Proslavljeno 145 godina Gradske knjižnice Crikvenica

1 - Irena Krmpotić, ravnateljica Gradske knjižnice Crikvenica
2 - Gradska knjižnica Crikvenica u Vinodolskoj 1
3 - Stari prostor knjižnice na Strossmayerovom šetalištu

Gradska knjižnica Crikvenica u četvrtak je prigodnim programom u Dvorani Zora proslavila značajan jubilej - 145 godina postojanja.
Svečanosti su nazočili dogradonačelnica Ivona Matošić Gašparović, pročelnica UO za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Jasminka Citković, gradski vijećnici, te mnogobrojni građani, ljubitelji knjige i prijatelji Knjižnice.
Prema riječima ravnateljice Knjižnice Irene Krmpotić, preseljenjem u novi prostor u prosincu 2017. godine Knjižnica je postala dnevnim boravkom grada, mjestom gdje sve generacije mogu naći odgovarajuće sadržaje, a značajno je povećan broj programa i korisnika.
Kroz kratki film nazočni su mogli pregledno saznati sve o prošlosti i sadašnjosti ove važne kulturne ustanove – od osnutka 1874. kao Društvo narodne čitaonice, preko mijenjanja imena i lokacija, do Strossmayerovog šetališta na kojem je u neadekvatnim uvjetima djelovala preko pedeset godina. Danas na adresi Vinodolska 1, u tzv. Staroj školi, kao suvremeni hram kulture nudi brojne programe, uz bogati fond od 56 tisuća knjiga i gotovo dvije tisuće korisnika.

Svečanost je nastavljena predstavljanjem kompleta eko slikovnica „Car Edgar – Održivo gospodarenje otpadom“ koji potpisuje šest autora: Nada Zidar Bogadi, Mirjana Klement, Marija Gračaković, Franjo Deranja, Milan Zagorac i Mirela Holy, te ilustrator Marijan Mavrić. Edukativne slikovnice dio su gradskog projekta „Otpad uredi, kune uštedi“ i bit će uručene svim prvašićima. Dogradonačelnica Ivona Matošić Gašparović svečano je uručila prve primjerke ravnateljicama osnovnih škola, učiteljicama i predstavnicima prvašića.
U povodu 90. obljetnice izdavanja prve zbirke stihova Drage Gervaisa inače izdane u Crikvenici predstavljena je knjiga Vjekoslave Jurdana „Pašta i fažol“ – o književnosti i hrani uz izbor iz djela Drage Gervaisa. Riječ je o impozantnoj slojevitoj i slikovitoj monografiji koja istražuje opus Drage Gervaisa, u nakladi Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli, Naklade Kvarner ispred koje je bio nazočan Franjo Butorac i Gradske knjižnice Crikvenica. Autorica kao vrsna poznavateljica Gervaisova lika i djela publici je približila njegove crikveničke godine i okolnosti u kojima je nastala i tiskana njegova prva zbirka pjesama Čakavski stihovi, uz nadahnutu interperetaciju nekoliko pjesama. Posebno raduje da se u knjizi nalazi pretisak prvog izdanja zbirke, što je svakako razlog više da su knjigu mnogi poželjeli imati u svojoj kućnoj knjižnici.
Glazbeni gost bio je izvrstan Mješoviti pjevački zbor Štorija, dok je dramska sekcija Udruge Domoljub 1909. iz Rukavca nasmijala okupljene Gervaisovom „Paštom i fažolom“.
Uzvanici su vidno zadovoljni prikazanim sadržajima nastavili druženje uz zakusku i slavljeničku tortu.

crikva.hr

Podijelite