Planira se rekonstrukcija i uređenje tržnice u Crikvenici

Projekt rekonstrukcije tržnice u Crikvenici predstavlja cjelovitu obnovu prostora oko tržnice, a planiran je kroz dvije faze gradnje.

U prvoj fazi obuhvaća se rekonstrukcija kolno-pješačkih površina i rekonstrukcija objekta za povremenu prodaju (suvenir tržnice). Kolno-pješačke površine bit će obnovljene, a objekti za prodaju će dobiti moderniji izgled.
Rekonstrukcija će uključivati uporabu održivih materijala i sustava, tako će sva opločenja biti od recikliranih materijala s 30% smanjenim ugljičnim otiskom, drvena konstrukcija će biti od lamelirane drvene građe, kišnica koja se prikuplja će se koristiti za sustave navodnjavanja, dok će se na krovove postaviti fotonaponske ćelije koji će napajati javnu rasvjetu. Prostor će biti opremljen klupama, parkiralištima za bicikle i izvorima pitke vode, punjačima za manja električna vozila te izvorima pitke vode. Sva rasvjeta bit će od LED svjetala kako bi se smanjilo svjetlosno onečišćenje i potrošnja električne energije.

U drugoj fazi planira se izgradnja nadstrešnice kod prostora tržnice i prostora za povremenu prodaju. Nadstrešnica će omogućiti zaštitu od sunca i kiše te će doprinijeti boljem boravku ljudi na tržnici. 
Posebna pažnja bit će posvećena hortikulturnom uređenju, koristeći lokalne biljne vrste i stvarajući ambijent mediteranskog karaktera. Korištenjem lokalnih biljnih vrsta, a poglavito samoniklog medonosnog bilja, cilj je stvoriti ambijent mediteranskog karaktera koji pridonosi biocenozi te ne zahtijeva prekomjerno korištenje energenata kako bi se održavalo. U obuhvatu zahvata unijet će se i dodatne vrste visokog raslinja kako bi se uz nadstrešnicu postiglo optimalno zasjenjenje za boravak i zadržavanje ljudi. Kod izbora stabala pripazit će se da nove vrste ne budu alergeni. 

Projektom će biti obuhvaćen prostor od Dubračine do tzv. suvenir tržnice, što je približno 5.500 kvadratnih metara. Cilj je stvaranje moderne, funkcionalne i estetski privlačne tržnice koja će služiti zajednici, kao i njeno prostorno definiranje kao jedinstvene cjeline, uz komunalno i infrastrukturno opremanje.  

„Ovaj projekt ima za cilj stvoriti funkcionalno i estetski privlačno okruženje za trgovce i posjetitelje tržnice. Kroz rekonstrukciju, planira se poboljšati pristup, sigurnost, higijenu i komfor na tržnici. Također, infrastrukturno opremanje uključuje modernizaciju vodovodnih i električnih instalacija, obnovu sanitarnih čvorova i stvaranje adekvatnih prostora za odlaganje otpada. Ne smijemo zaboraviti da Zelena i digitalna tranformacija postaju ključne smjernice za razvoj Hrvatske.
Ovaj projekt uključen je u Strategiju zelene urbane obnove grada Crikvenice i kroz njega, želja nam je stvoriti povezanu priču koja se proteže od samog parka ispod pošte, preko tržnice uz Dubračinu, pa sve do parkinga ispod vijadukta gdje sadimo nova stabla. Kroz ovaj projekt, tržnica će postati atraktivno mjesto za kupovinu i druženje, doprinoseći lokalnoj zajednici i gospodarstvu.“ – kazala je zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović.  
Realizacija projekta planirana je početkom iduće godine.  

Foto: M. Klement, vizualizacija  

 

Podijelite