Projektni dan u OŠ Zvonka Cara - "Šušur" tehničke kulture


U sklopu projektnog dana u OŠ Zvonka Cara u Crikvenici održana je manifestacija Tehničke kulture pod nazivom „Šušur“. Program je održan u organizaciji i u sklopu aktivnosti Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije. Radionice su provodili vanjski suradnici Zajednice tehničke kulture - nastavnici i studenti Tehničke kulture.
Raznovrsnim cjelodnevnim programom osnovni je cilj bio poticanje interesa i razvijanje osnovnih kompetencija učenika te konačno popularizacija tehničke kulture te jačanje STEM vještina kod svih učenika od prvog do osmog razreda.
U raznim tehničkim područjima učenici su se upoznali s nekim novim tehnologijama što zasigurno i utječe na razvijanje njihove kreativnosti te razvijanju motoričkih vještina u izradi samih tehničkih tvorevina. Bilo je tu područje brodo i zrakoplovnog modelarstva, elektronike, radionice Canva, 3D modeliranje, radionice upravljanja dronovima. Po reakcijama i zadovoljstvu svih učenika koji su aktivno sudjelovali u svim radionicama vidljivo je da su bili vrlo zainteresirani za takav vid aktivnosti.

O "Šušuru" su učitelji rekli:
- Što je šušur?Kada bismo pojednostavili značenje ove riječi, bila bi to gužva, buka ili zbrka. Sve smo to očekivali u četvrtak, kada je u PŠ Selce stigla skupina ljudi, predstavljajući organizaciju Zajednice tehničke kulture.
Učenicima 1. i 2. razreda pažnja je bila zaokupljena izradom modela brodova iz stiropora, a 3. i 4. razred nisu krili oduševljenje radionicom sa 3D olovkama. Dva školska sata učenicima su proletjela, jer su djeca, gotovo igrajući se, koncentrirano, a vrlo ozbiljno pristupila poslu. Rezultati su bili više nego odlični. Djeca su pokazala mirnoću, strpljivost, kreativnost, a , što je najvažnije, uživala su u svakom trenutku radionice i poželjela da se vrlo skoro ponovi.
- Učenici četvrtih razreda matične škole upoznali su se s dronovima, njihovim vrstama, namjenom dronova, sigurnim rukovanjem te su se i sami okušali u upravljaju dronovima. Učenici su bili vrlo zainteresirani i uzbuđeni te su jedva dočekali da upravo oni uzmi daljinski upravljač u ruke. Naposljetku su pristupili natjecanju u parovima, a najuspješnijima su dodijeljene medalje. Učenici će ovo iskustvo zasigurno trajno upamtiti te su mnogi već izrazili želju da i sami posjeduju dron.
- Učenici 3.a razreda s nestrpljenjem su čekali četvrtak i prvi susret s 3D olovkama. Radionica je ispunila sva očekivanja. Uz motivirajuće voditelje učenici su s veseljem usvajali novu vještinu. Kolika je bila motivacija i volja za radom govori i činjenica da se u vrijeme rada u razredu čulo samo zujanje 3D olovaka. Po završetku radionice svaki učenik je imao svoje vlastite, kreativne naočale. Naravno, već je bilo i puno ideja sto bi mogli izraditi na sljedećoj radionici…3.a projektu Šušur daje čistu peticu!

crikva.hr

Podijelite