Senzacija se zove "Sveti Jakov": Jakovari osvojili Juniorski kup

1 - Juniori "Svetog Jakova", prvi osvajači Juniorskog kupa: Karlo Šaban, Robert Jerčinović, Vjekoslav Matetić (voditelj) (stoje), Kristijan Knežević, Žarko Jerčinović, Lovro Šipek i Filip Klarić.
2 - Osvajači Kupa s predsjednikom Boćarskog saveza PGŽ Serđom Samblićem
3, 4 - Sudionici završnice Juniorskog boćarskog kupa

JUNIORSKI BOĆARSKI KUP 2017.

Polufinale: VARGON – SVETI JAKOV 3:6

Rijeka, 2.4.2017. Boćarski dom Podvežica. Sudac: Ivan Sušanj.
Bližanje i izbijanje u krug (1:3): Vrljić - Šipek 21:21, Vukelić - Robert Jerčinović 21:22; Pojedinačno klasično (2:0): Juričić - Žarko Jerčinović 12:11; Parovi klasično (0:3): Načinović, Petz (Čajić) - Šaban, Klarić 3:9.

Finale: ISTRA POREČ - SVETI JAKOV 0:9

Rijeka, 2.4.2017. Boćarski dom Podvežica. Sudac: Ivan Sušanj.
Bližanje i izbijanje u krug (0:4): Ferenac - Šipek 13:16, Mendiković - Robert Jerčinović 6:22; Pojedinačno klasično (0:2): Džananović - Žarko Jerčinović 8:13; Parovi klasično (0:3): Laković, Popović - Šaban, Klarić 10:11. Za 3. mjesto: ČAVLE - ŠKOLA BOĆANJA - VARGON 5:4.

Mladi boćari „Svetog Jakova“ za koje su igrali Karlo Šaban, Robert Jerčinović, Lovro Šipek, Žarko Jerčinović, Filip Klarić i Kristijan Knežević, predvođeni trenerom Vjekoslavom Matetićem prvi su pobjednici Juniorskog boćarskog kupa. Veliki prijelazni pobjednički pehar uručio im je novi predsjednik Boćarskog saveza Primorsko-goranske županije Serđo Samblić.

Ovo natjecanje okupilo je 12 ponajboljih hrvatskih juniorskih ekipa s područja Istre i Primorsko-goranske županije, a s obzirom na kvalitetu hrvatskog boćanja u mlađim kategorijama, predstavlja uz Juniorsku ligu najjači oblik natjecanja među juniorskim ekipama u Hrvatskoj. Pobjeda „Svetog Jakova“ u boćarskim krugovima ima prizvuk gotovo pa senzacije jer su Jakovari bili bolji od dvije prvoligaške momčadi – „Istre Poreč“ i riječkog „Vargona“ za koga su igrali Mateo Načinović i Dario Juričić, osvajači medalja na zadnjem Svjetskom juniorskom prvenstvu.
Završnica Juniorskog boćarskog kupa 2017. odigrana je u nedjelju u Boćarskom domu Podvežica u Rijeci susretima 4 najbolje ekipe iz prvog dijela natjecanja. Susret koji je slovio kao finale prije finala igrali su „Sveti Jakov“ i „Vargon“, dvije prvoplasirane momčadi iz Juniorske boćarske lige.

Najprije se igrala disciplina bližanje i izbijanje u krug, a u oba susreta odlučivala je doslovce po jedna boća. Marin Vrljić i Lovro Šipek odigrali su neriješeno (21:21), dok je Robert Jerčinović za punat bio bolji od Karla Vukelića (22:21) i „Sveti Jakov“ je poveo s 3:1. Uslijedila je disciplina pojedinačno klasično u kojoj je odličnu igru prikazao Žarko Jerčinović protiv reprezentativca Darija Juričića. Žarko je vodio cijelo vrijeme i tek je u samom finišu Juričić uz dosta sreće došao do tijesne pobjede (12:11). Odlučujući je bio susret parova, za „Vargon“ je igrao najbolji junior Hrvatske (i standardni igrač prve momčadi) Mateo Načinović uz Leona Petza, dok su za „Sveti Jakov“ igrali Karlo Šaban i Filip Klarić. Karlo i Filip su odlično počeli, poveli su s 3:0, a onda su prednost digli na 6:1. Riječani su zaprijetili smanjivši na 3:6, a njihov trener Čedo Vukelić je umjesto Petza u igru uveo Alena Čajića. Međutim, ni to nije pomoglo, Jakovari su susret priveli kraju, za konačnih 9:3 što ih je uvelo u finale.
U finalu je „Sveti Jakov“ za protivnika imao momčad „Istre Poreč“ predvođenu Ivanom Lakovićem također prvoligaškim igračem, no u ovom susretu su Jakovari bili favoriti i uvjerljivo su pobijedili u svim disciplinama.

