U Jadranu novih 34 ugovora o radu na neodređeno i 20 za stalne sezonce

Na poticaj sindikata i ove godine je s Upravom Jadrana d.d. dogovoreno daljnje povećanje broja zaposlenika na neodređeno vrijeme. Na sastanku krajem kolovoza dogovoreno je da se za 34 zaposlenika, prije svega kuharima, konobarima i sobaricama, osiguraju ugovori o radu na neodređeno vrijeme, čime se želi stvoriti stabilnija kadrovska budućnost. Riječ je uglavnom o radnicima koji žive na području od Crikvenice do Senja čime se dodatno potiče zapošljavanje domicilnog stanovništva.

„Posebno nas veseli činjenica da je među zaposlenicima kojima su ponuđeni ugovori o stalnom zaposlenju i veliki broj mladih koji su bili stipendisti naše tvrtke tijekom školovanja za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu koji su odlučili u svojem kraju i Jadranu nastaviti karijere u profesijama za koje su se školovali. To nas potiče da i nadalje stipendiramo nove stručne kadrove i ustrajemo na sustavnoj i planskoj kadrovskoj politici kao temelju za kvalitetniju poslovnu budućnost“, - kaže Barbara Olenik Staničić, direktorica Službe za upravljanje ljudskim resursima Jadrana d.d.

Krajem srpnja ove godine u Jadranu je radio ukupno 461 radnik, od kojih 204 u stalnom radnom odnosu. To je za trećinu više radnika nego lanjske godine što je omogućilo, prema ocjenama sindikalnih čelnika, znatno bolje uvjete rada za sve zaposlenike, posebno tijekom glavne turističke sezone. Uz to, u travnju ove godine donesen je novi Kolektivni ugovor kojim su svim zaposlenicima povećane osnovice plaća za 13 posto, najviše u zadnjih pet godina. Za dio radnika koji rade u hotelskim operacijama i u zajedničkim središnjim službama povećane su plaće za 10 posto, a za posebno deficitarna zanimanja u hotelsko-turističkom poslovanju povećane su tarife za pojedina radna mjesta od 8 do čak 23 posto kako bi se i tim financijskim poticajima osigurao neophodan stručni kadar. Povećane su i naknade za topli obrok dnevno na 2,65 eura, kao i neoporezivi iznos od 1.659 eura za isplatu nagrada tijekom turističke sezone. I ove godine, kao i lanjske, zaposlenicima s domicilnih područja u kojima posluje Jadran isplaćivat će se posebni financijski dodaci.

„Dosegnutim materijalnim pravima zaposlenika i poboljšanim uvjetima rada Jadran se sve više približava vodećim hrvatskim turističkim tvrtkama i na tome ćemo i dalje, zajedno s poslodavcem, raditi. Novim Kolektivnim ugovorom napravljeni su značajni kvalitetni iskoraci ne samo u materijalnim pravima zaposlenika, već i uvjetima rada. Osiguranje sistematskih zdravstvenih pregleda pokazalo je da je briga za zdravlje zaposlenika važan dio kadrovske politike tvrtke i uz stabilnost zaposlenja temelj za bolju zajedničku budućnost“, - ističe se u pismu Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije zaposlenicima, a njihovo zadovoljstvo dijele i u Sindikatu turizma i ugostiteljstva Hrvatske koja djeluje u Jadranu, a koji ističu:
„Svaki pozitivni pomak u materijalnim pravima radnika te poboljšanim uvjetima rada, a koji je rezultat pregovora sindikata i poslodavca, hvale je vrijedan. Svjesni smo da je u ovogodišnjoj turističkoj sezoni najveći izazov bio iznalaženje potrebne kvalificirane radne snage. Svima je jasno da nam je bez obzira na mogućnost uvoza radne snage, našem turizmu najvrjedniji naš domicilni radnik kojemu je uz navedene pomake u primanjima i uvjetima bitna i sigurnost radnog mjesta, odnosno ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Stoga pozdravljamo odluku Jadrana o zapošljavanju 34 radnika na neodređeno vrijeme sugerirajući i ostalim hotelskim kućama da slijede njihov primjer.“

Poslije uspješne ovogodišnje glavne sezone krajem godine u Jadranu će izabrati zaposlenika godine između onih koji su birani kao najbolji svakog mjeseca. Njima pripada novčana nagrada, isto kao i svakom zaposleniku Jadrana koji svojem poslodavcu preporuči novog budućeg zaposlenika.

Posebna se pozornost posvećuje radnicima koji se vraćaju na posao poslije dugotrajnijeg izbivanja zbog bolovanja ili korištenja porodiljnog dopusta. Za njih je predviđen program postupnog uključivanja u redovite radne procese skraćenim radnim vremenom i češćim pauzama tijekom radnog dana. Briga za zdravlje zaposlenika i stvaranje optimalnih radnih uvjeta odražavaju se povoljno i na poslovne rezultate, ali prije svega na zadovoljstvo zaposlenika.

Jadran d.d.

Podijelite