Nakon 84 dana održana sjednica Gradskog vijeća Grada Crikvenice


Sinoć su se u crikveničkoj Gradskoj vijećnici okupili gradski vijećnici kako bi održali 30. sjednicu Gradskog vijeća Grada Crikvenice. U Vijećnici ih nije bilo od 21. srpnja, znači nešto manje od tri mjeseca, pa su s puno elana na dnevni red stavili čak 20 točaka dnevnog reda. Valja istaknuti i da je 14. kolovoza uz Dan Grada Crikvenice održana svečana sjednica GV, no ona ipak nema radni karakter, pa su se vijećnici sigurno dobro odmorili od svakodnevne gradske politike. Sjednica je započela u svečarskom tonu, naime vijećnik Žarko Stilin je nedavno dobio sina pa je od kolega vijećnika na poklon dobio prigodnu tortu. Saznalo se da je i vijećnik Dino Manestar netom prije sjednice također dobio sina, pa tako nitko ne može reći kako oporba nije bila aktivna u proteklom razdoblju. Sjednici je inače nazočilo 13 vijećnika, od čega 8 iz vladajućeg bloka (Lovorko Gržac, Dragan Magaš, Josip Friš, Marina Baričević, Mato Gavran, Paulo Krmpotić, Zdravko Pernar i Ivana Ševerdija) te 5 vijećnika iz oporbe (Branko  Kleković, Darko Pavlić, Vedran Antić, Žarko Stilin i Davorka Vukelić Ljubobratović). Odsutni su bili Kuzman Dokoza i Igor Posarić od vladajućih, te Dino Manestar i Damir Lončarić iz oporbe.

Aktualni sat

Suprotno očekivanjima Aktualni sat je trajao prilično kratko, a za govornicu je s pitanjima izašlo svega sedam vijećnika. Mato Gavran je tražio da se u hodniku OŠ Vladimira Nazora postave ormarići za učenike poput onih u drugoj školi, a zanimalo ga je i što je s najavljivanom izgradnjom školske sportske dvorane OŠ Zvonka Cara. Vedrana Antića je zanimala budućnost bitvi sa selačke rive nakon radova na uređenju Trga te je sugerirao da brigu za njih preuzme Gradski muzej. Branko Kleković je pitao što je gradska vlast poduzela vezano uz podizanje energetske učinkovitosti javnih zgrada, ponajprije škola i vrtića te u kojoj je fazi projekt aglomeracije Crikvenica – Novi Vinodolski. Davorka Vukelić Ljubobratović je postavila pitanje čišćenja korita Dubračine, a Paulo Krmpotić je pitao zašto u gradu nema punjača za električna vozila. Krmpotića je zanimalo i što gradska vlast čini po pitanju učinkovite javne rasvjete. Marina Baričević je istakla problem loše osvijetljenosti dijela Hruste, Strossmayerova šetališta i Ulice Vidikovac u Jadranovu, a predložila je da se u povodu obilježavanja 125 godina meteorološke službe u Crikvenici izda prigodna knjiga, financirana iz gradskog proračuna.
Gotovo na sva pitanja odgovarao je zamjenik gradonačelnika Veselko Mutavgjić i to uglavnom na isti način, najčešće ne dajući decidirane odgovore na pitano, uz obrazloženja kako za nešto ili „postoje projekti“ ili je u tijeku „izrada projekata“ ili će se „nešto skoro poduzeti“, ali pravih odgovora na pitanja baš i nije bilo. Razumljivo je da se na sva vijećnička pitanja ne može odmah precizno odgovoriti, međutim ne bi li onda bilo bolje da vijećnici unaprijed dostave pitanje na koja bi se onda na aktualnom satu mogli dobiti konkretni odgovori.
Zanimljivo je kako smo saznali da za školsku sportsku dvoranu OŠ Zvonka Cara postoji i građevinska dozvola, no da se sada u gradnju dvorane neće ići jer je „zapelo kod financiranja“. Mutavgjić je rekao kako ta dvorana sada nije potrebna, da je razboritije financirati nešto drugo, a da učenici OŠ Zvonka Cara mogu i dalje za nastavu tjelesnog koristiti Gradsku sportsku dvoranu. Često korišten oblik ne davanja odgovora na vijećnička pitanja je i najava da će se vijećniku odgovoriti u pisanoj formi, no i tu zapinje, na što se požalio vijećnik Žarko Stilin. Stilin ističe kako još uvijek nije dobio odgovor na dva pitanja s prošle sjednice (prije 84 dana) za koja mu je rečeno da će ih dobiti u pisanoj formi. Sada je postavio i dva nova pitanja za koja će opet morati čekati da ih dobije „napismeno“, premda ih je, kako je naglasio – poslao unaprijed, prije sjednice Gradskog vijeća.    

