Svečano obilježavanje 150. godina Narodne čitaonice i 120. godina Hrvatske pučke knjižnice u Selcu

U petak je okviru proslave Katarinine va Selcu 2023. u organizaciji Gradske knjižnice Crikvenica, Ogranak Selce svečano obilježeno 150. godina Narodne čitaonice i 120. godina Hrvatske pučke knjižnice u Selcu.  
Dana 18. prosinca 1873. godine osniva se Narodna čitaonica u Selcu, a njezin osnutak odmah poslije ugarsko-hrvatske nagodbe, tri godine poslije mađarskog prisvajanja Rijeke, događaj je koji 70-ih godina 19.st. jedno malo mjesto uvrštava u kulturnu i političku sferu Hrvatskog primorja. U osnutku je čitaonica bila smještena u kući Kazimira Lončarića na selačkom trgu i imala je tek 18 članova. Razdoblje do 1904. godine obilježeno je kraćim ili duljim prekidima u radu i ponovnim obnavljanjem djelatnosti kada se 19. veljače 1904. osniva Hrvatska pučka knjižnica, a sve to povezano s akcijom hrvatskih književnika koji su utjecali na to da se u svim mjestima u Hrvatskoj osnuju pučke knjižnice.  
Godine 1923. osniva se Fond za gradnju Doma prosvjete pa 1934. godine Hrvatska pučka knjižnica seli na prekrasnu lokaciju u samom centru Selca, u nove prostore Doma u kojima je i sada. Tada je Knjižnica posjedovala oko 1000 knjiga. Za vrijeme II. svjetskog rata rad Knjižnice se prekida. Od 1959. godine do danas Knjižnica neprekidno djeluje. List po list, knjigu po knjigu, danas Selce ima svoju knjižnicu s fondom od oko 20.000 knjiga i 700-tinjak jedinica elektroničke građe, a posjeduje i bogatu zavičajnu zbirku Ivana Lončarića Papića i doktora Vinka Antića.
Knjižnica danas broji oko 400 članova i smještena je u Domu prosvjete u Selcu na 137 m2. Na katu se nalaze knjižnica i čitaonica, dok je u prizemlju u posebnom prostoru smještena naša zavičajna zbirka.  
Doprijeti do čitatelja, do samog srca zajednice, misija je svake knjižnice pa se tako i selačka knjižnica priključila projektu Male slobodne knjižnice. Na lokaciji parka ispred hotela Selce danas je otvorena naša kućica za knjige, gdje će svatko moći uzeti, posuditi, vratiti ili zamijeniti knjige 24 sata dnevno 7 dana u tjednu, jer knjižnice stvaraju nove kontakte s publikom koja odrasta zajedno s knjižnicom i njenim kulturnim sadržajima. Uz kućice su planirane i razne dodatne aktivnostima poput čitateljskih izazova i pričaonica kojima će se uveseljavati djecu i odrasle. 

Kako knjige putuju svijetom u programu pod nazivom Selčani na četire strane svita sudjelovali su sumještani koji vole Selce najviše na svitu, no žele otkrivati i druge zemlje, kontinente, civilizacije, pa se onda puni dojmova, kad obajdu svit koji je lopta šarena, vrate u lipo naše Selce. Impresije s četiri kontinenta čine naizgled fragmentirane sličice kroz pogled kaleidoskopa, dočarali su Robert Lončarić, Slađana Senad
SerdarevićJelena i Hrvoje Lončarić te LjiljanaTeodor Antić.

U sklopu proslave otvorena je izložba slika "Selačke impresije" selačkog slikara Teodora Antića. U uvodnom govoru rečeno je kako je on jedan od umirovljenika koji ni u mirovini ne miruju pa tako on, osim što voli putovati uživa i u slikanju. Radio je u hotelima u Selcu kao kuhar i šef kuhinje te 20 godina kao stručni nastavnik u Srednjoj školi dr. Antuna Barca u Crikvenici sve do odlaska u mirovinu 2010. godine. Struka je to gdje umjetnost dolazi do velikog izražaja - od kuhanja i maštovitog osmišljavanja svakoga jela do dekoriranja. Mnogobrojne izložbe, prezentacije i natjecanja u zemlji i inozemstvu nisu nimalo zaostajale za izložbama likovne umjetnosti. O likovnom stvaralaštvu Teodora Antića više je rekla Edita Jeličić Krpan.
Inače Edita je jedan od sinonima selačke knjižnice bivša dugogodišnja knjižničarka, a sada već umirovljenica. Njoj se ima zahvaliti što su stariji, a i mlađi Selčani pročitali toliko knjiga. Ravnateljica Gradske knjižnice Crikvenica, Irena Krmpotić uručila je Editi mali poklon u znak pažnje, nakon čega su zajedno zarezale slavljeničku tortu

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Crikvenice Vesna Car Samsa prigodnim riječima obratila se nazočnima na obilježavanju jubileja selačke knjižnice koji je završio druženjem sudionika.

Podijelite