Tri dana vaterpolskih nadmetanja u Crikvenici

Od 12. do 14. kolovoza Crikveničani i njihovi gosti imali su prilike uživati u tri dana vaterpola. Sva tri događaja (Memorijal Darka Brnjca, Divlja Liga-Bukijev memorijal i Svjetsko prvenstvo u Odbijači) su spletom okolnosti organizirani u vrijeme kada Grad Crikvenica slavi 30 godina od svoga osnutka.
Trodnevni vaterpolski maraton na Gradskom plivalištu u Crikvenici započeo je u subotu 12. kolovoza kada je organiziran 6. "Memorijal Darka Brnjca" za juniore. Turnir za našeg Spajka, vaterpolska fešta, guštanje u druženju i igri, 6 ekipa, ukupno 9 utakmica na jakom crikveničkom suncu, puno odličnih utakmica odigranih u jednom dahu. Šest juniorskih ekipa je bilo podijeljeno u dvije skupine po 3 ekipe. Ždrijeb je odlučio da skupinu A čine VK "Primorje EB" (Rijeka), VK "Delfin" (Rovinj) i domaćin VK "Crikvenica". U skupini B su bili VK "Pula", VK "Siscia" (Sisak) i VK "Zagreb". Prvu loptu na turniru podbacio je Karlo Stipanić, legenda crikveničkog vaterpola, a sve utakmice je odlično odsudio Marin Beltrame.
Prvo mjesto na turniru pripalo je VK "Primorje Erste Bank", a poredak ostalih ekipa je:
2. VK "Siscia" (Sisak)
3. VK "Delfin" Rovinj
4. VK "Pula"
5. VK "Crikvenica"
6. VK "Zagreb"
Najbolji golman je Mauro Dipić (VK "Primorje Erste Bank"), najbolji strijelac Lucijan Dujmić - 20 golova (VK "Primorje Erste Bank"), a najbolji igrač je Len Dujmić (VK "Primorje Erste Bank").
Ujedno su se demonstracijskim treningom predstavili i naši mali “Morski konjići” pod vodstvom trenerice Ive te napravili svoje prve zaveslaje u Plivalištu.

Dan poslije, u nedjelju 13. kolovoza, čekala su nas nova uzbuđenja. Na redu je bila crikvenička vaterpolska "Divlja liga-Bukijev memorijal". Program se sastojao od dva dijela - juniorskog i seniorskog.
Za titulu najbolje junirske ekipe borile su se 4 momčadi: KPC, HAPPY, ZOKIJEVI MULCI i PSINE. Naslov pobjednika pripao je momcima iz ekipe CAFFE BAR "HAPPY".
U seniorskom dijelu turnira sudjelovalo je ukupno 5 ekipa: TRGOVINA GOLMAN, DAJ SAMO, JOJO I PRIJATELJI, LUKA LONČARIĆ LULLI i DOMAZZI. Na kraju je TRGOVINA GOLMAN po prvi puta u povijesti postala pobjednik 14. crikveničke Divlje lige, a naslov su izborili pobjedomu finalu protiv ekipe JOJO I PRIJATELJI, nakon drame peteraca.

Na Dan grada Crikvenice, održano je 6. Svjetsko prvenstvo u "Odbijači". Riječ je izvornoj crikveničkoj vaterpolskoj igri čija su pravila su jednostavna:
- u igri sudjeluju dvije suprotstavljene dvočlane ili tročlane ekipe,
- u jednom ciklusu igre jedna ekipa napada, druga se brani,
- kod obrambene ekipe svi igrači brane gol, dok jedan igrač napadačke ekipe izvodi udarac,
- udarac se izvodi slično petercu (kaznenom udarcu) u vaterpolu, dakle udarcem „iz prve“, bez mahanja,
- ukoliko se postigne gol na liniju udarca izlazi drugi igrač, ali ukoliko se lopta odbije, tj. ako dođe do „odbijače“ postoje samo dva pravila: lopta se mora izvesti tj. mora biti u posjedu barem na trenutak kod dvojice igrača i igrači napadačke ekipe ne smiju dirati loptu s dvije ruke istovremeno,
- obrambena ekipa može doći do lopte na bilo koji način, bilo topljenjem lopte, bilo prekršajem (koji je dozvoljen), bilo bacanjem lopte izvan granica igrališta. Dakle, sve je dozvoljeno da se dođe u posjed lopte.
Na turniru je sudjelovalo ukupno 8 ekipa, a igralo se paralelno na 4 gola koji su bili raspoređeni na Plivalištu.
U finalu su se našli prošlogodišnji pobjednici par Marko Novkovski-Marko Barišić i Ivan Galić-Bože Galić.
Braća Galić pobjeđuju u finalu i po prvi puta osvajaju pehar pobjednika.

- Na kraju možemo konstatirati da nakon ova tri (vruća i fizički zahtjevna) dana itekako ostaje osjećaj istinskog uživanja i ponosa. Gradskim plivalištem u Crikvenici prodefilirala je vaterpolska mladost Crikvenice, Rijeke, Zagreba, Siska, Pule i Rovinja. Osim njih predstavila su se i djeca iz naše škole plivanja, te su svi oni imali prilike uživati na mitskom Gradskom plivalištu. Još jednom se potvrdila činjenica da Crikvenica itekako ima svoje mjesto na karti vodenih sportova, i da zbog svoje tradicije plivanja i vaterpola itekako zaslužuje zatvoreni bazen kao dom svih plivača, vaterpolista, sinkro plivačica i ostalih. - istakao je Zoran Brozičević, predsjednik VK Crikvenica, organizatora svih vaterpolskih zbivanja.

Vaterpolisti VK "Crikvenica" s trenerima Lukom Lončarićem i Bojanom Carom

Podijelite