Predstavljena nova zbirka pjesama Ljerke Car Matutinović

1 - Daniel Načinović i Ljerka Car Matutinović
2 - Ana Linić Faraguna, Dubravko Sidor, Irena Krmpotić, Ljerka Car Matutinović, Marija Gračaković i Daniel Načinović
3 - Djelatnice Gradske knjižnice Crikvenica
4 - Gitarski duo Pero & Patrik
5 - Publika u atriju hotela "Kaštel"

„Dok su ti ruke u pokretu“ naslov je najnovije zbirke pjesama Ljerke Car Matutinović predstavljene sinoć u atriju hotela „Kaštel“ u organizaciji Gradske knjižnice Crikvenica.
Prema riječima ravnateljice Irene Krmpotić riječ je o jubilarnoj, dvadesetoj po redu zbirki cijenjene hrvatske poetese koja već tradicionalno poklanja svom rodnom gradu uz njegove dane knjigu koju tim povodom i premijerno promovira. U zbirci su objedinjena tri ciklusa – „Dok su ti ruke u pokretu“, „Mjesečeva smo hrana“ i „Dok se duša opire“, a pjesme su, ističe prof. Krmpotić, nastale možda u najmučnijem i najosjetljivijem razdoblju poetesina života, nakon smrti voljenog supruga, pa je tjeskoban i intiman ton koji ih obavija razlogom što nisu bile odmah objavljene.

Ispred Grada Crikvenice koji je potpomogao izdavanje knjige večeri je nazočila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu Jasminka Citković. O knjizi su biranim riječima govorili prof. Marija Gračaković i pjesnik Daniel Načinović, dobitnik ovogodišnjeg Crikveničkog sunca, a zajednička im je impresija da se ovom zbirkom autorica odmakla od svog ludističkog, ponekad i prpošnog stila te zaronila u tamniju, seriozniju stranu emocija.
Za to da su stihovi doista doprijeli do najtananijeg djelića duše nazočne publike zaslužan je dramski umjetnik Dubravko Sidor koji je vrunskom interpretacijom odabranih pjesama ovu večer učinio nezaboravnom.
Stihove je na kraju kazivala i sama autorica, rekavši da je doista riječ o pjesmama koje su nastale u teškim životnim okolnostima te ih je najbolje čitati u „miru Božijem, u miru sa samim sobom“.
Skladno se u ukupan doživljaj sjetne večeri nabijene emocijama u glazbenim predasima uklopio gitaristički duo Pero & Patrik.

Uz Gradsku knjižnicu Crikvenica sunakladnik knjige je i „Alfa“ d.d. ispred koje se nazočnima obratila Ana Linić Faraguna, a svi koji su htjeli ponijeti sa sobom knjigu kako bi se probranim stihovima vrhunske pjesnikinje mogli iznova vraćati ima li su je priliku kupiti po promotivnoj cijeni, dakako uz posvetu autorice.
Pokrovitelj događanja bio je Grad Crikvenica, a sponzori Jadran d.d. i Eko Murvica d.o.o.

crikva.hr

Podijelite