Povijesna prva prvoligaška pobjeda košarkašica "Arxa"

1 - Košarkašice "Arxa Crikvenica" s trenerom Kozlevčarem

1. ŽENSKA KOŠARKAŠKA LIGA – SKUPINA B

2. kolo: ARX CRIKVENICA - SALONA 70:59 (20:12, 19:16, 20:12,11:19)

Crikvenica, 31.11.2021. Dvorana OŠ Zvonka Cara.

ARX CRIKVENICA: Juričić 5, Bašić 20, Gržac, Nikšić 3, Srdoč 1, Đurić, Jurčić 2, Soldo 12, Starčević, Rešetar, Kljajić 18, Rogić 9.
SALONA: Ivanda 10, Lozina 10, Orlandini 12, Tominac 4, Radić, Ćoko 3, Sunara 1, katić, Jurilj 6, Plazibatić 13.

Povijesnu prvu prvoligašku pobjedu postigle su jučer košarkašice „Arxa Crikvenica“ pobijedivši u dvorani OŠ Zvonka Cara ekipu „Salone“ iz Solina. Šteta da je ova utakmica morala biti organizirana u skladu s epidemiološkim uvjetima pa joj nije mogao nazočiti veći broj gledatelja, ali u Klubu se nadaju da će se situacija popraviti i da će se sljedeća domaća prvenstvena utakmica (20.11. protiv ekipe „Jabuke“ iz Zaprešića) moći odigrati u pravom košarkaškom ambijentu.
Košarkašice "Arxa" od samog su početka utakmice nametnule svoj ritam igre temeljen na agresivnoj obrani i brzim kontrama, što je rezultiralo njihovom prednošću od 11 koševa na poluvremenu i čak 19 koševa prednosti na kraju treće četvrtine. U zadnjoj četvrtini utakmica je ušla u mirnije vode i gošće su uspjele smanjiti prednost naših košarkašica, ali ne i dovesti u pitanje konačni ishod utakmice.
Opširan komentar jučerašnje utakmice dobili smo od za to najkompetentnije osobe – trenera „Arxica“ Krešimira Kozlevčara:
- Prošlog tjedna nismo uspjeli trenažno napraviti sve zadatke koje smo trebali, a u tome su nas spriječile manje ozljede, izolacije i bolesti te na kraju izostanak s utakmice Pažanin, Horvat i Benić, pa se u zraku osjećala trema pred utakmicu. Pripremom u svlačionici prije same utakmice dotakli smo se teme da možemo navesti puno razloga zašto ova utakmica ne bi trebala ići u našu korist, ali da je jedino mjerilo teren i da poštenim zalaganjem na njemu moramo teško "prodati kožu" kada igramo domaće utakmice.
Djevojke motivirano kreću u utakmicu te petorka Bašić, Kljajić, Rogić, Soldo i Nikšić postavlja od prve minute tempo i stil igre kakav želimo igrati cijelu sezonu. Agresivnom obranom na bekovima „Salone“ uspijevamo otežati postavljanje napada protivniku te dobrim skokom i brzom tranzicijom doći do nekoliko lakih koševa. Kada se na to nadoveže i hrabra igra po dubini ne čudi da smo dali ton kako želimo igrati u ranoj fazi utakmice i taj stil igre uspijevamo zadržati 32 minute.
Individualno u izmjenama energetski dobro odgovaramo pa tako Srdoč, Juričić i Gržac održavaju tempo igre u trkački nimalo lakoj utakmici. Riječko pojačanje Jurčić (2005. godište) fantastično ulazi u utakmicu i možemo reći da je kliknula na prvu s ostatkom cura. Bašić (20 poena) iskustvom vodi ekipu te veseli da se napadački pronašla. Soldo (12 poena, 12 skokova) i u ovoj utakmici pokazuje neke nove poteze i veseli da raste ponajviše u čvrstini igre. Rogić veseli polivalentnom igrom sa 4 asistencije, 9 skokova i 9 poena. Emma Kljajić (2006. godište) je na ovoj utakmici bila naša napadački najbolja igračica s 18 poena, 10 skokova i 4 osvojene lopte.
Iako je ovo prije svega timska pobjeda gdje je svaka djevojka odigrala važnu ulogu potrebno je spomenuti dobre primjere kada se oni ukažu. Emma Kljajić već treću utakmicu čuva najbolje igračice protivničkih ekipa te pokazuje da, iako s obrambenim zadacima, može biti itekako opasna na oba kraja terena i treba svakako istaknuti njen učinak.
Za kraj jedini pad koji je očekivan za ovako mladu ekipu dogodio se u zadnjoj četvrtini kada dopuštamo previše lakih koševa te je to i jedina četvrtina koju gubimo na utakmici (11:19).
Zaključak je da su cure zasluženo slavile i nagrađene su za svoj trud. Nadamo se da će ovo biti veliko usmjerenje kako trebamo igrati i da ćemo gajiti ovaj stil igre, energije i pristupa u ostalim utakmicama.
Na rasporedu je utakmica u srijedu u Kupu Ružice Meglaj-Rimac u Zadru protiv ekipe „Zadar-Plus“ te sljedećeg vikenda utakmica trećeg kola Prve lige kada smo ponovno u Zadru s istim protivnikom.

crikva.hr

Podijelite