PGŽ polako ali sigurno ulazi u zelenu epidemiološku zonu

Župan Zlatko Komadina posljednji press kolegij u aktualnom mandatu započeo je optimističnim epidemiološkim prognozama za našu Županiju. „Ušli smo u žuto s dobrim tendencijama da zakoračimo uskoro i u zeleno područje na epidemiološkim kartama što je dobra vijest za normalizaciju života kao i za kvarnerski turizam. S optimizmom ulazimo u ove ljetne mjesece kao i u novi mandat, završavajući više projekata, ali i pokrećemo nove“, rekao je župan.

Najavio je tako otvaranje Centra za preradu voća kao i Centra za velike zvijeri u Staroj Sušici, zatim dovršetak projekta Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, a drugi tjedan bit će položen kamen temeljac za sportsku dvoranu Medicinske škole u Rijeci. „Nastavljamo s ulaganjima u svim resorima iz naše nadležnosti. Pripremamo gradnju nove osnovne škole u Marinićima za što ćemo pokušat osigurat novac iz europskih fondova, a ovih dana kreću i radovi nadogradnje škole u Rabu. Nastavljamo i s projektima zdravstva, od kojih je jedan od većih izgradnja novog Centra hitne medicine, dovršavamo i veliku investiciju rekonstrukcije i nadogradnje Lječilišta Veli Lošinj kao i niz projekata lučke infrastrukture. U novom mandatu više sredstava usmjerit ćemo i u razvoj poljoprivrede te poduzetništva“, najavio je župan. Rekao je također da je sukladno zakonskim rokovima za 17. lipnja sazvana Konstituirajuća sjednica novog saziva Županijske skupštine.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Vladimir Mićović iznio je aktualne epidemiološke podatke te konstatirao da PGŽ polako, ali sigurno ulazi u zelenu zonu. „Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 110 uzoraka u hitnoći u KBC-u Rijeka od kojih je 4 bilo COVID pozitivno što je udio od 3,6%. Ozdravile su 43 osobe tako da je broj aktivnih slučajeva pao na 200. Gledajući 14 dnevnu kumulativnu incidenciju novooboljelih na 100000 stanovnika ona je u PGŽ u stalnom padu i trenutno smo ispod 100, točnije 99,38 dok primjerice taj isti pokazatelj u RH iznosi 139,8“, rekao je Mićović. Dodao je kako je i u KBC-u Rijeka situacija sve povoljnija, trenutno je hospitaliziran 21 pacijent koji se liječi od bolesti COVID-19, samo je jedna osoba na respiratoru, a već četvrti dan nema preminulih.

crikva.hr

Podijelite