Mladi tamburaši iz Grižana, Jadranova i Zlobina gostovali u Italiji

Kulturno-umjetničko društvo „Dr. Antun Barac“ iz Grižana organiziralo je gostovanje mladih tamburaša u mjestima San Gregorio Magno i Pignola u blizini Napulja od 7. do 13. kolovoza.
Mladi tamburaši iz Grižana uz pomoć tamburaša iz Jadranova i Zlobina imali su zapaženo gostovanje u Italiji na kojem su bili i njihovi roditelji te članovi KUD-a. U Italiji, za vrijeme ljeta, kontinentalne općine udaljene od mora i turističke najezde, organiziraju glazbene festivale na kojima sudjeluju razne folklorne i glazbene skupine iz cijele Europe. Vrijedni amateri, od kojh navodimo samo dvojicu – Francesca Tortoriela i Rocca Alessia Coirleta, danonoćno su bdjeli nad organizacijom i bili uvijek na raspolaganju znatiželjnim gostima za koje je pokrajina Campania predstavljala pravo otkriće. Uz hrvatske tamburaše tu su nastupale još folklorne grupe iz Poljske, Češke, Srbije, Rusije te sedam grupa iz raznih mjesta s juga Italije.

Uz tri nastupa naši mladi tamburaši sudjelovali su i na tri radionice u sastavu programa „Erasmus plus“gdje se na zabavan i poučan način govorilo o suradnji i školovanju mladih u Europi te raznim aktivnostima na području kulture. Kod toga je posebno došlo do izražaja znanje engleskog jezika usvojeno dosadašnjim školovanjem pojedinih sudionika. Bilo je vremena i za izlete, tako da su mladi glazbenici sa svojim roditeljima posjetili Napulj, Capri, Pompeje i Casertu, a na povratku i Rim.

Brigu oko organizacije cijelog gostovanja u Italiji vodila je predsjednica KUD-a „Dr Antun Barac“ Jasna Gašparović, a za glazbeni dio programa bio je zadužen voditelj orkestra Marijan Matejčić.

Slavko Matejčić

Podijelite