U OŠ Vladimira Nazora održane radionice Zajednice tehničke kulture PGŽ

U Osnovnoj školi Vladimira Nazora tijekom posljednjeg tjedna u rujnu (27. 9. – 1.10.2021.) održane su radionice Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije koje su financirane od strane Primorsko-goranske županije i Grada Crikvenice.
Projektom su obuhvaćene dvije radionice: „Mali programeri“ pod vodstvom Ivana Šimca, prof. za učenike 4. razreda i „3D modeliranje i printanje“ pod vodstvom Andrije Mihelčića, prof. namijenjena učenicima 7. i 8. razreda.

Trodnevna radionica „Mali programeri“ za učenike 4. razreda održana je u matičnoj školi za učenike 4.A i 4.D razreda te u Područnoj školi Jadranovo za učenike 4. J razreda. Dvadesetak se učenika upoznalo s programskim jezikom Scratch za stvaranje igara, priča, animacija i drugih interaktivnih sadržaja. Program je posebno osmišljen za učenike te je programiranje u njemu potpuno vizualno. Djeca pišu programe tako da postavljaju likove na pozornicu i slažu blokove (naredbe) koje likovi trebaju izvršiti. Programiranje, odnosno, logičko razmišljanje potiče ih da kritički promišljaju o problemu koji je pred njima i riješe ga razlamajući ga na male, lako savladive korake. Ovaj način razmišljanja djeca često prenose i na druge aktivnosti. Cilj ovog programa je razvijati osnovnu informatičku pismenost koja uključuje usvajanje i primjenu znanja, razvitak vještina, stavova, odgovornosti i samostalnosti u području tehničke kulture.

Radionica „3D modeliranje i printanje“ održana je u dva termina u matičnoj školi gdje se petnaestak polaznika upoznalo s osnovama 3D printanja – od ideje do izrade. Kroz teorijski dio polaznicima je prezentiran rad 3D printera, od korištenja do raznih materijala, te konačno modeliranje u odgovarajućem softveru. Nakon usvajanja novih znanja i vještina modeliranja u 3D softveru, polaznici su imali prilike dizajnirati svoj unikatni privjesak za ključeve, pripremiti ga za 3D printanje te u konačnici i isprintati modelirani privjesak u željenoj boji. Isprintani privjesci poklonjeni su polaznicima radionice. Cilj edukativnih radionica 3D modeliranja i printanja je učenicima omogućiti stjecanje novih znanja, vještine i pristup kreativnoj tehnologiji 3D stvaranja. Polaznici radionica složili su se da je ovo za njih novo i korisno iskustvo koje će im biti poticaj za daljnji razvitak kompetencija u svijetu informacijsko-komunikacijske tehnologije!

Leo Gašparović, učitelj Informatike

Podijelite