Siniša Budisavljević i Dijana Lukšić na završnici PH u ribolovu štapom s obale

Siniša Budisavljević, ŠRD "Tunera" Jadranovo

Ovoga vikenda održava se završnica Prvenstva Hrvatske u ribolovu štapom s obale za seniore i seniorke koji su pravo nastupa stekli na temelju plasmana nakon općinskih, županijskih i međužupanijskih natjecanja te kriterija Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru. U kategoriji seniora nastupit će 24 natjecatelja među kojima će biti i Siniša Budisavljević član "Tunere" iz Jadranova. Među 24 najbolje seniorke je i Dijana Lukšić članica crikveničkog "Arbuna", a jedna od favoritkinja za naslov prvakinje je naša Crikveničanka Tea Radil, koja sada nastupa za zadarski "Zubatac".

Zanimljivo je da će se prvi dan natjecanja, u subotu održati u Jadranovu (na potezu od svjetionika Ertak do uvale Havišće), dok će se drugog dana natjecanja, u nedjelju, loviti na riječkoj Costabelli. Uoči samog natjecanja razgovarali smo sa Sinišom Budisavljevićem koji je prije tri tjedna kao član reprezentacije Hrvatske osvojio srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u ribolovu iz brodice.

O nastupu u Tivtu Siniša je rekao:
- Natjecanje na SP u Tivtu je bilo vrlo neizvjesno jer su domaćini Crnogorci odredili zone ribolova u kojima nije bilo puno ribe. Tako su do izražaja mogli doći svi, jer je razlika u ulovu bila vrlo mala. Nastupilo je 12 zemalja, a svi oni koji su došli na SP znaju loviti, pa nekog izrazitog favorita nije bilo, premda smo mi, Talijani i Crnogorci, također i Slovenci, nekako uvijek u prvom planu. Na kraju je ispalo sasvim dobro, osvojena je momčadska srebrna medalja, a valja naglasiti da su se među prvih 15 natjecatelja svrstala sva petorica naših reprezentativaca, od 5. do 15. mjesta. Naravno da na ovakva natjecanja sportaš odlazi s najvećim očekivanjima, međutim vrlo sam zadovoljan osvojenom medaljom, ovo mi je već treća medalja sa svjetskih prvenstava. Svi vjerujemo da će biti bolje dogodine kad se Svjetsko prvenstvo organizira u Salima na Dugom otoku.

Zanimljivo je da vi niste baš dugo u natjecateljskom sportskom ribolovu, kako ste zapravo počeli s natjecanjima i kako je tekla vaša sportska karijera?

- S natjecanjima sam počeo 2009. kao član "Tunere" na jedan mogu reći, netipičan način. Naime tada smo se Mišel Orlandini, Bruno Mavrinac, Veselko Mutavgjić i ja, dakle dečki iz kluba, zainteresirali za sportski ribolov, počeli smo pratiti literaturu i onako samouki krenuli na natjecanja. Već dvije godine kasnije osvojio sam prvo mjesto na međužupanijskom natjecanju, potom sam bio 8. na Prvenstvu Hrvatske, a zadnje tri godine sam stalno ostvarivao plasmane na završnice državnih prvenstava. To mi je otvorilo vrata državne reprezentacije, čiji sam stalni član zadnje dvije godine i s kojom sam postigao odlične rezultate na svjetskim natjecanjima.

Sportski ribolov je dosta zahtjevan i prilično skup sport. Kako uspijevate uskladiti sve obaveze koje imate, kako trenirate?

- Kad se nešto voli onda za to nije teško odvojiti vrijeme, pa i novac. Uz poslovne i obiteljske obaveze ostaje malo vremena za drugo, pa su mi najbolji treninzi zapravo nastupi na ribolovnim natjecanjima i kupovima koje organiziraju brojna ribolovna društva. Zajedno s klupskim kolegama nastojim otići na čim više takvih natjecanja. Sportski ribolov je dosta skup sport, za vrhunske rezultate treba imati vrhunsku opremu u koju treba stalno ulagati. Primjerice, samo mašinica košta oko 6.500 kuna, plus rezervna špula još 1.000 kuna, a za natjecanje moraš imati dvije takve, nakupi se toga... Sad kad imam status vrhunskog sportaša 1. kategorije od strane HOO-a je nešto lakše, dobivam potporu, međutim ona još uvijek nije dovoljna za sve.

Što je sa sponzorima, postoji li njihov interes?

- Određeni interes postoji, no to je kod nas još uvijek na dosta niskoj razini u odnosu na druge zemlje. Premda je Hrvatska po rezultatima svjetska velesila u sportskom ribolovu, nismo ni blizu Italiji, Francuskoj, Engleskoj i drugim zemljama kad su financije u pitanju. To je i razumljivo ako znamo da je u Italiji oko 4 milijuna registriranih sportskih ribolovaca dok ih je kod nas svega oko 30.000. Mi smo malo tržište za proizvođače ribolovne opreme, koji ulažu značajna sredstva za nastupe nama konkurentskih nacionalnih selekcija. Ali, nadamo se da će naši rezultati privući i veći interes sponzora.

Za kraj, što očekujete od ovotjednog Državnog prvenstva, na "domaćem terenu"?

- Očekujem dobar rezultat, premda je moja jača disciplina ribolov iz barke. U disciplini ribolova štapom s obale dosad mi je najbolji plasman bilo 12. mjesto lani, na završnici Prvenstva Hrvatske. Međutim, velika je stvar već i plasman na završnicu PH, a da to nije nimalo jednostavno govori i podatak da sam ja jedini predstavnik Grada na ovom natjecanju.

Ivica Šubat

Podijelite