Prije 25 godina osnovan je Ženski odbojkaški klub "Crikvenica"

Prije 25 godina (i dva dana) osnovan je u Crikvenici Ženski odbojkaški klub "Crikvenica". Zamisao o osnivanju ženskog odbojkaškog kluba realizirana je nakon što su tada afirmirane odbojkašice Vesna Vukić i Ksenija Kordić tijekom 1996. godine u Osnovnoj školi Vladimira Nazora organizirale žensku odbojkašku sekciju i počele s ozbiljnim treninzima. Podršku su imale u ravnatelju škole Ivanu Gašparoviću i nastavnicima tjelesnog odgoja Džoniju Švarcu i Jozefini Manestar.
Ozbiljan rad odbojkaške sekcije doveo je do razmišljanja o osnivanju kluba, što je i učinjeno osnivanjem inicijativnog odbora u kojem je bilo dvadesetak roditelja odbojkašica, tako da su nakon prikupljanja potrebne "papirologije" stvoreni preduvjeti za održavanje Osnivačke skupštine.
Osnivačka skupština ŽOK-a "Crikvenica" održana je 22. listopada 1998. u prostoru Osnovne škole Vladimira Nazora. Sjednicu Skupštine je otvorio i njenim radom predsjedavao Davor Maček. Uz njega osnivači kluba na Osnivačkoj skupštini su bili Ivan Gašparović, Ksenija Kordić, Ivica Malatestinić, Danor Matejčić, Snježana Sikirić, Džoni Švarc, Melanija Vukelić i Vesna Vukić.
Jednoglasno je donijeta Odluka o osnivanju Ženskog odbojkaškog kluba "Crikvenica" kao udruge građana sa sjedištem u Crikvenice te je pritom usvojen i klupski Statut.
Za prvog predsjednika ŽOK-a "Crikvenica" izabran je Ivan Gašparović, a za tajnika Davor Maček. Za rizničarku je izabrana Dušanka Gledić, a članovi Upravnog odbora postali su Ksenija Kordić, Ivica Malatestinić i Vesna Vukić. U Nadzorni odbor izabrani su Vladimir Domijan, Danor Matejčić i Šime Rosandić, a članovi Skupštine postali su uz navedene i Branka Štrljić, Katica Stipanić, Ivan Jelavić, Ivan Požarić i Džoni Švarc. Prepoznatljiv amblem ŽOK-a "Crikvenica" kreirao je Bruno Cvitković Karuba.

Prvu službenu utakmicu u povijesti odbojkašice "Crikvenice" odigrale su u sklopu Odbojkaškog prvenstva PGŽ za najmlađe kadetkinja, protiv vršnjakinja "Grobničana":

OK "GROBNIČAN" - ŽOK "CRIKVENICA" 2:0 (25:4, 25:14)

Čavle, 12. lipnja 1999. Dvorana OŠ "Čavle". Suci: Gorana Grgurić i Marko Crnković.

ŽOK CRIKVENICA: Mirna Baričević, Kristina Brozović, Marta Drnjević, Maja Pečuvčić, Anita Plišo, Jovana Puhalo, Andrea Stipanić, Alana Vukelić, Ariana Vukelić. Trenerice: Ksenija Kordić i Vesna Vukić
OK GROBNIČAN: Jelena Budimir, Ivana Bulić, Sandra Bura, Arijana Čargonja, Ivana Kalebić, Sara Kičimbači, Anamarija Ladašić, Barbara Miculinić, Ira Poropat, Dijana Stilin, Dunja Zagorac, Dejanira Žuklić. Trener: Vlado Maglica.

Prvih dvadeset godina djelovanja ŽOK-a "Crikvenica" detaljno je obrađeno u Monografiji ženskog odbojkaškog kluba "Crikvenica" 1998. - 2018. čiji su autori Ivica Malatestinić i Ivica Šubat.

Podijelite