Karlo Šaban: U Superligu sa "Svetim Jakovom"

Sportaši Grada Crikvenice i ove su godine u izboru portala crikva.hr za najbolje u svojim redovima u prošloj godini izabrali boćara Karla Šabana i jedriličarku Ursulu Balas.
Karlu je ovo treći uzastopni naslov najboljeg u izboru portala crikva.hr, a ove godine je za jedan glas pobijedio ispred još jednog sjajnog crikveničkog sportaša, nogometaša Ivana Butorca.

Kako se Karlo snalazi u ovim korona uvjetima i kakvi su mu planovi saznali smo za njegovog nedavnog posjeta našoj redakciji:
– Najviše nam nedostaju natjecanja, posebno ona međunarodna, pa tako u 2020. godini nije održano niti jedno veliko međunarodno boćarsko natjecanje. Tako smo ostali uskraćeni za nova dokazivanja i priliku za osvajanje odličja na svjetskoj i europskoj sceni. Nadam se da će se najavljeno Svjetsko seniorsko prvenstvo (U23) u Francuskoj održati na jesen i da ću na njemunastupiti u dresu reprezentacije Hrvatske.
Što se tiče treniranja, tu nema većih problema, pošto sam od strane Hrvatskog olimpijskog odbora kategoriziran kao vrhunski sportaš 3. kategorije, dozvoljeno mi je treniranje. Stoga skoro svaki dan odlazim u Boćarski dom na Podvežici gdje se pripremam za nastavak sezone. Također, planiram pojačati treninge i odlascima u teretanu kod Dragana Todorovića koji mi je puno pomogao prije SP u Kini kad sam osvojio naslov svjetskog prvaka. U travnju slijedi nastavak drugoligaškog prvenstva i nakon toga nadam se, reprezentativni nastupi.

Tvoj klub „Sveti Jakov“ ima velike planove?
– Tako je, krećemo u drugi dio sezone kao vodeća momčad 2. hrvatske lige – sjever i izgledni smo kandidati za osvajanje naslova prvaka. Kako nakon lige slijedi reorganizacija natjecanja u boćarskim ligama, prvak druge lige će imati priliku izboriti plasman u boćarsku Superligu u kojoj će na jesen igrati 10 najboljih hrvatskih klubova.
To bi bio gotovo nestvaran uspjeh za jedan klub iz Jadranova, ali prilika je tu i dat ćemo sve od sebe da je iskoristimo.

Unatoč vrhunskim rezultatima nisi se odlučio za prelazak u neki prvoligaški klub?
– Nisam, jer mi ovdje u Jadranovu baš ništa ne fali. Pod vodstvom našeg trenera Vjekoslava Matetića stvorila se odlična ekipa i to od mahom mlađih igrača, a postali smo odlična klapa i van terena. Dok je trajao prijelazni rok ponude su dolazile sa svih strana, skoro pa sam mogao birati prvoligaški klub za nastavak karijere, ali najveća mi je želja sa „Svetim Jakovom“ doći u prvoligaško društvo. Razmišljam na način da je najvažnije biti spreman i igrati na vrhunskoj razini, a onda će sve biti jednostavno odlučiti.

Čime se baviš osim boćanja?
– Odnedavno sam zaposlen u crikveničkom katastru, pošto sam po struci geodetski tehničar. Uz svakodnevni posao i treninge ostaje mi malo vremena, ali nađe se prostora i za druge sadržaje. Volim rekreativno odigrati nogomet s društvom, nađemo se u klupskoj prostoriji na jogu (u skladu s epidemiološkim mjerama!), pogledamo neku utakmicu na TV-u i to je to.
Svima nam je više nego dodijala ova korona situacija i jedva čekamo da zatopli pa da se počne normalnije živjeti. – rekao nam je Karlo.

Kratko i jasno

Najveći uspjeh u karijeri: naslov svjetskog juniorskog prvaka u kineskom Jiaxingu 2018. godine. Zlatna medalja, hrvatska himna, doček i čestitke, to se s ničim ne može usporediti
Najdraže priznanje: Nagrada Dražen Petrović, HOO-a 2019.
Trenutak za pamćenje: odlučujuća utakmica protiv „Umaga“ za ulazak u 2. ligu, kad sam u zadnjoj butadi došao do pobjede i bodova za naslov prvaka „Svetog Jakova“
Najvažnije osobe u karijeri: did Nikola s kim sam počeo dolaziti na jog, otac Ivica (kapetan u ekipi) i trener Vjekoslav Matetić
Sportski uzor: Dražen Petrović
Drugi sportovi: nogomet i NBA košarka
Navija za: u nogometu „Rijeka“ (naravno) i „Roma“ u košarci „San Antonio Spurs“
Glazba: svi žanrovi, ovisi o društvu i prilici
Film: psihološki trileri, najdraži „Kad jaganjci utihnu“
Knjiga: čitam malo manje u zadnje vrijeme
Najdraže jelo: ne biram, sve iz mamine kuhinje
Praznovjerje i rituali: kad osjetim da nisam u formi i da igram lošije, odmah se idem ošišati. Nakon toga sve ide bolje, a i frizerka je zadovoljna

SPORTSKA KARIJERA

Rođen: Rijeka, 21.2.2000.
Klub: Boćarski klub „Sveti Jakov“ Jadranovo, od 2007. g. do danas
Trener: Vjekoslav Matetić
Prva utakmica za seniore: 2008. g. u 2. županijskoj ligi protiv BK „Selce“

Najveći uspjesi:
Svjetsko prvenstvo za juniore (Kina, 2018.) - 1. mjesto – pojedinačno klasično
Svjetsko prvenstvo za mlađe seniore (U23) (Alassio 2019.) - 3. mjesto s Lukom Gašparom – brzinsko štafetno izbijanje
PH u boćanju za juniore (Jadranovo, 2016.) - 1. mjesto – bližanje i izbijanje u krug
PH u boćanju za juniore (Lovran, 2018.) - 1. (s Lovrom Šipekom) – parovi klasično
PH u boćanju za kadete (Jadranovo, 2012.) - 1. mjesto – pojedinačno klasično
PH za kadete (Ročko Polje, 2013.) - 1. mjesto – pojedinačno klasično
PH u boćanju za kadete (Rijeka, 2014.) - 1. mjesto – brzinsko izbijanje - 1. (s Lovrom Šipekom) – parovi klasično
PH u boćanju za kadete (Rijeka, 2015.) - 1. mjesto – brzinsko izbijanje - 1. mjesto – pojedinačno klasično

Ivica Šubat

Podijelite