Sport je moj životni izbor

Ivica Malatestinić

Od danas počinjemo s objavljivanjem serije tekstova čiji će sadržaj obrađivati sportsku problematiku na malo drukčiji način, s fokusom na odnose u sportu na području Grada Crikvenice.
Autor tekstova je Ivica Malatestinić, naš sugrađanin koji je u sportu prošao gotovo sve stepenice. U mladosti je bio vrhunski sportaš, atletski reprezentativac, potom dugogodišnji tajnik Ženskog odbojkaškog kluba „Crikvenica“ (20 godina), a kao bivši gradonačelnik Grada Crikvenice u tri mandata odlično poznaje funkcioniranje sporta u našem Gradu.

Ivica Malatestinić: Sport je moj životni izbor

- Sport je obilježio više od dvije trećine mog života. Za par mjeseci ću obilježiti točno 45 godina neprekidnog djelovanja u sportu. Košarka je bila moja prva „sportska ljubav“ ali zbog zdravstvenih problema nisam se smio aktivno baviti tim sportom. Međutim, kako sam želio biti uz košarku, uključio sam se 1975. godine u rad tada osnovanog Košarkaškog kluba „Crikvenica“ i to kao jedan od osoba od pomoći u organizaciji utakmica.
Dana 27.4.1975. godine bio sam prvi zapisničar na prvoj službenoj domaćoj utakmici novoosnovanog crikveničkog košarkaškog kluba. Utakmica je odigrana na tadašnjem otvorenom košarkaškom igralištu kod srednje škole u Crikvenici, a crikvenički košarkaši su tada pobijedili susjede iz KK „Vinodol“ iz Novog Vinodolskog rezultatom 103:63.
Velika želja da se aktivno bavim sportom, a nemogućnost da to bude košarka ili neki drugi ekipni sport, usmjerila me je u atletiku i to u bacanje kladiva. Nakon godine dana treniranja postao sam juniorski viceprvak Hrvatske te nakon toga i drugi u tadašnjoj Jugoslaviji u konkurenciji mlađih seniora (U-23). Poslije uspješnog nastupa za reprezentaciju na Četveroboju nacija u mađarskom Debrecenu (U-23), zabilježio sam i 2 nastupa za seniorsku reprezentaciju Jugoslavije, također na četverobojima u Ateni (Grčka) i Pescari (Italija). Nakon što 1983. dobivam stalni posao više nisam mogao toliko intenzivno trenirati pa sam prestao s reprezentativnim nastupima. Iz slovenskog Atletskog kluba „Velenje“ (Slovenija) dobio sam krajem 1985. ponudu da nastupam za njihov klub. Prihvatio sam ponudu te sam 1986. i 1987. godine bio prvak Slovenije u bacanju kladiva. Još i danas se nalazim na tablici 50 najboljih rezultata u povijesti bacanja kladiva u Sloveniji, nalazim se na 18. mjestu. Dvije godine sam nastupao za „Velenje“, a potom sam se vratio u Crikvenicu i prestajem s natjecateljskom karijerom. Nakon toga sam se još desetak godina rekreativno bavio atletikom, a sudjelovao sam i na nekoliko natjecanja za veterane. Jedno kratko vrijeme, oko godinu dana, bio sam i jedan od trenera u crikveničkom atletskom klubu „Jadran“.
Bio sam 1998. godine jedan od osnivača Ženskog odbojkaškog kluba „Crikvenica“ i u tom klubu neprekidno od 2.2.2001. godine obavljam poslove tajnika. Košarka je moja prva „sportska ljubav“, a odbojka je sport u koji sam se „zaljubio“ tada 2001. godine i danas je neizostavan dio moje svakodnevice.

Ocjenjujem da je bavljenje sportom, aktivno ili rekreativno, od velike važnosti za svakog pojedinca, posebice za djecu i mlade. Bavljenje sportom pridonosi nizu pozitivnih učinaka na zdravlje, razvoju tjelesnih, intelektualnih i moralnih obilježja djece i mladih, te prevenciji i smanjenju društveno neprihvatljivih oblika ponašanja.
Motivirati i potaknuti čim veći broj, prvenstveno djece i mladih, na bavljenje sportom moja je velika želja. Roditelji imaju veliku ulogu u usmjeravanju svoje djece na bavljenje sportom i zato me veseli pokretanje kolumne o sportu, kolumne koje je temeljna svrha informirati čitatelje o tematici važnosti sporta i time potaknuti čim veći broj njih i njihove djece na bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću.
Sve se teme obrađuju u dobroj vjeri, temelje se na javno dostupnim i provjerljivim podacima, a svaki komentar i mišljenje čitatelja obogatiti će moja saznanja, veselim se tome.

Ivica Malatestinić

Podijelite