Sport u Gradu Crikvenici

Od ovog tjedna na našem portalu moći ćete pročitati niz tekstova vezanih uz aktualnosti u crikveničkom sportu, malo drugačijih od standardnih izvještavanja o djelovanju sportaša i sportskih klubova.
Moći ćete detaljno saznati kako se financira sport u Gradu Crikvenici, zašto Grad Crikvenica nema zajednicu sportskih klubova (jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je nema), kakvo je stanje sportske infrastrukture u Gradu, kad će biti donesena strategija razvoja sporta u Gradu Crikvenici, kakve su perspektive sportskog turizma u našem Gradu i još brojne slične teme kojima je zajednički nazivnik – sport.

Autor ovih tekstova je Ivica Malatestinić, nesumnjivo jedan od najboljih poznavatelja sportskih prilika u našem Gradu. S obzirom na to da je bio gradonačelnik Grada Crikvenica u tri mandata (1993. – 2005.) i zamjenik gradonačelnika (2005. – 2009.) itekako dobro poznaje način financiranja sporta u lokalnoj samoupravi. Donošenje proračuna i način raspodjele proračunskih sredstava ima u „malom prstu“.

Po zanimanju je inženjer graditeljstva, završio je Fakultet graditeljskih znanosti Sveučilišta u Rijeci. Od dodatnog obrazovanja ističe se Jačanje upravnih sposobnosti i stručnog znanja u tijelima lokalne uprave i samouprave Republike Hrvatske, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te Učinkovito upravljanje u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Sportaš po vokaciji

Ali, Malatestinić je prije svega sportaš po vokaciji. Jedan je od rijetkih crikveničkih sportaša koji je oblačio dres državne reprezentacije, bio je odličan atletičar, njegova je disciplina bila bacanje kladiva. Vrhunac karijere doživio je nastupajući za slovenski Atletski klub „Velenje“ iz Velenja. Među njegovim sportskim rezultatima izdvajaju se:

  • tri nastupa za državnu reprezentaciju Jugoslavije u bacanju kladiva (1982. i 1983. g.).
  • dvostruki seniorski prvak Slovenije u bacanju kladiva (1986. i 1987. godina) - viceprvak države u bacanju kladiva u kategoriji U-23 (1981. godina)
  • nastup za studentsku atletsku reprezentaciju Sveučilišta Rijeka u bacanju kugle i bacanju koplja na studentskoj Univerzijadi (1979. godina)
  • juniorski viceprvak Hrvatske u bacanju kladiva (1977. godina) - nastup za republičku juniorsku atletsku reprezentaciju u bacanju kladiva (1977. godine).
  • nastup za republičku juniorsku atletsku reprezentaciju u bacanju kladiva (1977. godine).

Bio je aktivan i u drugim sportovima, posebice u košarci, a zanimljivo je da je bio zapisničar na prvoj odigranoj utakmici Košarkaškog kluba „Crikvenica" (27.4.1975.).
Po završetku natjecateljske sportske karijere bio je u upravama nekoliko sportskih klubova:

  • Košarkaški klub „Crikvenica“ – član Izvršnog odbora (1988. – 1992.)
  • Nogometni klub „Crikvenica“ – potpredsjednik (1995. – 1996.)
  • Ženski odbojkaški klub „Crikvenica“ - tajnik (2.2.2001. – do danas)
  • Odbojkaški savez Primorsko-goranske županije – potpredsjednik (2010. – 2014.)  

Jedan je od devetorice osnivača Ženskog odbojkaškog kluba „Crikvenica“ (22.10.1998.), a posao tajnika ŽOK-a obavlja bez prekida već gotovo 23 godine. Suautor je monografije Ženskog odbojkaškog kluba „Crikvenica“ 1998. – 2018.
Član je županijske Tematske radne skupine za izradu „Plana razvoja sporta Primorsko-goranske županije 2022.-2027.“

Prvi iz serije tekstova „Sport u Crikvenici“ moći ćete pročitati sutra na našem portalu.

Podijelite