„Sveti Jakov“ uz „Vargon“ najbolja momčad u Hrvatskoj među mladim boćarima

Ovo je novi veliki uspjeh malog kluba iz Jadranova i definitivna je potvrda da je uz „Vargon“ upravo „Sveti Jakov“ najbolji klub u Hrvatskoj kad je riječ o mlađim kategorijama. U klubu se sustavno radi s mladima već desetak godina, a koliko se kvalitetno radi potvrđuje više od pedeset osvojenih medalja na županijskim i državnim prvenstvima mlađih kategorija.

Za usporedbu onima koji se manje razumiju u boćanje, ovaj rezultat ima težinu otprilike kao kad bi juniori „Crikvenice“ u nogometu u polufinalu Kupa pobijedili „Dinamo“, a onda u finalu pobijedili i „Hajduk“. Ili kao da rukometašice „Murvice“ u polufinalu izbace „Podravku“, a onda u finalu pobijede „Lokomotivu“. Nakon odigranog finala trener i voditelj „Svetog Jakova“ Vjekoslav Matetić je izjavio:
- Zaista sam presretan što već devet godina uspješno sudjelujemo na svim natjecanjima mladih boćara u našoj Županiji i šire i postižemo izvanredne rezultate. Ovaj rezultat mi je jedan od najdražih, jer je pokazao da smo bezbolno napravili smjenu generacija. Naime Damir Poslek, Dario Džida, Lucijan Srdoč i Zvonimir Maras su u dosadašnjem razdoblju nosili igru i rezultate našega kluba u mlađim kategorijama, a ovaj najnoviji uspjeh uz već standardne Karla Šaban i Lovru Šipeka ostvarili su Robert Jerčinović, Karlo Knežević, Filip Klarić i Žarko Jerčinović. Na svu sreću boćanja u našem kraju, imamo još šest, sedam novih i mlađih klinaca koji će u narednim godinama zasigurno sudjelovati u postizanju ovakvih rezultata. Istakao bih i odličnu suradnju koju imamo s Boćarskim klubom „Drivenik“ i mislim da je ovakva suradnja pravi model koji doprinosi razvoju boćanja. Možemo samo pretpostaviti gdje bi nam bio kraj, da imamo bolje uvjete za rad. Od 12 ekipa sudionica Juniorskog kupa mi smo nažalost među tri ekipe koje nemaju mogućnost kvalitetnog rada i treninga tijekom zime, jer nemamo ni natkriveno boćalište. Zaista sam tužan što to nikako ne primjećuju ili neće da primijete oni koji u našem Gradu odlučuju o ulaganjima u sport i svemu što uz to ide.

Razumljivo je Matetićevo nezadovoljstvo koje se nadovezuje na nedavnu odluku o raspodjeli proračunskih sredstava za sportske klubove. Tom odlukom koju potpisuje gradonačelnik Damir Rukavina, a na temelju prijedloga Povjerenstva u kojem su bili Veselko Mutavgjić, Josip Friš i Dubravka Mijalić, „Svetom Jakovu“ se neće dodijeliti ni lipa više u odnosu na prošlu godinu, unatoč tome što je seniorska momčad ušla u 2. ligu i najbolje je rangirana momčad od svih klubova u Gradu Crikvenici. A kako se s mladima radi u klubu najbolji su pokazatelj postignuti rezultati, osvajanje Juniorskog kupa je najnoviji primjer.

Sve to, ni sportski rezultati (u protekloj godini najbolji od svih ekipa s područja Grada Crikvenice), ni rad s mladima, ni organizacija velikih sportskih priredbi („Sveti Jakov“ je lani bio domaćin petodnevnog pojedinačnog državnog prvenstva za juniore) nisu dovoljni da se klubu koji je sve to postigao odvoji barem koja mrvica više od proračunskog kolača (iz naše zajedničke kase). Ovdje je onda riječ ili o temeljnom nepoznavanju sportske problematike onih koji odlučuju o raspodjeli proračunskih sredstava ili o nečemu puno gorem.
Sve to se u Jadranovu ovih dana ipak potiskuje u drugi plan, prevladava ponos i veselje nakon novog velikog sportskog uspjeha, osvajanja juniorskog Kupa njihovih sjajnih mladih boćara.

Ivica Šubat

Podijelite