S knjigom na put

Razmišljajući o čemu sljedeće pisati, što sam posljednje dobro pročitala i što bih vam mogla preporučiti, pala mi je na pamet ideja dati vam nazive nekoliko knjiga koje će vas odvesti na uzbudljiva putovanja. Vjerujem da su upravo jeftina putovanja za koja se ne morate maknuti iz svoje omiljene fotelje jedan od najčešćih razloga zbog kojih posežemo za knjigama.

Od ukupno tri knjige koje sam vam odlučila predstaviti, dvije su djelo autorice Julie Caplin, ovisnice o putovanjima i dobroj hrani. Napisala je serijal knjiga o zemljama koje je posjetila, a koji se za sada sastoji od šest naslova. Imamo sreću da su već dva prevedena na hrvatski jezik, dok su prijevodi za neke od preostalih najavljeni za nadolazeću godinu. Knjiga koju je prvu napisala i koja je prva osvanula u hrvatskom izdanju jest Mali kafić u Kopenhagenu. Radnja prati voditeljicu odnosa s javnošću jedne agencije, Kate Sinclair, koja je nezasluženo izgubila priliku za promaknućem te se potom želi dokazati prihvaćanjem naizgled izgubljena posla. Uspijeva zainteresirati klijenta koji odluči poslati nju i šest novinara u Dansku kako bi osjetili tamošnji način života i upoznali hygge, što će biti korisno za njihovu nadolazeću poslovnu suradnju. Šaroliko društvo ima velikih problema u funkcioniranju i na trenutke izgledaju kao izgubljeni srednjoškolci na maturalcu koji odbijaju slušati profesore. Ipak, kroz njihova lutanja imamo priliku upoznati Kopenhagen, posjetiti neke njegove znamenitosti i vidjeti što je to tako zanimljivo i posebno u načinu života Danaca. Radnja je veoma zanimljiva i tečna te mami sve više i više sa svakom novom stranicom. Likovi su, kako ste već mogli i zamijetiti, veseli, raznoliki i neobuzdani, ali ipak složni i prepuni podrške. Osim tako zanimljivih likova, mojem pozitivnom dojmu pridonijela je i doza romantike koja se provlači kroz priču, ali i neke ozbiljne teme, poput vaganja između privatna i poslovna života.

Mali hotel na Islandu drugi je roman spomenute autorice koji je preveden na hrvatski jezik. Ponovno je u glavnoj ulozi djevojka, no ovog puta zbog karijere je primorana otputovati čak na daleki Island kako bi preuzela upravljanje hotela Northern Lights. Kako bi radnja bila zanimljivija, u istom hotelu zaposlen je i šarmantni škotski barmen Alex, koji osim barmenskih vještina posjeduje i mnoge druge koje će uvelike pomoći novoj upraviteljici Lucy. Kako u prethodno opisanoj knjizi možemo puno naučiti o Danskoj i Dancima, tako u ovoj možemo puno naučiti o Islandu i njegovim posebnostima te Islanđanima koji ostavljaju dojam otvorenog, opuštenog i izuzetno susretljivog naroda. Radnja je i ovdje jako interesantna i brza, a likovi su još zanimljiviji sa svim svojim tajnama koje vješto skrivaju od svojih kolega i prijatelja. Autorica nam pokazuje koliko razmjerne posljedice mogu biti dugog skrivanja tajni te njihovog konačnog otkrivanja. Osim toga, kroz knjigu posebno naglašava i moć prirode, primjerice razornu snagu vode, u usporedbi s kojom smo veoma maleni, gotovo nebitni. Za vrijeme čitanja nekih opisa i poruka sam se ježila te ih imala potrebu čitati i po nekoliko puta. Upravo ta autoričina vještina da teške i zahtjevne teme ukomponira u naizgled lagano štivo jedan je od razloga zbog kojih se veselim svakom njenom novom djelu.

Ljubavna pisma s Montmartrea djelo je Nicolasa Barreaua koji piše o nesretnom udovcu Julienu koji se jako teško nosi s preranom smrću svoje supruge. Ona je predosjetila što bi se moglo dogoditi pa je tražila da joj napiše 33 pisma nakon njene smrti, po jednu za svaku godinu njezina kratka života. Iako u početku odbija pisati pisma i odgađa taj trenutak konačna oprosta s posljednjim pismom, nakon šest mjeseci ipak kreće s pisanjem. Paralelno s time u život mu počnu ulaziti druge žene, koje odbija zbog sjećanja na svoju voljenu Helene. Ova knjiga prepuna je emocija i već na samom početku bila mi je potrebna pauza od čitanja kako bih smogla snage za nastavkom. Zanimljivo je čitati na koji način muškarac proživljava neke situacije i gubitke za koje smo navikli da su pisane iz perspektive žena. Osim emocija i ljubavnih epizoda, ova knjiga uvelike je posvećena gradu Parizu, atmosferi koja u njemu vlada te prekrasnim mjestima koja vrijedi posjetiti. Ako ste kojim slučajem već posjetili taj predivan grad, ova knjiga će vas podsjetiti na svoj boravak u njemu i vratiti vam osmijeh na lice. Možda ste tek na planiranju putovanja, baš poput mene, pa će vam ova knjiga doći kao priprema za njega, a vjerujem da ćete se jednog dana prilikom šetnje ulicama Pariza prisjetiti baš nekih rečenica i opisa koje ste pročitali.

Podijelite