Radionica oslikavanja jaja za djecu "Ča je? Jaje!"

U organizaciji Katedre Čakavskog sabora „Kotor“ i OŠ Vladimira Nazora organizirana je radionica za djecu u kojoj su oslikavana keramička jaja povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa.  
Gospođa Katarina Rina Barac na početku je učenicima ispričala na čakavskom narječju o nekadašnjim običajima vezanim za Vazan te tehnikama oslikavanja jaja prirodnim bojama i ukrasima. Zanimljivo je bilo čuti kako su se nekada pekle pogače i što se sve stavljalo u košaru prije odlaska u crkvu na blagoslov. Upoznavanje sa starim običajima pružilo je priliku djeci učiti o povijesti, običajima i kulturi njihovog zavičaja te razumijevanje kako su se život i običaji mijenjali kroz generacije.
Nakon kratkog uvoda, učenici su na vrlo maštovit način oslikali keramička jaja motivima poput zečića, pilića, proljetnih livada i rascvjetalih voćaka.
U radionici su sudjelovali učenici OŠ Vladimira Nazora i OŠ Zvonka Cara, voditeljica radionice bila je Diana Crnić, a s učenicima su u radionici sudjelovale i predsjednica Katedre Čakavskog sabora „Kotor“ Jasminka Rukavina i učiteljica Jasmina Manestar.
Vesela šarena jaja učenici su ponijeli svojim kućama kako bi njima razveselili ukućane i ukrasili svoj blagdanski stol za Uskrs. Zaključili su da im je radionica pod nazivnom „Ča je? Jaje!“ bila iznimno zabavna te su mišljenja kako se ovako nešto treba ponoviti. Zajedničkom fotografijom sačuvali su uspomenu na prekrasno provedeno predblagdansko popodne.

Podijelite