Pazin i Rijeka postali središta amaterskog sporta Hrvatske

Plazma Sportske igre mladih i gradovi Pazin i Rijeka ugostili su ovaj tjedan Telemach Dan sporta, sportsko-edukativnu manifestaciju u sklopu Plazma Sportskih igara mladih.
Gradski stadion u Pazinu je u ponedjeljak okupio djecu osnovnoškolske dobi od 1. do 4. razreda s područja Pazina koja su se natjecala u graničaru i atletici u sklopu Telemach Dana sporta. Najbrži i najspretniji mali amaterski sportaši ostvarili su plasman na državnu završnicu Telemach Dana sporta. Zlatne medalje u graničaru osvojile su ekipe Legende 4C i 2C dok su najbrži atletičari: Sofia Bakarčić, Ivan Ladovac, Ana Tanković i Jan Jovičić.  

Nakon duge pauze u događanjima, riječki Korzo je u utorak postao poprište najveće sportske amaterske manifestacije u Europi. Vito Smojver, košarkaš KK Kvarner je u pratnji djece iz Centra za autizam, odgoj i obrazovanje zapalio plamen Igara i time označio početak sportskih natjecanja u svom gradu. Mali gosti su otrčali i revijalnu utrku te zasluženo preuzeli svoje zlatne medalje. Za svoje najmlađe sportaše, kao predstavnik grada Rijeke, zdušno je navijao Slaviša Bradić, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza i Tihana Butorac iz Plazma Sportskih igara mladih.  
''Rijeka je grad s poznatom sportskom tradicijom i ova manifestacija je jedna prekrasna inicijativa koju podržavamo i kojom želimo potaknuti djecu na bavljenje sportom i educirati ih o sportskom načinu života'' istaknuo je gospodin Bradić.
U natjecanjima su sudjelovala djeca s područja Rijeke od 1. do 4 razreda koja su se borila za plasman na državnu završnicu Telemach Dana sporta koja će se održati sredinom srpnja u Splitu. Sva događanja održana su prema preporukama HZJZ za manifestacije na otvorenom.  

Telemach Dan sporta osmišljen je kao sportsko-edukativna platforma čiji je cilj da kroz druženje i sport promiče zdrave stilove života i i opće prihvaćene društvene vrijednosti (multikulturalizam, tolerancija, uvažavanje različitosti). Projekt je koncipiran na modelu sportskih igara, koje promiču suradnju, toleranciju i druženje, a natjecanja stavlja u drugi plan. Ove godine Telemach Dan sporta organizirat će sportsko-edukativna događanja u 25 gradova i mjesta diljem Hrvatske. U sklopu događanja promoviran je i projekt Youth Sports Fair Chance koji uključuje učenike iz 70 osnovnih škola iz 6 partnerskih zemalja, a sufinanciran  je od strane Erasmus + Sport programa Europske unije.  
''Jako smo sretni što djeci i mladima možemo omogućiti bavljenje sportom, te druženje i socijalizaciju koji su ima toliko nedostajali. Zahvaljujemo svim roditeljima i sudionicima na podršci već 25. godina u gradnji naše sportsko-edukativne platforme, posebno u ovako logistički izazovnim vremenima. Zdravlje i sigurnost sudionika su nam uvijek na prvom mjestu te se nadamo da ćemo uskoro biti u mogućnosti organizirati naša događanja uz velik broj natjecatelja i gledatelja kako smo i navikli'' istaknula je Tihana Butorac iz Plazma Sportskih igara mladih.   

U protekla dva dana Pazin i Rijeka ugostili su još jednu popularnu sportsku disciplinu: Kinder turnir u košarci. Najbolji mladi košarkaši i košarkašice putuju u Split gdje će braniti boje svojih županija i družiti se s djecom iz cijele Hrvatske.  

Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi i svojevrsni fenomen koji svojom tradicijom dugom 25 godine svjedoči kako dobra vizija, sustavan rad i upornost mogu prevladati sve izazove i stvoriti jedinstven brend koji su prepoznale i podržale mnogobrojne svjetske institucije, vrhunski sportaši i dužnosnici i sponzori. Povezuju sve svoje dionike i uključuju ih u pozitivnu sliku i ugled koji grade godinama kao promotor zdravog načina života i društvenih vrijednosti među djecom i roditeljima. Iako se Igre bave amaterskim sportom, sve aktivnosti se rade prema standardima profesionalnih natjecanja koja uključuju profesionalne sportske terene, educirane suradnike kineziologe i profesore tjelesnog odgoja, profesionalne suce, delegate i vrhunski event management. Plazma Sportske igre mladih pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova (mali nogomet, Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Hrvatska pošta Cup teniski turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojci na pijesku, odbojci, šahu, stolnom tenisu,  graničaru  i utrka na 60m). Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom.  

Svečano otvorenje 25. Plazma Sportskih igara mladih  

Svečano otvorenje 25. Plazma Sportskih igara mladih održat će se u petak, 11. lipnja na Stradunu u Dubrovniku. Svečana ceremonija započet će u 11 sati uz izravan prijenos na SK i N1 televizijama. U prigodnom programu nastupit će dubrovačka plesna skupina Step'n Jazz, svoj performans će izvesti mladi Matej Mateković, sudionik Supertalenta, a mini koncert će izvesti Indira. Igre će otvoriti predstavnici Vlade RH i grada Dubrovnika, te Plazma Sportskih igara mladih. Dubrovnik će postat središte amaterskog sporta Hrvatske već u četvrtak s Telemach Danom sporta. Sportski program započet će u 9 sati na Stradunu paljenjem plamena Plazma Sportskih igara mladih.

 

Podijelite