U četvrtak 8. veljače otvorenje izložbe Ljiljane Barković

U četvrtak, 8. veljače 2024. će se, s početkom u 18 h, u Gradskoj galeriji Crikvenica, održati otvorenje izložbe "Svjetlosne metamorfoze boje" autorice Ljiljane Barković.
Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Jasna Rodin, koja je, uz ostalo, napisala: Putem objekata Ljiljana Barković slikarstvo pretvara u svjetlosni zapis. Svoju fluidnost i osjećajnost primjetnu u skulpturama u staklu, ona u ovom najnovijem ciklusu transformira  u djela posebnog ozračja. Tu dvojakost razmišljanja prikazuje na pausu, kao i putem staklenih ploča, a njihova transparentnost proizvodi mogućnost različitih kombinacija stvarajući nove boje i ornamente, zanosnu igru u kojoj rezultat ovisi o trenutnom impulsu same umjetnice. (...)
Putem apstraktnih geometrijskih formi i posredstvom odabrane, svojstvene palete Ljiljana Barković uspjela je stvoriti svoj prepoznatljiv likovni izričaj. Suvremena i svježa djela donose nam dosljednu joj poetiku i pojavnost prepunu maštovitosti i odmjerene kompozicije, stvorenu meditativnu atmosferu razrade i značaja izrazite autentičnosti i estetike. 

Ljiljana Barković rođena je 1980. u Rijeci. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani 2008. i stekla naziv akademska slikarica. U HDLU Rijeke primljena je 2012., u HDLU Istre 2015., a u HDLU (HR) 2018. godine. Od 2015. zaposlena je kao asistentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Asistentica je na slikarskim kolegijima te na kolegiju Staklo. Aktivno izlaže, ostvarila je 18 samostalnih i pedesetak skupnih izložbi. Bavi se umjetničkim radom na polju slikarstva, a istovremeno gradi svoj umjetnički izraz na polju umjetničkih objekata u mediju stakla i drugih materijala.

Izložba će biti otvorena do 29. veljače.

crikva.hr

Podijelite