Održana 8. "Večer bošnjačke kulture u Gradu Crikvenici"

U subotu je u Dvorani Zora održana 8. "Večer bošnjačke kulture u Gradu Crikvenici" 

Stihovima Safvet bega Bašagića "Jučer derviš iz tekije" u izvedbi Emine Sinanović i recitalima istog autora u izvedbi Sedžide Beganović-Isaković započela je 8. Večer bošnjačke kulture u Gradu Crikvenici.
Izvrstan odnos i dobra komunikacija sa svim institucijama Grada, rezultat su dugogodišnjeg rada na očuvanju i prezentaciji nacionalnog identiteta, jezika i kulture Bošnjaka u Republici Hrvatskoj. Svojim mnogobrojnim manifestacijama predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice Denis Beganović nastoji u najboljem svjetlu prezentirati svo bogatstvo različitosti naše domovine. Prije nekoliko godina pokrenuo je inicijativu a ove godine je ponovio isti postupak za uvođenje nastave bosanskog jezika po europskom C modelu u školama čiji je osnivač Grad Crikvenica i pozvao roditelje i djecu da podrže ovaj projekt jer je on najbolja poveznica sa domovinom.

Ima veliku podršku od predstavnika Grada Crikvenice a u svom izlaganju poručio je:  
"Poštovani uzvanici, društveno-politički predstavnici u Republici Hrvatskoj, dragi gosti iz domovine dobra vam večer i Esselamu alejkum. 
Grad Crikvenica je sredina koja jako puno ulaže u kulturu, dokaz ovoj tvrdnji su mnogobrojne udruge koje baštine i promiču svoje posebnosti. Pored 136 godina sve uspješnijeg turizma, Grad Crikvenica paralelno nudi i sve više mogućnosti za različite sadržaje pa je tako prepoznat rad i djelovanje mene kao predstavnika bošnjačke nacionalne manjine i kulturnih manifestacija koje svakim novim susretom podižemo na višu organizacijsku razinu.
U razgovoru sa zamjenicom gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika gospođom Ivonom Matošić Gašparović dolazimo do ideje da moje aktivnosti uvrstimo i u kalendar događanja tijekom ljetne pozornice na glavnom gradskom Trgu Stjepana Radića. Hvala institucijama grada na čelu sa gospođom Matošić Gašparović ali i predsjednici Gradskog vijeća gospođi Vesni Car Samsa i Centru za kulturu dr. Ivan Kostrenčić te svim ostalima koji ovaj grad čine ugodnim i poželjnim mjestom za život. Uživajte u našem programu kojeg smo za vas po osmi put pripremili a ako ovoj priči dodamo i dva poetsko-glazbena susreta EGLEN OD FAJDE, onda je ovo deseta manifestacija. Večeras je zapravo naš prvi veliki jubilej i hvala vam na podršci i dolasku".   

Manifestaciji je nazočio i veliki broj uzvanika i predstavnika bošnjačkih asocijacija: zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika gđa. Ivona Matošić Gašparović, savjetnik gradonačelnika Grada Cazina i predstavnik ureda za dijasporu pri gradu Cazinu g. Jusuf Bajrektarević, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Primorsko-goransku županiju g. Ermin Burzić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine PGŽ g. Senad Hajdarević -predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata-Rijeka g. Jusuf Brković -bivši zamjenik ministra odbrane BiH i ratni komandant 505. Bužimke viteške brigade g. Sead Jusić -predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke g. Alen Civić, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Kastva gđa. Nafa Delimehić, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Općine Viškovo gđa. Nura Kurtović i predsjednik Zajednice Srba Rijeka g. Milan Popadić.  
Na manifestaciji su bili i gosti iz istarske županije: zamjenica predsjednika Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske Almira Raimović, počasni predsjednik istoimenog sabora Mehmed Džekić, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Općine Sveta Nedjelja Ramiza Trumić koja je i ovogodišnja dobitnica povelje Centra za inkluziju i Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Vodnjana Dino Gadžun, dopredsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Pule Ruzmir Bošnjaković.
Nazočili su i predstavnici udruženja iz kulture: bošnjačka zajednice kulture Preporod gradsko društvo Bihać prof.dr. Adnan Ćehajić, udruženje žena Ašik kaldrma Podzvizd, gđa. Zemira Kapić, bošnjačko kulturno umjetničko društvo Vodnjan, g. Bilal Pekarić.  
Pored njegovanja bošnjačke kulture i tradicije njegujemo kulturu i običaje i sredine u kojoj živimo pa je tako mlada Crikveničanka, učenica OŠ Zvonka Cara, Neila Beganović odjenuta u crikvenički narodnu nošnju otpjevala pjesmu “Crikvenici moja”.   

