"Kotor zove!" u Gradskoj knjižnici Crikvenica

Od Libušine izložbe do Teine knjige Tri gradske ustanove – Centar za kulturu dr. Ivan Kostrenčić, Gradska knjižnica Crikvenica i Muzej Grada Crikvenice s programom Kotor zove! sudjeluju u programskom pravcu 27 susjedstva u sklopu programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. Želja je staviti u fokus ovaj nedovoljno poznat zaštićeni prirodni i kulturni krajolik.
U sklopu tog međunarodnog događanja u Gradskoj knjižnici Crikvenica je 14. rujna otvorena istoimena izložba akademske slikarice Libuše Kirac. Nadahnuta primorskom arhitekturom i čarobnim krajolikom umjetnica je izradila i izložila neobična, posve unikatna umjetnička djela s tematikom Kotora – svjetlosne objekte nastale tehnikom rezbarenja i pjeskarenja ljuske nojevih jaja. Iluminirana jaja postavljena su na postamente autora Mire Mavrića izrađene u tehnici drvo – kamen – bakar. Izložbu je upotpunilo i pet autorskih grafika i jedan pjeskareni terakota tanjur.
U jednu od grafika umetnut je tekst pjesme Kotor Manuele Vukić koja ga je napisala kao osmoškolka, a sada ga je kao studentica pročitala nazočnima.
Ravnateljica Gradske knjižnice Crikvenica Irena Krmpotić predstavila je Libušu Kirac, crikveničku umjetnicu koja se bavi crtežom, fresco slikarstvom, kolažom, skulpturom, gravurom, keramikom i izradom svjetlosnih objekata. Izdala je desetak grafičkih mapa i ilustrirala brojne knjige. Posljednjih dvadeset godina nastali su ciklusi vezani uz primorje i kulturnu baštinu Vinodola. Izučava glagoljske zapise vinodolske regije i gradine te sakralne objekte.
Izložbe je prodajna i može se razgledati do 15. listopada.

Nazočni su u odjelu za mlade mogli pogledati i prezentaciju našeg susjedstva Luksemburg.
Odmah potom, u Dvorani Zora u organizaciji sunakladnika - Gradske knjižnice Crikvenica i Katedre čakavskog sabora Kotor - predstavljena je posthumno izdana knjiga Tee Matejčić Jerić „Ljubav ka dura“.
Unatoč epidemiološkim mjerama nemali je broj poštovatelja lika i djela ove poznate Crikveničanke došao na ovo lijepo i dirljivo događanje. Ravnateljica Knjižnice Irena Krmpotić rekla je da je ovaj susret u znaku jubilarne, desete obljetnice osnutka Katedre kao i obljetnice smrti prerano preminule Tee Matejčić Jerić, istaknute crikveničke poznavateljice kulturoloških tema.
Predsjednica Katedre čakavskog sabora Kotor Jasminka Rukavina ukratko je predstavila rad Katedre u proteklih deset godina i dirljivu reminiscenciju na njenu utemeljiteljicu, dok je prof. Marija Gračaković na svoj prepoznatljiv način upoznala nazočne s likom i djelom autorice.
Tea Matejčić Jerić radila je u crikveničkom „Jadranu“, no bila je sveprisutna u društvenom životu grada. Djelovala je u KUD-u "Vatroslav Lisinski", Društvu za zaštitu kulturne baštine Crikvenica – Vinodol, surađivala u arheološkim istraživanjima starohrvatske nekropole Stranče, pisala čakavsku kolumnu za "Novi list" Ren ti ja i niš, pisala o kulturnoj baštini ovoga kraja u „Primorskim novinama“ te objavljivala priloge na "Kvarnerskom radiju".
Od svih Teinih dosad objavljenih zbirki („Govor od zlata“, „Život“, „Ča san čineća“) ova donosi jednu novinu, a to su pjesme na književnom standardu. Pokojna gospođa Jasna Matejčić donirala je Katedri rukopise Teinih objavljenih i neobjavljenih pjesama. Odgovornog zadatka pripreme neobjavljenih pjesama prihvatile su se dvije crikveničke profesorice, ujedno urednice zbirke. Prof. Marija Gračaković pripremila je za tisak čakavski dio, dok je prof. Ljubica Miletić Domijan uredila pjesme na književnom standardu. Lekturu čakavskog dijela potpisuje Đurđica Dusper. Autorica naslovnice zbirke je akademska slikarica Libuša Kirac koju je nadahnuo šešir, Tein simbol po kojem je bila prepoznatljiva kao i ljubičasta boja koju je voljela.
Teine stihove su kazivale članice Katedre Slavica Car Frišova, Ena Ban, Ljubica Miletić Domijan i Vlatka Pobor, a u glazbenom dijelu programa nastupili su sopilaši Marijan Matejčić i Gracian Čop te "Trio Crikvenica". Budući da je Katedra dosad uspjela postaviti pet Teinih skalina prema Kotoru, ravnateljica Gradske knjižnice Crikvenica Irena Krmpotić na kraju je pozvala nazočne da slobodno uzmu kao poklon Teinu novu knjigu te donacijom potpomognu izradu novih stuba. Druženje i sjećanje na Teu se nastavilo ispred Stare škole uz "Trio Crikvenica".

crikva.hr

Podijelite