Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći

Međunarodna Federacija društava Crvenog križa/Crvenog polumjeseca od 2000.g. svake druge subote u rujnu obilježava Svjetski dan prve pomoći. Tom prilikom promovira se važnost prve pomoći te stjecanje znanja i vještina prve pomoći s ciljem spašavanja ljudskih života što čin život sigurnijim.            
Ove godine slogan događanja je bio: prva pomoć u digitalnom svijetu.            
Digitalizacija čovječanstva, povezanost, jedinstvenost globalnog svijeta, krize, katastrofe, ratovi – razlozi zašto je potrebno isticati važnost znanja i vještina pružanja prve pomoći u životu svakog pojedinca. Potrebno je dati poruku o mogućnostima korištenja aplikacija sa znanjima i vještinama prve pomoći na mobilnim telefonima i osobnim računalima.
Vrijeme koje prosječna osoba provodi u digitalnom svijetu svakim danom je sve dulje i stoga je generalni poziv: Uloži minutu u prvu pomoć i nauči spasiti život.            

Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastoji se sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.            
GDCK Crikvenica i ove godine je nizom aktivnosti obilježilo ovaj dan.Uoči Svjetskog dana prve pomoći organiziran je posjet osnovnim školama Zvonka Cara i Vladimira Nazora, te su svim prvašićima podijeljene slikovnice “Medo Jurica kreće u školu”.            
Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći nastavljeno je predavanjem o prvoj pomoći za polaznike Planinarske grupe OŠ Vladimira Nazora pod vodstvom prof. Ive Halasz. Predavanje je održala volonterka i članica Interventnog tima DCK PGŽ, Maja Gretić. Naglasak je bio na ozlijedama koje se najčešće dešavaju u prirodi i planinama, te načinima pružanja prve pomoći i zbrinjavanja ozlijeđene osobe.            
Za kraj, organizirana je akcija mjerenja tlaka i šećera, uz podjelu slikovnica “Naučimo prvu pomoć zbog onih koje volimo”. Akcija je održana u suradnji s udrugom studenata medicina CroMSIC – podružnica Rijeka, te je akciiji pristupilo oko 200 građana koji su provjerili svoje zdravlje. 

crikva.hr

Podijelite