Održano prvo Znanstveno popodne - dr. sc. Saša Ceci zaintrigirao auditorij

Jučer je u Srednjoj školi dr. Antuna Barca održano prvo predavanje u sklopu projekta pod nazivom Znanstveno popodne. Glavni cilj projekta jest razvijanje kritičkog mišljenja i poticanje interesa za aktualne znanstvene, odnosno društveno-humanističke teme kod učenika, ali i šireg građanstva te njihova poticanja na aktivno sudjelovanje u demokratskoj praksi rasprave o temama od javnog značaja te približavanje znanstvenih tema građanima.
Voditeljice su ovog projekta Julija Perhat i Jasna Borbelj Čeko, koje su na početku događaja pozdravile sve prisutne i obratile im se uz nekoliko riječi.
Predavanje je održao dr. sc. Saša Ceci, čestični fizičar s Instituta Ruđer Bošković. Tema predavanja bila je “Koliko je krivo biti u krivu?” Poblematizirao je što nam znanost kaže o tome kada smo u krivu te je li uopće smisao znanosti da bude u potpunosti točna. Uz razne eksperimente komunicirao je s publikom o brojim zanimljivim temama te je tako naizgled teške definicije i pojmove pojasnio na zabavan, ali i vrlo jednostavan način. Odgovorima na tematska pitanja zašto je nebo plavo ili zašto je bijela boja zapravo šarena zaintrigirao je auditorij. Na kraju predavanja odgovorio je na razna postavljena pitanja te predstavio svoje knjige koje su svi prisutni mogli kupiti.
Za završnicu događaja svi su bili pozvani na zakusku s izvrsnom hranom koju su omogućili učenici kuharskog i konobarskog smjera pod mentorstvom svojih stručnih profesora Dijane Pavlić i Nikole Cossuttija.

Tekst i foto: Ana Gašparović

Podijelite