Projektni dan u OŠ Vladimira Nazora: Budi i ti pismen

U Osnovnoj školi Vladimira Nazora održan je projektni dan iz područja medijske pismenosti pod naslovom Budi i ti pismen. Radi se o godišnjem projektu u koji su se uključili svi učenici i učitelji osmislivši radionice na odabranu temu kroz sve nastavne predmete. Istraživali su, samostalno izrađivali medijske sadržaje te ih prezentirali u sklopu projektne nastave. Kao temeljna ideja kojom su se vodili jest da je medijska pismenost jedna je od ključnih kompetencija za život i rad u digitalnom svijetu i svijetu medija koji se ubrzano razvija i mijenja.
Stvara se sve veća potreba za analitičkim i kritičkim čitanjem brojnih istodobnih izvora informacija. Iz tog je razloga važno učenike osnažiti vještinama i znanjem koje će im pomoći da razumiju kako mediji rade, da znaju provjeriti točnost informacija te da znaju koristiti, kreirati i dijeliti medijske sadržaje i informacije.

U dvadeset i šest radionica učenici su istražili utjecaj medija i društvenih mreža, vezu između uzora, influencera i youtubera, skrivene poruke u reklamama, opasnost lažnih vijesti i fotografija. Otkrili su i koja je tajna velikih podataka tzv. Big data podataka te kako preuzimati sadržaj s interneta ne kršeći autorska prava.

Posebnu pozornost posvetili su opasnostima lažnog predstavljanja na društvenim mrežama, a bavili su se i vrlo teškim temama kao što su otuđenost djece zbog pretjerane uporabe digitalnih i telekomunikacijskih uređaja, cybermobbingom i cyberbullyingom. Pratili su i razvoj medija kroz povijest, saznali kako nastaje televizijski program posjetom lokalnoj televizijskoj kući Kanal Ri. Rezultate višemjesečnog proučavanja medija i medijske pismenosti uspješno su prikazali u obliku raznovrsnih medijskim sadržaja – ankete, plakata, brošure, videozapisa pa čak i dječjeg časopisa.

Tijekom dvije pandemijske godine u kojima se nastava dobrim dijelom održavala na daljinu, i učenici i učitelji medijski su se opismenili, naučili kako sigurno raditi i „živjeti“ na mreži te su prateći brojne edukacije sigurno zakoračili u svijet samostalne izrade medijskih sadržaja. Najbolja potvrda tome bila je uspješna realizacija cjelogodišnjeg projekta.

Jasmina Manestar

Podijelite