Što je s izradom UPU Sportski centar Jadranovo -  Havišće?  

Posebno zanimljivo je kako je Stilinu obećan pisani odgovor i na pitanje koje je postavio vezano uz izradu Urbanističkog plana uređenja Sportskog centra Jadranovo – Havišće. Naime, Gradsko vijeće je na 16. sjednici održanoj 27. veljače 2015. donijelo Odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja sportskog centra Jadranovo (Havišće). Od donošenja ove Odluke prošlo je više od dvadeset mjeseci pa je Stilin pitao je li UPU Sportski centar Jadranovo izrađen i ako je izrađen, kada će zainteresirana javnost i žitelji Jadranova biti upoznati s njegovim sadržajem. Čudno je da se i na ovo zapravo vrlo jednostavno pitanje najavljuje davanje „odgovora s odgodom“, u pisanoj formi. Pa valjda zamjenik gradonačelnika zna što je s UPU-om čija se izrada tražila prije dvadeset mjeseci? Ako UPU Sportski centar Jadranovo još uvijek nije izrađen, što se čeka dvadeset mjeseci? Ako je pak izrađen, zašto javnost i žitelji Jadranova o tome ništa ne znaju? Odgovor na ova pitanja tražile su ranije i neke udruge iz Jadranova zainteresirane za ovaj prostor, međutim ni one nisu dobili nikakav odgovor.      

Dobra mogućnost informiranja građana  

Pošto je ovo prva sjednica Gradskog vijeća s koje portal crikva.hr izvještava, treba istaknuti kako su informacije o radu Gradskog vijeća i drugim aktivnostima gradskih institucija vrlo transparentne, s čime se opravdano pohvalio i gradonačelnik Damir Rukavina. Naime, na službenoj web-stranici Grada Crikvenice objavljeni su zapisnici sa svih dosadašnjih sjednica GV, te pozivi i materijali za aktualnu sjednicu. Tako su svima dostupni radni materijali za sjednicu, jedino je problem što web-stranica baš nije najsretnije oblikovana, pa se mnogi na njoj ne snalaze kod pronalaženja sadržaja. Dakle, ako vas zanima koje su teme bile na sjednici Gradskog vijeća, na gradskoj web-stranici najprije kliknete na USTROJSTVO GRADA, nakon čega vam se u padajućem meniju otvara GRADSKO VIJEĆE, pa zatim desno POZIVI I MATERIJALI ZA SJEDNICE i onda još detaljnije SJEDNICE GV – MATERIJALI. Osim toga vrlo brzo nakon svake sjednice na gradskoj web-stranici bude postavljena snimka Aktualnog sata. Možemo stoga bez ustezanja reći kako djelatnice gradske uprave zadužene za informiranje rade dobar posao, što nama novinarima znatno olakšava rad. Tako ćemo u našim izvješćima sa sjednica Gradskog vijeća naglasak stavljati na rasprave vijećnika i ozračje koje na sjednicama vlada, a do svih konkretnih podataka možete doći na opisan način.

Ivica Šubat

Fotografije: Toni Pelić

Podijelite