Robert Galbraith, serijal roman o detektivu Cormoranu Strikeu


Skorašnji izlazak jednog dugo očekivanog kriminalističkog romana podsjetio me da nisam puno pisala o takvima. Vjerujem da se među vama kriju brojni detektivi koji uživaju u čitanju krimića te i sami pokušavaju što prije riješiti slučaj. U nastavku donosim nešto više o pet romana iz serijala o detektivu Cormoranu Strikeu autora Robertha Galbraitha. Zanimljivo je da je to ime zapravo pseudonim iza kojeg se skriva ime poznate autorice knjiga o Harryju Potteru, J.K. Rowling.

Prvi dio serijala nosi naziv Zov kukavice. Upoznajemo detektiva Cormorana, ratnog veterana koji trpi brojne posljedice sudjelovanja u ratu. Uz psihičke i fizičke posljedice muče ga i ljubavni te poslovni problemi. Nalazi se u jednom odnosu koji godinama varira između mržnje i obožavanja, što i na prvu misao izgleda jako zamorno i iscrpljujuće. Ne čudi stoga što mu pati i poslovni život. Ipak, nada se javlja u slučaju nagle smrti problematične manekenke čiji se brat ne miri s činjenicom da je počinila samoubojstvo. Odabere upravo detektiva Strikea kako bi se on pozabavio tim slučajem i možda otkrio nešto što je policiji promaklo. Ubrzo se javlja lik djevojke Robin koja će utjeloviti Strikeovu pomoćnicu i postati glavnim akterom svih narednih dijelova. Dudov svilac drugi je dio serijala i ukazuje na popularnost koju je detektiv Strike stekao rješavanjem slučaja samoubojstva mlade manekenke. Novi slučaj puno je bizarniji od prvog te donosi priču o nestalom piscu. Naime, supruga kontroverznog pisca kontaktira detektiva kako bi pronašao njezinog supruga Owena Quinea, koji je nestao. Od nestanka je prošlo već dulje vrijeme jer je supruga navikla na Owenova kraća izbivanja, što detektiva stavlja u težak položaj. Ispostavi se da je Owen dovršio knjigu u kojoj iznosi jako ružne stvari o svojim poznanicima. Time se lista mogućih ubojica povećava, jer pogađate, Owen je pronađen mrtav, pronađen je u stravičnim i bizarnim okolnostima i detektiv niti sam ne može vjerovati da je netko sposoban na takvo ubojstvo.

Treći dio nosi naziv Karijera zla i prvi put su Strike i Robin direktno uključeni u slučaj. Naime, Robin je primila paket s odrezanom ženskom nogom, što ih oboje veoma uznemiri. Srećom, Strike na listi sumnjivaca ima samo četiri osobe iz svoje prošlosti i ne bi trebalo biti tako teško otkriti o kome se radi. Policija je usredotočena na jednog od te četvorice, no Strike i Robin ne miruju i sami istražuju preostalu trojicu, vjerujući da nije sve onako kako se čini na prvi pogled.

U četvrtom nastavku koji se zove Smrtonosno bijelo detektiva Strikea posjeti neobičan mladić Billy koji je siguran da je kao dijete svjedočio strašnom zločinu. Odmah je jasno da je Billy psihički bolesna osoba, no Strike ne može tek tako prijeći preko njegovih riječi i odluči se pozabaviti ovim slučajem iako ne raspolaže brojnim informacijama. Billy bježi prije no što ga je Strike mogao ispitati i olakšati si istragu, a problem mu predstavlja i njegova slava koja sve više raste sa svakim novim slučajem. Javljaju se i neki drugi ometajući faktori, no o tome nešto kasnije.

Nemirna krv je peti nastavak, isti onaj koji sam najavila kao dugo očekivani roman kojem se neizmjerno veselim. Kažu da je najupečatljiviji i najuzbudljiviji dosad te da je čudesno zapetljan te ostavlja bez daha. U ovom romanu Strike i Robin prvi put uzimaju stari slučaj, nestanak jedne osobe još u dalekoj 1974. godini. Iako je očito da su šanse za uspjeh neznatne, Strike je zaintrigiran i odluči dati sve od sebe kako bi ga riješio. Nadam se da neće razočarati!

Iako sve spomenute knjige brojem stranica izgledaju kao „veliki zalogaji“ za koje je potrebno jako puno vremena, to je daleko od istine. Prve četiri knjige jednostavno uvuku čitatelja u priču i ne dozvoljavaju duge i česte pauze. Ono što mene još više uvuče u knjigu i zbog čega se lakše povežem s likovima, jest onaj privatni aspekt. Točnije, ne donose svi autori brojne crtice iz privatnog života detektiva koji vodi njihov serijal, a u ovom slučaju upravo su te crtice u pojedinim trenutcima najzanimljivije. Kako sam već natuknula, Robin se javlja samo kao Strikeova pomoćnica, no s vremenom postaje njegova ravnopravna partnerica, ali između njih se javljaju i neki zabranjeni osjećaji, pogotovo kada znamo da je ona na pragu udaje. Zanimljivo je pratiti na koje načine njihov odnos utječe na rješavanje slučajeva, ali i kako raste i mijenja se.

Slučajevi su izuzetno napeti, dobro osmišljeni i raznoliki. Od svijeta glamura, poznatih manekenki i dilera do zastarjelih slučajeva za koje tragovi gotovo ne postoje. Iako i sam čitatelj cijelo vrijeme pokušava biti dijelom priče i uočavati dokaze, teško je pronaći nedostatak u zločinu i prije vremena saznati tko je počinitelj. Mišljenja sam da je ovo serijal vrijedan ne samo čitanja, već i ponovnog čitanja, na što se i sama pripremam. Kako sam već rekla, neka vas ne uplaši broj stranica jer jednom kada krenete i ne primjećujete s kojom lakoćom prelazite retke teksta. Odjednom ste na kraju i želite odmah nastaviti dalje sa sljedećom knjigom u serijalu. Postoji nešto posebno u stilu pisanja ovog autora (autorice) jer je postigla svjetsku popularnost sa svoja dva serijala, i kod mladih i kod starijih čitatelja. Prva četiri nastavka možete pronaći u našoj knjižnici, a želite li ih smjestiti na svoje police, to možete učiniti na stranici izdavača, Mozaiku knjiga (upravo traje akcija zbog izlaska petog nastavka). Volite li pak ekranizacije knjiga, na HBO-u možete potražiti mini seriju koja donosi priču prva četiri dijela.

Podijelite