Stožer civilne zaštite PGŽ: Dosad 24 zaražena na području naše Županije

1 - Župan Zlatko Komadina
2 - Pročelnica Đulija Malatestinić

Stožer civilne zaštite PGŽ održao je konferenciju za novinare koja je počela riječima župana Zlatka Komadine:
- Izražavam suosjećanje građanima Zagreba koje je jučer zatekla velika nedaća i to u okolnostima kada smo u tijeku epidemije, a zbog koje se značajno mijenja društveni, gospodarski i privatni život svih nas.
Danas od ponoći stupa na snagu odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o zabrani napuštanja mjesta prebivališta kako bi se i na taj način usporilo širenje zaraze korona virusom. Ta se odluka ne odnosi na žurne i dežurne službe, a svi poslodavci izradit će popis svojih djelatnika  koji zbog prirode posla moraju putovati.
Važno je također reći da smo organizirali cjelokupni zdravstveni sustav, kao i druge objekte za prihvat oboljelih od korona virusa, -  istaknuo je župan.

Prema riječima pročelnice UO za zdravstvo i načelnice Stožera za zarazne bolesti Đulije Malatestinić trenutno je na području Primorsko-goranske županije evidentirano 24 osobe zaražene virusom Covid-19, a u tijeku je obrada još 20 uzoraka u od jučer uspostavljenom laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.
Izvijestila je također da je jedan liječnik na Zavodu za patologiju KBC Rijeka također pozitivan na korona virus, a nalazi uzoraka svih ostalih djelatnika Zavoda su negativni.

Stožer civilne zaštite PGŽ u suradnji s Crvenim križem i Studentskim centrom tijekom vikenda pripremio je kapacitete za prihvat većeg broja oboljelih, rekao je pročelnik Ureda županije Goran Petrc.
Jedan objekt Studentskog centra s 54 kreveta već je spreman, a u tijeku je priprema još dva objekta, dok je u Dvorani mladosti spremno  80 kreveta. Od ranije je pripremljen i objekt hotela Lucija u Kostreni za prihvat ljudi koji moraju u karantenu, a kod kuće za to nemaju uvjeta.
- Tijekom jučerašnjeg dana i do danas u 6 ujutro u akciji kontrole dolazaka svih osoba koji ulaze na područje PGŽ evidentirano je ukupno 1.016 osoba, najvećim dijelom Zagrepčana koji su zbog potresa krenuli u svoje vikednice, među njima je i 36 osoba koje imaju rješenja o samoizolaciji, svi oni bit će pod nadzorom te su dužni strogo se pridržavati mjere izolacije, -  rekao je pročelnik Petrc.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić izvijestio je  da se odlukom svih klubova vijećnika do daljnjega neće održavati sjednice Skupštine, a da će se  odluke koje su nužne za funkcioniranja Županije donositi elektronskim glasovanjem. Ukoliko ova situacija s epidemijom potraje razmatra se i mogućnost održavanja sjednica putem video konferencija.  

crikva.hr 

Podijelite