Priče za laku noć za mlade buntovnice

Autorice Francesca Cavallo i Elena Favilli napisale su knjige pod nazivima Priče za laku noć za mlade buntovnice i Priče za laku noć za mlade buntovnice 2. Svaka donosi po 100 pripovijetki napisanih u stilu bajki o 100 izuzetnih, posebnih i hrabrih žena koje mogu poslužiti kao uzor djevojčicama (ali i odraslim ženama) koje prije svega nemaju hrabrosti priznati svoje skrivene snove i želje, a pogotovo krenuti ka ostvarenju istih.  

Kroz knjige imamo priliku upoznati žene koje su svojim životima promijenile povijest, ali i otvorile put budućim generacijama koje tek trebaju stasati. Njihove životne priče nisu uvijek bile lijepe i lagodne, no itekako su vrijedne spomena i služe nam istovremeno kao opomena, ali i kao vjera u bolje sutra, kao motivacija i nada. Možda najvažnije, kazuju svakoj djevojčici da vrijedi sanjati velike snove i dati sve od sebe kako bi se isti i ostvarili. Priča svake žene proteže se jednom stranicom, dok susjednu stranicu krasi njen ilustrirani portret. Više od pedeset ilustratorica iz cijelog svijeta zaslužno je za ilustracije koje svojom ljepotom oduzimaju dah, ali i vjerno predočavaju žene čije priče čitamo. Uz većinu ilustracija nalazi se i citat osobe koju ona prikazuje. 

Svakako je zanimljivo da knjige donose priče o ženama 21. stoljeća, ali i onima koje su živjele stotinama godina prije. Primjerice, doznajemo detalje o kraljici Nefertiti koja je rođena oko 1370. godine prije Krista, ali i o pjevačici Beyonce koja je rođena 1981. godine. Osim njih, upoznajemo brojne sportašice, književnice, aktivistice, političarke, glumice, kraljice plesačice, poduzetnice, ali i žene s nešto rjeđim zanimanjima kao što su gusarice, rendžerice, vulkanologinje, avijatičarke, golferice te brojne druge.  

Knjige s razlogom u nazivu sadrže riječi koje upućuju na to da se čitaju prije spavanja. Izvrsno su štivo za zajedničko čitanje prije spavanja, što svakako valja prakticirati s djecom već od najranije dobi. Vjerujem da će svaka djevojčica pronaći neku junakinju samo za sebe, onu jednu posebnu kojoj će se diviti i o kojoj će sanjariti, ali i koja će ju inspirirati i motivirati da sanja i ostvari sve svoje snove. Jer, koja djevojčica ili žena potajno ne sanja nešto?

Podijelite