcima u kojem mogu uživati u petak.

Glazbeni program odvijat će se na čak tri lokacije oba dana - u centru, na polači i kod štirne (zborovi, sopile, limena glazba, klape…).

U večernjim satima u petak, 31. svibnja, očekuje nas nastup muške i ženske klape „Kastav“, a u subotu, 1. lipnja, nastup Klape „Kampanel“. (Sr)etno će nas Selce uvesti u svijet u kojemu se isprepliće staro i novo i na poseban način predstaviti vrijednu kulturno-povijesnu baštinu, uz obilje zabave u ugodnom okruženju uz more.

Posjetite naše i vaše Selce, ono vas čeka u tradicionalnom ruhu. #iSretnoIetno

crikva.hr

Podijelite