Srednjoškolci uspješni na natjecanju "Čitanjem do zvijezda"

1 - David Kerševanić, Antonija Bilen Lukežić, Anita Brozović i Valeria Divković

Nakon školske razine natjecanja „Čitanjem do zvijezda“, na kojoj su učenici Srednje škole dr. Antuna Barca postigli izvrsne rezultate, uspjeli su se plasirati i na regionalnu razinu koja se održala prošli tjedan.
Tu su također bili uspješni pošto su su tri učenice (od ukupno četvero učenika Škole koji su se natjecali) izborile prolaz na državnu razinu.

Najbolji rezultat na regionalnoj razini natjecanja od crikveničkih srednjoškolaca postigla je je Antonija Bilen Lukežić – 58. mjesto (83 % riješenosti ispita), potom Valeria Divković – 166. mjesto (75 % riješenosti ispita) te Anita Brozović – 201. mjesto (72 % riješenosti ispita). Te su učenice ujedno i izborile plasman na državnu razinu. Učenik David Kerševanić jedini se nije uspio plasirati na državnu razinu, ali valja istaknuti njegov rezultat od 57 % riješenosti ispita kojim je zauzeo 290. mjesto. Ukupan broj učenika koji se natjecao na regionalnoj razini bio je 311, a ovogodišnja je tema kviza znanja i kreativnosti „SF literatura za mlade“.

Naši srednjoškolci prvi put se natječu u ovakvoj vrsti natjecanja i to pod mentorstvom školske knjižničarke Ivne Lončarić. U kvizu znanja učenici su na regionalnoj razini online odgovarali na pitanja iz dviju knjiga:
1. Douglas Adams, Vodič kroz galaksiju za autostopere
2. Ray Bradbury, Fahrenheit 451.

Na državnoj razini koja će se održati 13. 5. čitat će se i odgovarati na pitanja vezana za antiutopijski roman Aldousa Huxleya, Vrli novi svijet.
Natjecanje „Čitanjem do zvijezda“ provodi se u tri razine: u prvoj, školskoj razini, kviz obuhvaća 50 pitanja (35 pitanja vezanih uz polazni tekst + 15 pitanja faktografskog tipa) i traje 40 minuta. Druga, regionalna razina, sastoji se od 60 pitanja (45 pitanja vezanih uz polazni tekst + 15 pitanja faktografskog tipa), a traje 50 minuta. Treća, nacionalna razina, sastoji se od 75 pitanja (55 pitanja vezanih uz polazni tekst + 20 pitanja faktografskog tipa) i traje 60 minuta.

Svrha je projekta predstavljanje rezultata rada, znanja, vještina, sposobnosti i kompetencija učenika/ca i njihovih mentora/ica na području čitanja; motiviranje i poticanje učenika na čitanje s razumijevanjem; istraživanje, otkrivanje i kreativno stvaranje; poticanje timskoga rada i individualnoga napora; poučavanje učenika/ca informacijskim tehnikama, vještinama i znanjima; unaprjeđenje životnih vještina i sposobnosti učenika/ca te poticanje učenike/ca na organizirano i smisleno provođenje slobodnoga vremena.

Iris Mrzljak
Foto: Ivna Lončarić

Podijelite