Matija Car donio u Crikvenicu srebrnu medalju s kadetskog EP (U19) u rukometu

1 - Matija Car

Mladi crikvenički sportaši nastavljaju nizati uspjehe na međunarodnoj sceni. Najnovije postignuće je nastup devetnaestogodišnjeg crikveničkog rukometaša Matije Cara u kadetskoj rukometnoj reprezentaciji Hrvatske (U19) i osvajanje srebrne medalje na netom završenom Europskom kadetskom prvenstvu u rukometu.
U nedjelju je u Varaždinu odigrana završnica kadetskog EP u kojoj su mladi reprezentativci Njemačke pobijedili reprezentaciju Hrvatske 34:20 i tako osvojili svoj treći naslov europskih prvaka. Naši reprezentativci osvojili su odlično drugo mjesto o čemu smo razgovarali s Matijom po njegovom povratku u Crikvenicu.

Kakvi su dojmovi neposredno nakon završetka ovog velikog natjecanja?
- Dojmovi su odlični, osvajanje srebrne medalje je velika stvar za naš rukomet i ponosan sam što sam bio dio momčadi koja je to ostvarila. Istina, bili smo tužni neposredno nakon poraza u finalu, što je i normalno, jer očekuješ najviše, ali sada kada su se dojmovi malo slegli vrlo smo zadovoljni postignutim.

Jesu li ti Nijemci zaista toliko dobri kao što to govori rezultat finala?
- Ma nisu uopće. Reći ću da im se sve poklopilo, od našeg lošeg ulaska u utakmicu, do grešaka koje smo tijekom susreta napravili, tako da je ta rezultatska razlika definitivno prevelika i nerealna. Možda smo malo podlegli pritisku finalne utakmice i igranju pred našim navijačima, a mislim da smo se i dosta potrošili u polufinalnoj utakmici protiv Slovenije. U polufinalu smo dali sve od sebe jer nam je ta utakmica bila od najveće važnosti. I zbog toga što je nosila finale, a i zbog toga jer smo jako željeli pobijediti naše stare sportske rivale Slovence koje dobro poznajemo.

Put do medalje nije bio lagan, prethodile su dugotrajne pripreme?
- Da, počeli smo s pripremama još 4. srpnja i odradili smo ih u četiri ciklusa od po desetak dana, uz nekoliko dana odmora nakon svakog ciklusa. Počeli smo u Delnicama i Ivanić Gradu, tu smo najviše radili na fizičkoj pripremi, a završili u Đurđevcu i Ludbregu na radu s loptom. Posebno me se dojmilo što je jedan ciklus s nama bio Lino Červar koji nam je ukazao na koji način promišljati vrhunski rukomet. Također, uz nas je bio i Igor Vori, a uopće cijela logistika Saveza i organizacija su bili na vrhunskoj razini.

Ti si već standardan u kadetskoj reprezentaciji?
- Jezgra ove ekipe nastala je na Olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u Bakuu 2019. godine, gdje smo pod vodstvom izbornika Nine Markovića osvojili zlatnu medalju. Od tada sam dio te selekcije koju sada vodi izbornik Krešo Ivanković i nadam se da ću to i biti na predstojeće dvije reprezentativne akcije, a to su kadetsko europsko i svjetsko prvenstvo sljedeće godine.Svi se već dobro poznajemo i odlična smo klapa, kako na terenu tako i izvan njega. Mislim da je upravo zajedništvo najjača snaga ove ekipe i sjajna atmosfera koja vlada na našim okupljanjima.

Kakvi su ti planovi za blisku budućnost?
- Najprije, istaknut ću da sam nakon ovog natjecanja dobio još veći motiv za igranje i treniranje rukometa na vrhunskoj razini i to je ono čemu ću podrediti sve svoje planove. Sad ću se nekoliko dana odmoriti, a onda slijedi rad u teretani i na parketu. Upisao sam Ekonomski fakultet u Rijeci i vjerujem da ću uspjeti uskladiti sve obaveze i nastaviti uspješnu rukometnu karijeru. – rekao je Matija.

A ta je njegova karijera već sada obilježena s puno uspjeha na kojima bi itekako bila ponosna dva Matijina nonića – Ivan Požarić po maminoj i Darko Car Pamprla po tatinoj strani. Velikani crikveničkog rukometa i crikveničkog nogometa nažalost nisu doživjeli Matijine medalje, ali takav je život. Mladi nastavljaju putem koji su utrle prethodne generacije i to je ono što je neprocjenjivo …

FINALE KADETSKOG EUROPSKOG PRVENSTVA

HRVATSKA – NJEMAČKA 20:34

HRVATSKA: Kuzmanović 3/17 (1), M. Mandić 9/29, M. Božičević 2/3, M. Lisac 2/4, J. Dujić -/-, M. Car -/-, I. Barbić 3/3, M. Komljenović -/-, F. Grubišić 1/3, P. Hršak 2/7, M. Zakić 0/1, J. Neralić 0/2, Z. Raužan 3/3, M. Obradović 0/1, D. Jurišić 4/7, A. Šalić 2/2, izbornik: Krešo Ivanković.
NJEMAČKA: D. Spath 2/13, L. Ludwig 8/18, T. Freihofer 6/6, L. Klein 1/2, N. Bratzke 1/1, l. Leintz 4/5, S. Seintz 1/1, F. Krantzmann 3/4, R. Uscins 6/11, J. Fischer 3/4, S. Steinhaus 0/1, R. Krass 2/5, N. Schottle 5/10, L.M. Ciudad Martinez 1/1, A. Seesing 1/3, izbornik: Klaus -Dieter Petersen.

Hrvatska kadetska rukometna reprezentacija (izvor: web Hrvatski rukometni savez)

Podijelite