Selčani drugi na povijesnom prvom turniru u hodometu!

Hodometaši iz Selca pod nazivom „Selački Bakani“ nastupili su u subotu u Zagrebu na prvom povijesnom turniru hodometa u Hrvatskoj, koji je organizirala udruga „Sijede vrijede“.
Selčani, koji su svoju prvu utakmicu hodometa odigrali na selačkoj placi 1. ožujka ove godine (bila je to i prva utakmica hodometa uopće u Hrvatskoj), predstavili su se u lijepom izdanju. U konkurenciji 4 momčadi zauzeli su drugo mjesto, a igrali su u sastavu Mika Lončarić (kapetan), Desimir Gajić Gaja, Mladen Valković Džudi, Anton Coratti, Ivan Catela Cale, Damir Bistrović Pele, Bruno Cossutti, Goran Mavrić, Marijan Hanžek, Miroslav Sakač Cobra i Željko Kos.
Potporu ovom turniru pružili su Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski nogometni savez, čiji su predstavnici na čelu sa doajenom nogometnog saveza Zorislavom Srebrićem nazočili turniru.
Pred prepunim gledalištem na ŠRC Šestine, kojeg su činili unučad, djeca, obitelji i prijatelji igrača i nogometa, postavljena je spomen ploča na povijesni događaj prvog službenog odigravanja nove vrste nogometne igre u Hrvatskoj. Hrvatski suci s međunarodnim licencama na čelu s Darkom Cvitkovićem sudili su prema pravilima Svjetske organizacije hodometa FIWFA, koja je udruzi „Sijede vrijede“ pružila potporu i primila je u svoje članstvo.
Počasni udarac izveo je Goran Milić, čija je jedna emisija bila poticaj za preuzimanje ove igre iz Engleske, a sudionici su bile četiri momčadi. Poseban gost je bio dugogodišnji igrač hodometa Paul Marijetic koji je iz Londona došao isključivo radi sudjelovanja na ovom prvom i povijesnom turniru u Hrvatskoj.

Hodomet je sporija varijanta nogometa, ali namijenjena isključivo starijoj populaciji. Pravila se znatno razlikuju od nogometnih, a tri su najbitnija. Ne smije se trčati nego samo hodati, pa jedna noga mora uvijek biti na zemlji, ne smije biti nikakvog kontakta igrača, te nema igranja glavom, a lopta nikada ne smije ići iznad visine glave. Igra se na malim terenima na manje golove, obično s vratarom i pet igrača u polju.

crikva.hr

Podijelite