Nitko nema većinu u Gradskom vijeću Grada Crikvenice

1 - Tomislav Miočić i Sonja Polonijo, novi vijećnici u Gradskom vijeću
2 - Vlado Strinavić, predstavnik Živog zida u Gradskom vijeću

Novi sastav Gradskog vijeća Grada Crikvenice se po raspodjeli vijećničkih mandata neće puno razlikovati od prethodnog koji je zasjedao u protekle četiri godine.
Koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HSLS dobila je ukupno 8 vijećnika s liste, to su  Damir Rukavina, Ratko Đeneš, Veselko Mutavgjić, Paulo Krmpotić, Zdravko Pernar, Boris Boras, Mato Gavran i Vedran Pavličević. S obzirom na to da će Damir Rukavina obnašati funkciju gradonačelnika, a da je Ratko Đeneš zaposlenik u gradskoj upravi, njihova će mjesta u Gradskom vijeću zauzeti niže rangirani kandidati s njihove liste.
Koalicija SDP-HNS-PGS dobila je ukupno 6 vijećnika s liste i to su  Ani Car dr.med., Davorka Vukelić Ljubobratović, Dragutin Šnajdar, Branko Kleković, Mario Kružić i Žarko Stilin.
Kandidacijska lista grupe birača koju predvodi Sonja Polonijo dobila je dva vijećnička mjesta, uz nju će u Gradskom vijeću biti i Tomislav Miočić.
Jedina prava novost je što će u Gradskom vijeću Grada Crikvenice biti i predstavnik Živog zida, njihov nositelj liste Vlado Strinavić, čime se zaokružuje brojka od 17 vijećnika u Gradskom vijeću Grada Crikvenice.

U odnosu na prošli mandat koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HSLS je zadržala isti broj od 8 vijećnika, a 2 je vijećnika zadržala i lista Sonje Polonijo (2 vijećnika s nezavisnih lista). Koalicija SDP-HNS-PGS  je izgubila jednog vijećnika, imali su ih 7, sada ih imaju 6, dok je Živi zid s jednim vijećnikom kako smo istakli, novost u Gradskom vijeću Grada Crikvenice.
Ostat će samo 6 „starih“ vijećnika, onih koji su i u prošlom sazivu obnašali tu dužnost. Iz redova koalicije HDZ-HSP AS-HSS-HSLS u vijećničkim će klupama ostati Paulo Krmpotić, Zdravko Pernar i Mato Gavran, iz koalicije SDP-HNS-PGS ostat će Davorka Vukelić Ljubobratović, Branko Kleković i Žarko Stilin, a vijećnica je ranije bila i dr. Ani Car, kao i Veselko Mutavgjić.
U Gradskom vijeću više neće biti dvojice izuzetno kvalitetnih vijećnika koji su u dosadašnjim sazivima davali značajan doprinos radu Vijeća. Riječ je o dr. Draganu Magašu iz koalicije HDZ-HSP AS-HSS-HSLS i Damiru Lončariću iz koalicije SDP-HNS-PGS i bit će šteta ako se u nekom drugom obliku ne uključe u lokalnu politiku ili društveni život Grada.

Sonja Polonijo i Tomislav Miočić drže ključeve upravljanja Gradom  

Unatoč tome što je brojčani omjer vladajućih i oporbenih vijećnika ostao gotovo isti, mogu se dogoditi bitne promjene u radu Gradskog vijeća i to promjene koje bi mogle imati veliki utjecaj na mnoge odluke važne za budućnost Grada.
O čemu se radi?
Znamo da gradonačelnik ima velike ovlasti, međutim najvažnije odluke za budućnost Grada donosi ipak Gradsko vijeće (najprije proračun, a onda i ostalo). U proteklom mandatu vladajuća koalicija HDZ-HSP AS-HSS je uz svojih 8 glasova mogla računati i na još 2 glasa vijećnika s nezavisnih lista – Igora Posarića i Kuzmana Dokoze. Njih su dvojica bespogovorno podržavali vladajuću koaliciju, što je bilo dovoljno za podršku gradonačelniku i donošenje svih odluka.
Međutim, prema riječima Sonje Polonijo sada se situacija bitno mijenja, njezina lista neće bespogovorno davati podršku vladajućima, već će odlučivati po vlastitom nahođenju, tj. onako kako procijene da je za naš Grad najbolje.  
Ako se zna da je „po defaultu“ Živi zid oporba HDZ-u, onda nitko u Gradskom vijeću Grada Crikvenice neće „a priori“ imati većinu kod donošenja odluka, što je u protekle četiri godine bio slučaj.
Moglo bi to dovesti do vrlo zanimljivih situacija i ako zaista tako bude, vladajući će se morati dobrano potruditi da za dobivanje većine u Gradskom vijeću pripreme kvalitetne prijedloge.
Time bi Gradsko vijeće Grada Crikvenice opet dobilo na važnosti, a najviše koristi od takvog funkcioniranja imali bi upravo građani Grada Crikvenice.

Ivica Šubat

Podijelite