Putevima Pabla Nerude


Pablo Neruda
, ili pravim imenom Neftali Ricardo Reyes Basoalto, čileanski je pjesnik koji je svojim životom i stvaralaštvom obilježio dvadeseto stoljeće, što se produžilo i na današnje doba kada brojni zaljubljenici uživaju u njegovim stihovima. Vjerujem da su rijetki oni koji nikada nisu čuli za njegovo ime, ili pak neko od najpoznatijih djela koja je ostavio za sobom. Za sve one koji vole njegov lik i djelo, ali i one koji su željni novih saznanja, kao naručena je došla knjiga Priznajem da sam živio, Nerudini memoari koje je pisao gotovo do posljednjeg dana svojeg života nadopunjeni brojnim zapisima pronađenima u njegovoj ostavštini.

Nerudini memoari započinju sjećanjima na najranije djetinjstvo i sve nedaće i blagodati koje je ono nosilo. Prekrasnim stilom vodi nas kroz svoje odrastanje, stvaralaštvo, politički život, lijepe i romantične trenutke, ali i one ružne, ratne i mučne koje nikome ne bi poželio. Dobivamo uvid u njegova promišljanja i osjećaje, kako se nosio s promjenama i gubitcima nekih dragih ljudi, gdje je sve i s kime putovao, kako se pritom ponašao i koje uspomene je dalje nosio sa sobom. Čitajući o njegovim stavovima koje je uvijek zdušno branio, o njegovoj mržnji prema ratovanju i stradavanjima nevinih, jako je teško ostati ravnodušan i ne zamisliti se kakav je čovjek zapravo bio Pablo Neruda. Veliki umjetnici poput njega najčešće su promatrani kroz svoja djela, bilo pjesme, slike ili pak melodije, nekako manje zadiremo u njihove osobnosti i privatan život koji bi nas još više približio njihovim djelima, ali i njima samima. Zbog toga su ovakva djela od posebne važnosti, čitatelj dobiva priliku putovati, rasti i stvarati s velikim umjetnikom, biti djelićem njegova bogata života, naučiti nešto pritom, ali i steći bogatiji i realniji dojam o njemu i njegovim djelima. A Neruda je zaista bio osoba vrijedna divljenja i proučavanja.

Nije ovo knjiga koja se jednom pročita i onda stoji na polici. Ovo je jedna od onih knjiga koja se često uzima u ruke, prelistava, proučava, zbog koje imate potrebu dalje čitati i istraživati. Mjesta koja je Neruda posjetio, ljudi koje je pritom upoznavao i pjesme koje je pritom stvarao, sve su to motivacije za neka daljnja traganja. Naravno, brojne informacije, fotografije i zanimljivosti utkane su u ove memoare, ali bogatstvo življenja Nerude nemoguće je ukoričiti u jednu knjigu i zadovoljiti se samo njome.

Podijelite