Bošnjačka nacionalna zajednica za PGŽ je aktivna već puna tri desetljeća i poveznica je u mnogim našim društveno-političkim projektima. Veseli ih činjenica što ih u radu podržava mnogo ljudi. Na bošnjačkoj večeri u Gradu Crikvenici predstavili su se mješovitim pjevačkim zbor “Sevdalije” sa dvije sevdalinke. Voditeljica zbora je prof. Maja Bolić a predsjednik udruge je g. Ermin Burzić.
Okupljenima se potom obratio Jusuf Bajrektarević koji je često viđen gost i rado se odazove na naše pozive, autor je knjiga “Interesi koji nas vežu, Radi Tebe i najnovije “Cazinski bujrum” koja je svojevrsna lična karta jednog od najnaprednijih gradova u Bosni i Hercegovini. 
Uslijedio je nastup folklorne skupine Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” gradsko društvo Bihać. Predsjednik BZK Preporod Bihać je prof.dr. Adnan Ćehajić, koordinatorica ansambla narodnih igara je Nedžmina Balić a koreograf Ćazim Ćejvanović. Prvo su se predstavili sa koreografijom "Varoške igre" 

Bošnjaci u Hrvatskoj su neizostavni društveni i politički faktor i našu ozbiljnost i odlučnost smo potvrditi izlaskom na parlamentarne izbore, izabravši svoga autentičnog saborskog zastupnika. Prisjetimo se kako je prošle godine 26.11. u Novinarskom domu u Zagrebu donesena odluka o zajedničkom radu i djelovanju svih bošnjačkih vijeća,predstavnika i udruga kroz Nacionalnu koordinaciju Bošnjaka u Republici Hrvatskoj. Rezultate tog dogovora sa nama je isti dan na drugom poetsko-glazbenom susretu EGLEN OD FAJDE u Crikvenici podijelila zamjenica predsjednika SABAH-a Almira Raimović Gradaščević koja je na samom uvodu poručila Bošnjaci su zajedno, tako je i bilo.  
Bošnjaci su branili Hrvatsku, mi smo ovdje pozitivna priča, a mladi ljudi poput Armina i Bermina donijeli su veliko osvježenje u budućem radu i djelovanju. U nastavku večeri obratila se i gospođa Raimović i između ostalog poručila:

Uslijedio je nastup domaćeg zbora bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice “Jadranski dragulji” koji je formiran 4.6.2023. te je ovaj program svojevrsna prva godišnjica rada i djelovanja. Nastupali su na nekoliko kulturnih manifestacija od kojih je najznačajnija Smotra folklora i kulturnog stvaralaštva Bošnjaka u Republici Hrvatskoj. Voditeljica zbora je Zinajda Račić. Gledali smo ih u izvedbi pjesmama Nigdje tako ko u Bosni nema i Ali pamtim još.  
Već nekoliko godina sa nama je slavuj iz Vranduka kod Zenice Emina Sinanović, prošlogodišnja najinovativnija nastavnica u Bosni i Hercegovini. Publika je uživala u njenoj izvedbi sevdalinke “Karanfil se na put sprema”  

 “Hvala vam na prekrasnim riječima koje nisam očekivala, baš ste me dirnuli. Drago mi je da vas mogu pozdraviti večeras u ime Grada Crikvenice i u svoje osobno ime, evo po prvi puta. Svim drugim gostima koji su danas došli u naš grad i uveličali ovu večer, od srca hvala što ste došli. Činjenica da je ovo već osma po redu večer odnosno Dani bošnjačke kulture, govore mnogo o tome da su svi predstavnici naše bošnjačke zajednice na čelu sa dragim Denisom uistinu dobri domaćini i iznimno se dobro trude već dugi niz godina. Njegujemo uistinu prekrasnu suradnju na koju se ponosim ne samo sada kako sam preuzela dužnost gradonačelnice ovog grada već i dugi niz godina kad sam obnašala dužnost zamjenice. Iznimno smo dobro surađivali i na tome vam od srca hvala. Hvala također na prilici i pozivu da budem sa vama i uživam u ovom uistinu prekrasnu programu. Vjerujem da ćemo i do kraja uživati u svemu što ste nam pripremili. Što reći o našoj bošnjačkoj zajednici i gospodinu Denisu nego zahvaliti na tome što svojim kulturnim programima i svojim radom uvelike obogaćuju naš kulturni život Grada Crikvenice. Isto tako prilikom svih njihovih posjeta i sudjelovanj na raznim smotrama izvan našeg grada uvijek koriste priliku da na što ljepši način prezentiraju našu Crikvenicu i uvijek jako lijepo govore o zajednici u kojoj žive. Evo od srca vam na tome hvala. Nadam se da će biti ponovno prilike da zajedno uživamo u ovakvim nastupima”.  - istakla je Ivona Matošić Gašparović.

Kulturni program upotpunjen je stihovima organizatora programa a čitao ih je jedan od hrvatskih književnika, Damir Maras. Nakon njega nastupilo je Udruženje žena “Ašik kaldrma” Podzvizd, Općina Velika Kladuša. Predsjednica udruženja je Zemira Kapić a za postavke koreografije odgovorne su Selena Kapić i Ema Obić. Predstavile su se koreografijom “Splet bošnjačkih igara” Đulsa.  
Nastupilo je i Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo Vodnjan koje je multinacionalno društvo.  Koreograf KUD-a je Almir Bektić a predsjednik Bilal Pekarić. Gledali smo ih u izvedbi koreografije “Sarajevske igre” 
Neila Beganović je čitala pjesmu Vezeni most i pokupila simpatije mnogobrojne publike u crikveničkoj dvorani Zora  BZK “Preporod” gradsko društvo Bihać je imalo dvije koreografija a u drugoj su predstavili Igre iz Sandžaka. 
  

Autor teksta i fotografija, Denis Beganović    

Podijelite