Prije 25 godina rukometaši "Crikvenice" igrali u završnici Kupa

Prije 25 godina: rukometaši „Crikvenice“ u završnici Hrvatskog kupa

Jedan od najvećih uspjeha u povijesti rukometa u Crikvenici ostvaren je u Splitu 23. i 24. travnja 1999. godine, kad su rukometaši „Crikvenice“ nastupili na završnici Hrvatskog rukometnog kupa.
Uz rukometaše „Crikvenice“ na završni turnir plasirale su se tada najbolji hrvatski rukometni klubovi – „Badel 1862 Zagreb“, „Medveščak“ (Zagreb) i „Brodomerkur“ Split.
U sastavu RK „Crikvenica“ u natjecanju Hrvatskog rukometnog kupa su bili Danijel Milin, Alen Filipović, Zlatko Benić, Kristijan Car, Zvonimir Kutija, Želimir Šamanić, Marin Mišković, Mario Broz, Damir Vundač, Saša Nikšić, Marin Uremović, Dražen Brnčić, Pavo Župan, Nikola Škorić i Marin Tomljanović. Ekipu je vodio trener Drago Žiljak, a u sastavu crikveničke rukometne ekspedicije u Splitu su bili Ivan Požarić, Vladimir Matejčić, Branko Brnčić i dr. Ines Car.

Na putu do završnog turnira Hrvatskog kupa rukometaši „Crikvenice“ najprije su bili najbolji na županijskoj razini, da bi potom dvaput bili bolji od „Osijeka“. U četvrtfinalu je „Crikvenica“ izbacila „Arenu“ iz Pule, zahvaljujući boljoj gol-razlici, nakon što su i jedna i druga ekipa zabilježile pobjedu u međusobnim susretima.
Na završnom turniru u Splitu „Crikvenica“ je dvaput poražena (od „Medveščaka“ i „Brodomerkura“ ) te je na koncu zauzela 4. mjesto. Naslov pobjednika Kupa pripao je rukometašima „Badela 1862 Zagreb“ u čijim su redovima igrali Bašić, Losert, Maglajlija, Zrnić, Dominiković, Jović, Šprem, Saračević i drugi sjajni rukometaši.
Za najboljeg igrača turnira proglašen je Davor Dominiković, za najboljeg vratara Mirko Bašić, a posebno je za istaknuti da je najbolji strijelac završnog turnira bio rukometaš „Crikvenice“ Zvonimir Kutija.

ZAVRŠNICA HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Polufinale: MEDVEŠČAK – CRIKVENICA 29:22 (15:8)

Split, 24.4.1999. Velika dvorana SC Gripe. Suci: Perić (Split) i Mandić (Kaštel Gomilica).
MEDVEŠČAK: Kelentrić, Đurašin, Milković 1, Baković 5, Uremović 5, Rapo 1, Brož 4, Mesarov 6, Horvat 5, Valčić, Glavinić 2, Russo. Trener: Josip Milković.
CRIKVENICA: Milin, Filipović, Brnčić, Kutija 8, Broz 6, Župan, Vundač, Nikšić 2, Uremović, Škorić, Tomljanović 1, Mišković 3. Trener: Drago Žiljak.

Protivnik „Crikvenice“ u polufinalu bio je zagrebački prvoligaš „Medveščak“. Crikvenički rukometaši predstavili su se u odličnom izdanju, u 17. minuti semafor je pokazivao 7:6 za „Crikvenicu“ koja je u tom razdoblju bila bolja od protivnika. Danijel Milin je „zaključao“ svoja vrata, a organiziranom igrom u napadu, konce koje su vukli Mišković, Broz i Kutija, Crikveničani su uspješno provodili zamisli trenera Žiljka. Zagrepčani nisu nipošto potcijenili naše rukometaše, a čak su i suci donijeli nekoliko spornih odluka kontra „Crikvenice“. Međutim, u zadnjih deset minuta prvog poluvremena „Crikvenica“ je stala, postigla je samo jedan gol, a primila devet, pa su tako rukometaši „Medveščaka" napravili odlučujuću prednost do odmora (15:8). Drugo je poluvrijeme proteklo u ravnopravnom nadmetanju, Zagrepčani su rutinirano održavali razliku, no treba istaknuti da je „Crikvenica“ punih 50 minuta igrala u egalu s renomiranim protivnikom, sve osim „crnih 10 minuta“ prvog poluvremena bilo je za svaku pohvalu. U redovima „Crikvenice“ istakli su se vratar Milin (16 obrana), Kutija, Mišković, Broz i Vundač.

Za 3. mjesto: BRODOMERKUR – CRIKVENICA 32:13 (13:4)

Split, 25.4.1999. Velika dvorana SC Gripe. Suci: Josić (Zagreb) i Rudić (Biograd).
BRODOMERKUR: Vujović, Peribonio, Maraš 6, Bajusz 2, Dobronić 7, Boban 2, Tomić 5, Ivišić 4, Anušić 1, Sušić, Petrić 4, Brčić 1, Budić-Leto. Trener: Marinko Boban.
CRIKVENICA: Milin, Filipović, Brnčić 1, Kutija 6, Broz, Župan, Vundač 2, Nikšić 2, Uremović, Škorić, Tomljanović, Mišković 2, Trener: Drago Žiljak.

Rukometaši „Crikvenice“ doživjeli su visok poraz u utakmici za 3. mjesto protiv domaćina „Brodomerkura“. No, treba istaknuti da je Crikveničanima ovo bila treća jaka utakmica u tri dana. Naime, da bi smanjili troškove gostovanja naši rukometaši su u petak u Kninu igrali ligašku utakmicu, u subotu su pružili dobar otpor „Medveščaku“, a u nedjelju su igrali protiv „Brodomerkura“. Takav ritam bi bio vrlo naporan i profesionalnim ekipama, tako da se visok poraz protiv domaćina svakako može opravdati. Osim toga nije igrao Mario Broz koji je ozlijeđen u samom završetku utakmice protiv „Medveščaka“, a rukometaši „Brodomerkura“ igrali su s maksimalnim angažmanom, želeći kompenzirati nesretan poraz od „Badela“ u drugom polufinalu. Najbolji u redovima „Crikvenice“ bili su Mišković i Kutija.

Za 1. mjesto: BADEL 1862 ZAGREB – MEDVEŠČAK 23:22 (10:11)

U subotu 20.4. ekipa rukometaša „Crikvenice“ okupit će se u Gradskoj sportskoj dvorani prije utakmice između „Mornara Dramalj-Crikvenica“ i „Senja“ , kako bi se prisjetili ovog velikog uspjeha crikveničkog rukometa ostvarenog prije 25 godina.

Ivica Šubat

RK Crikvenica u završnici Hrvatskog rukometnog kupa: Vladimir Matejčić (službeni predstavnik), Drago Žiljak (trener), Marin Mišković, Marin Tomljanović, Mario Broz, Pavo Župan, Nikola Škorić, Branko Brnčić (službeni predstavnik) (stoje), Alen Filipović, Zvonimir Kutija, Marin Uremović, Dražen Brnčić, Damir Vundač, Danijel Milin i Saša Nikšić.

Podijelite