Knjige za malene čitatelje

Budući da je 2021. proglašena Godinom čitanja, nakladnička kuća Iris Illyrica odlučila se posebno posvetiti poticanju ljubavi prema čitanju kod najmlađih. Do sada su izdali tri knjige za djecu, a za neke od njih će profesionalna pripovjedačica MO PRIČALICA snimiti videe s interpretacijom priče s lutkama. Tako će priče online putem doći do brojnih čitatelja i gledatelja. U nastavku donosim pregled do sada objavljenih slikovnica.  

Slikovnicu Pijanist Mago Drago namijenjenu djeci od 3 do 8 godina, napisala je autorica Marijana Križanović, a odlično ilustrirala Branka Hollingsworth. Kroz slikovnicu upoznajemo jako marljivog magarčića Dragu koji uči svirati klavir kako bi postao slavni pijanist. Od silne želje da što više i brže nauči, počeo je pretjerivati i postigao suprotni učinak od željenog. Srećom, uz njega je bio njegov učitelj koji mu je pomogao i usmjerio ga na pravi put. Ono što osvaja odmah na prvu, jesu stihovi pisani u rimi. Autorica je koristila vokabular poznat i primjeren dječjem uzrastu, a dodatno ga je obogatila pojmovima iz svijeta glazbe, primjerice saznajemo što je kajdanka, solfeggio, pijanist itd. Svima poznati književnik Božidar Prosenjak napisao je da riječi u pratnji slike čine prirodan sklad između teksta i likovne forme (boje i oblika) u kojem svaka navedena manira ističe osobitosti one druge te stoga ova knjiga ima višestruku korist.

Kratak roman za mlade Ribe na drveću autorice Lane Roje Miličević namijenjen je djeci od 6 do 10 godina. Radnja romana prati dječaka Juru koji proživljava jedan posve neobičan dan. Naime, predmeti iz njegove kuće oživljavaju i razgovaraju s njim, s nekima dolazi do nesuglasica, a s nekima ostvari duboka prijateljstva. Osim tih predmeta, u um se posebno ureže rečenica koja je iskočila iz novina, a glasi „Tko nije naučio gledati nebo u potoku, ne zna što su ribe na drveću.“ Vjerujem da će brojni dječji razigrani umovi isto tako promišljati o ovoj rečenici i pitati se jesu li ikada vidjeli ribe na drveću.
Priču prate ilustracije koje je pripremila Hana Lukas Midžić i daju posebnu čar samoj priči i dogodovštinama dječaka Jure. Mali čitatelji će se lako poistovjetiti s njime i dozvoliti svojoj mašti da se i ona poigra, baš poput Jurine.

Autorica Anita Kojundžić Smolčić i ilustratorica Hana Lukas Midžić donose slikovnicu izuzetne važnosti, a namijenjenu djeci od 6 do 10 godina, pod nazivom Priča o Plavom stablu. Plavo stablo je poznata skulptura Vaska Lipovca koja krasi grad Split, a privremeno je bila uklonjena što se događa i na stranicama slikovnice. Djevojčica Matea veoma osobno proživljava postavljanje i uklanjanje skulpture te dobivamo uvid u njene nježne osjećaje. Osim što čitatelji uviđaju važnost umjetnosti, upoznaju jednog važnog umjetnika i njegov uradak, imaju priliku vidjeti i lijepe i manje lijepe događaje koje mogu zadesiti neki grad, možda baš onaj njihov. Ilustracije su posebne i neobične pa će jako teško proći nezapaženo pored znatiželjnih dječjih pogleda.      

Podijelite